Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický film, Polákům se povedlo daný příběh výborně zpracovat, herecký ansámbl sympatický, ženy krásné, muži stateční a čestní, no a kníže odporný přesně tak, jak jsem očekávala, jeho zločiny jsou i mýma očima neomluvitelné.. Stojí za to vidět, zajímavé nahlédnutí do polských dějin/bájí/legend... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Famózní distribuční název. Staré pověsti polské se zřejmě vyprávěly Vikingům před spaním. Film líčí nástup Piastovců k moci vyřazením knížete Popiela, který vládl rukou neméně krutou jako všechna knížata té doby. Ale protože kroniky píší vítězové, Popiel byl poražen, byl samozřejmě ten nejhorší. Piast byl charakter a navíc chytřejší. A tak vyhrál. Navíc mu tehdy byla nakloněni i slovanští kněží, kteří jako všici kněží viděli kontinuitu a záštitu v silném panovníkovi. A tak za tímto příběhem Poláci neskrývají vliv kněží již tehdy a neopomenou zmínit, že vnuk Zemovíta Piasta přijal křesťanství a zajistil tím všem Polákům život věčný. Amen. Kéž bychom my Češi dokázali alespoň na stejné úrovni odvyprávět našeho oráče, Libuši, Horymíra, Bivoje a Luckou válku.....80% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že u nás se točí trapné komedie, uslintané seriály a v Polsku takovéto velkofilmy. Vizuální efekty jsou sice hrůza a děs, ale zase jich tam moc není takže to zas tolik nevadí, ale výprava, kulisy, nástroje a jiné předměty, kterých je ve filmu nesčíslně dokazují, že si poláci na přesnost a dokonalost potrpí což je jen dobře a i tak to později pěkně vypadá. Ač jsem od toho nevěděl co mám čekat a prvních 20 minut jsem ve filmu tápal ihned jsem se do příběhu zadíval a vcelku příjemně to uteklo a skončilo to samozřejmě tak jak to dopadnout muselo a já jsem byl navýsost spokojený. --- Je mi tě líto - Ale já ještě žiju ! ! ! ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nacpat do českého distribučního názvu Vikingy je dost zavádějící. Ne že by ve filmu nebyli, ale jejich role je okrajová ve srovnání s hlavním tématem, kterým je vznik nejprve knížecí a později královské polské dynastie Piastovců. Hlavním hrdinou je mýtický Siemovít, pradědeček prvního historicky doloženého piastovského vládce Měška I., který se zasloužil o christianizaci Polska. A i tady platilo cherchez la femme: Aby se Měšek mohl oženit s českou přemyslovskou princeznou Doubravkou, která byla křesťanka, musel se nechat pokřtít... Ale o tom příběh filmu není, ten se odehrává v zatím ještě pohanských časech 9. století. -------- V titulcích filmu uvedeno: český název Staré báje Vikingů: Když Slunce bylo bohem; originální název Stara Baśń: Kiedy Slońce bylo Bogiem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaná legenda o prvých Piastovcoch. Nie sú tu síce žiadne ohromujúce bitky ani iné megalomanské prvky a vizuálne efekty niekedy donútia privrieť oči, ale výprava a všetko okolo bolo fantastické. Na dôvažok aj skvele zahraté a so sympatickými hercami. Stačilo už len nechať sa unášať pekným príbehom o láske, neoblomnosti, šikovnosti, ale aj chamtivosti, tyranii a zrade... Jednoducho dôstojné spracovanie prvých stránok z Gallus Anonyma. 75/100 ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama