Reklama

Reklama

Civilizace na Zemi téměř zanikla v důsledku války, znečištění a přírodních katastrof. Pro záchranu zbytku lidstva bylo vytvořeno uzavřené město zvané Ecoban, jež mělo být „novým rájem". Nicméně s přibývajícím časem se samo obyvatelstvo města rozčlenilo do dvou skupin. Na malé skupinky vyvolených, kteří žijí uprostřed města, dýchají čerstvý vzduch a jsou jim podávány jen ty nejlepší suroviny pro živobytí, a „ostatní", kteří přežívají venku, přehlížení a využívaní k nejhorší práci. Náš příběh začíná odvážným činem hlavního hrdiny Shui, který vnikne do interního systému Ecobanu, ve snaze zastavit většinu strojů a zabránit tak dalšímu znečišťování planety, která by se mohla stát jednou opět obyvatelnou. To se však zásadně nelíbí nejvyšším představitelům vyvolených, kteří by tak přišli o možnost ovládat zbytek lidstva. (MIDO FILM)

(více)

Recenze (123)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ze začátku perfektně našlápnuté postapokalyptické anime...tak perfektně, že mu odpustíte sestavení příběhu, vizuálních prvků i atmosféry z jiných filmů - má totiž velmi svébytnou a velmi precizně provedenou celkovou animaci kombinující "ručně" kreslené postavy s rendery pro mě předtím neviděným způsobem, pod kterou hraje s citem vybíraná či komponovaná hudba. A první polovinu filmu se dobře bavíte...jenže pak už začne být jasné, kdo nakonec s kým jak, a tak vůbec, a dorazí vás konec, který pro mě byl pořádné WTF hrající si na jakousi poezii, která ovšem sestává z v mocném silovém poli levitujících postaviček s maskami westernových padouchů, které do sebe rádobyslzopudně střílejí pistolkami a naplňují svůj osud...jo a pak je tam vlastně ještě letadélko Káně a uhánějící mraky. Obrovská škoda, z myšlenky zachování civilizace vytvořením města čerpajícího energii ze znečištění Země šlo vytěžit mnohem víc, než nabízí veskrze průměrný a mnohokrát viděný příběh. Poněkud zklamaných 60%, ale co chcete od origoš DVD za 25,- Kč;) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Anime se snaží vtrhnout do naších trafik, a ne že bych je neměl rád. Taková Princezna Mononoke nebo Cesta do Fantazie je učiněný zázrak, ale občas se s atmosférou přetáhne a vše má nakonec trošku jiný záměr, než by původně mohl mít. Možná ale je problém v něčem jiném, možná mi už vadí to futuristično samotné, kdy v Princezně nebo Cestě jsem viděl obyčejný svět nebo fantasy svět očima výtvarníka, ale futuristický je novinkou, která mě zas tak úchvátit nedokázala. Nakreslené je to opravdu skvostně, tedy, jak kdy, občas mi to nesedlo, ale občas jsem nestačil zírat, pravda ale je, že u opravdových ručně kreslených jsem zíral celou dobu a nedokázal odtrhnout oči, no a tady v tom je to trošku jinak, možná právě proto hodnotím takhle, jako většinu těch, co jsem měl tu čest vidět, ale i v těch se objevily vyjímky, nějaké, tato to ale není. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Obrovsky potencial, ale rozpacity vysledek... Film nezvlada chytit divaka za sos a protahnout ho timhle nadhernym svetem, aniz by neupadl do prilisne schematicnosti a pasti mnoha klise. Ani vizualni strance nelze zatleskat bez obcasneho "ale", protoze naduzivani renderovanych objektu je bohuzel az prilis okate (s vetsim rozpoctem by se mozna dala klasicka rucni animace a 3D objekty spojit lepe, ale tady je to na nekterych mistech vylozene nestastna kombinace). Wonderful Days ze vseho nejvic pripomina pilotni dil nejake kosate serie a urcite by si zaslouzil vetsi peci co se tyce scenare. Finalni scena je sice bez diskuze uzasna, ale to co ji predchazi je prilis zdlouhave i na meditativni animak. ;) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudba, krásná animace - s tím se nedá nesouhlasit. Jenže i ta animace má své mušky a předrenderované lokace jsou sice působivé, ale klasicky kreslené postavy již tak promakané, hlavně v mimice, nejsou. Průměrný scénář o postapokalyptické společnosti taky dělá své. Nejzásadnějším problém snímku je ovšem nedostatečná charakterizace hlavních postav. Vedlejší jsou již úplně zbytečné či v lepším případě vyzní "jen" do ztracena. Celkový dojem zachraňuje závěrečných cca 15 minut, které mají alespoň nějaký náboj a atmosféru, ale i to je na opravdu dobrý film dost málo. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nádhera. To, co Ecoban nabízí v animaci nebo renderovaném prostředí, jsem viděl snad naposledy v Appleseedu, jinak takovou podívanou opravdu nepamatuji. Je proto škoda, že rozkolísaný příběh občas sklouzne až na úroveň zaměnitelné sci-fi povídky. Jenže pak přijde závěrečná dvacetiminutovka, která nabízí dokonalé audio-vizuální propojení obrazu s duchem vyprávění - a není obrany. Étericky fascinující finále tak zanechá celkové dojmy na hranici nadšení. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Vizualni stranka je uchvatna, jedna se kombinaci pocitacove animece ve stylu Final Fantasy a klasicke kresby. Cili po technicke strance neni filmu, co vytknout. Ovsem nejvetsim kamenem urazu je stopaz. Wonderful Days maji jen hodinu a pul, coz se vyrazne podepsalo na kvalite pribehu a propracovanosti postav. Vse je nacrtnuto ale nedotazeno. Mozna je tohle castecne zklamani dusledkem obrovskeho ocekavani. Nicmene jde o silny minimalne vizualne hudebni zazitek, takze dat mene nez 4* by bylo az moc tvrde. A pokud si nekdo pokladal tutez otazku jako ja - vysvetli se, proc se film jmenuje Wonderful Days? - pak se nemusi obavat. Vysvetli se to :-) ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Po bezmála rok trvajícím půstu jsem si opět dopřál anime a není náhoda, že je z Jižní Korey, ze zemičky, jejíž filmy mne poslední dobou nejvíce fascinují a dojímají. Ani toto anime zkombinované s renderovaným filmem nezklamalo, vizuální stránka je špičková, děj chytlavý, skvělou hudbou podbarvené dlouhé jízdy motorek a let kluzáku nádherné a konec patřičně dojemný. 5 hvězdiček nedávám ze stejného důvodu jako mnozí ostatní, krátká stopáž, málo propracované charaktery a jen zlehka načrtnutý příběh film trošičku srážejí. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zkáza Ecobanu je technicky brilantní anime, maximálně těžící z 3D technologií, přesto ale stále spoléhající na klasickou ruční animaci (nikoliv jako Appleseed, nebo Vexille 2077). Disponuje zajímavou romantickou linií, hutnou atmosférou a překrásnou hudbou, která i vizuálně nejpestřejší a nejdynamičtější momenty ztlumí na úroveň mlhavého snu. Krása... Výsledný dojem bohužel kazí pomalejší tempo a v první polovině prakticky nulový tah na branku. To co se ale rozpoutá v poslední půlhodině a skončí záběrem na modré nebe... To je prostě nepopsatelná nádhera... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Perfektní korejský anime s kvalitním, i když trošku omletým příhěhem mírně připomínajícím Total Recall a obalený do absolutně božskýho vizuálu, kterej mě totálně uchvátil a považuju ho za jeden z nejkvalitnějších hned za japonským GITS II a hlavně proto dávám 5*, jinak bych asi šel níž, ale prostě po úvodním menším animátorským rozehřívání se to fakt změnilo na nádhernou, ale i pro příběh účelnou, pastvu pro očí a když se k tomu ještě přidá, pravděpodobně asi jenom pro mě, dobrej příběh, tak nemůžu jinak ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Pro mě absulutních 5 hvězd, po perfektní vizuální stránce filmu i skvělá hudba a až extrémně dokonalé některé scény. Dobře zakomponovaná hudba a grafika udělá svoje. Svět Ecobanu mě totálně pohltil a vidět to v HDTV rozlišení je prostě pastva pro oči. Dějově se nejedná o nic převratného, spíše se drží u dějově nenáročného středu, ovšem tento film je více o efektech a hudbě, něž o dokonalém ději. A i díky některým nedostatkům jsem si odnesl zážitky neobyčejných rozměrů a uklidňující efekt, zanechávající hluboký filmový zážitek. 95% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Anime je vlastně východoasijský druh konzumního zboží a projev masové kultury, který má vytříbenou výtvarnou techniku, ale sráží ho obvykle rutina, klišoidnost, banální až mizerné dialogy, nepropracovanost vedlejších postav a motivů, naivita a především až do absurdity vyšroubovaný patos. Všechno tohle bych v té či oné míře našel i ve Zkáze Ecobanu. Je to už vedle nedávno zhlédnutého Metropolis druhé ceněné anime pohybující se v žánru, který by mi měl být blízký, stejně jako animovaná forma dílka, přesto je výsledek prabídný a je to jen důkaz, že já a anime si ani v budoucnu nebudeme rozumět. Uvažoval jsem sice vážně o druhé hvězdičce, ale přepísklý heroický závěr mě utvrdil v nelítostném odsudku. Celkový dojem: 25 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Okrem toho, že by som mohol byt ďalsí, kto píše oslavné chorály na adresu dokonalej animácie a veľmi vydarenému výberu, tak radšej spomeniem nedostatky, ktoré mi bránili pri lepšom hodnotení. Príbeh má naozaj slušný potenciál, ale keďže fókus tvorcov bol viac zameraný na obal než na obsah, tak to tak nakoniec aj vyzeralo. Príbeh nemal pevný bod, od ktorého by sa mohol odraziť, hlavné postavy (hlavne záporné) boli bez charizmy a divák si k nim preto nedokáže vytvoriť žiadny vzťah. Všetko sa snaží zachrániť záver a skvelé akčné sekvencie, no nesúvislosť príbehu, zmätený a neatmosferický dej s nimi nedokázali držať tempo. 60%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý animovaný akčný sci-fi film. Má výborný príbeh odohrávajúci sa v časoch budúcnosti, keď je planéta úplne znečistená, cez oblohu nezasvietilo svetlo už dlhé roky a zvyšky civilizácie žijú v meste Ecoban. Najvplyvnejšia elita býva v jeho strede, kde si užíva najvyšší komfort a zvyšok žije na predmestí biednym životom a musí tu ťažko pracovať. Keďže elita využíva ako zdroj energie znečistenie, nemá žiadny záujem na čistejšom prostredí, práve naopak a tak mladík túžiaci po lepšom živote spolu so svojimi priateľmi chce urobiť všetko preto, aby sa dostal do útrob mesta, kde sa to dá zmeniť, lenže problémy mu robí aj schopná policajtka, s ktorou boli v detstve skvelí priatelia a teraz sa ona musí rozhodnúť, na ktorú stranu patrí. Spracovanie nie je zlé, ale dalo sa z toho získať aj omnoho viac. Zápletka ako celok pôsobí veľmi dobrým dojmom, úvod ideálne zoznámi so všetkým dôležitým a naznačí sa viacero zaujímavých prvkov, ktoré majú slušný potenciál pre nasledujúce minúty, hlavne vzťah medzi obomi postavami z opačných strán, lenže už po chvíli cítiť, že to nie je zvládnuté práve najideálnejšie. Celé to pôsobí tak nedotiahnuto, či už hlavný príbeh alebo postavy, ktoré nemajú kvalitný priestor, aby sa k nim dal vytvoriť lepší vzťah, chýba tomu ten správny náboj, aj napriek krátkej dĺžke a rozsiahlosti zápletky je tu dosť priestoru venovaných prakticky až zbytočnostiam, takže to hlavné a zaujímavejšie je často len načrtnuté a navyše dej stojí až príliš dlho na mieste. Aj takto sa na to dá bez problémov pozerať a viacero scén je výborných, ale mohlo to byť aj omnoho lepšie. Akcie je tu priemerné množstvo a som s ňou veľmi spokojný. Nájde sa tu niekoľko kvalitných akčných sekvencií, celkovo pôsobí dosť drsne, hlavne prestrelky sú slušne krvavé, viacero zaujímavých naháňačiek, prípadne rôznych situácií využívajúcich dopravné prostriedky, akcia je plná skvelých záberov, takže tu sa je rozhodne na čo pozerať. Sklamaním sú rozhodne postavy, tie pre dej najpodstatnejšie sú nedostatočne vykreslené, takže ma ani moc nebavili a tak mi prekvapivo najviac sadli scény s dvojicou dobrých priateľov, revolucionárov. Čo sa týka animácie, jedine postavy sa mi moc nepáčili, ale inak lokácie, obzvlášť exteriéry, technika a vizuálny štýl akcie sa nadmieru vydarili, toto mi už vyhovuje. A občas poteší aj slušná hudba. Škoda, ani takto to nie je zlý film, hlavne akcia a vizuál sú dosť kvalitné, ale potenciál bol omnoho väčší, trebalo sa viac povenovať hlavným postavám a príbehu. 67% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Najvystiznejsie co sa da povedat, ako tu uz viac krat padlo, je nevyuzity potencial. Napriek ktomu, ako tu uz viac krat padlo skvely vizualny a zvukovy zazitok. Ja osobne som to vsak zozral aj s navijakom a bavil som sa skvelo. (8.5/10) Druhe zhliadnutie: No a na druhy krat som sa bavil este lepsie. Skvela hudba, skvela animacia, skvele postavy, skvele finale a silne emocie......cert to vezmi, dam tomu (9/10) ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý námět, ucházející příběh, skvělá hudba a velmi povedená a zajímavá animace. Celkově hodně povedený zážitek, kterému ovšem výsledný dojem kazí pokus o velké rádoby poetické finále, které se ale u mě vcelku minulo účinkem. Přesto velmi slušné - 7,5/10 ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

To mají ty lejže nějakou komis která jim kontroluje, zda v díle neabsentuje některá z určujících píčáren? Poletující lid, když ne lid, pak alespoň šutráky, děcko, postižené tak přemrštěným nitroočním tlakem, až se mu bulvy rozlézají přes tři čtvrtiny gesichtu, hyperaktivní kretenek, mající do děje vnésti trošku toho ,,humoru", filozofické úvahy jak od třeťáčka, hrdina, kráčející z mlhy do oparu a konající cosi, co je za a. nevykonatelné, za b. nevysvětlitelné, za c. nesmyslné, za d. a nejčastěji - kombinací všeho jmenovaného.... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

I anime má svá výplachová akční béčka! Palec nahoru za tragické postavy a za chytlavý konec, jinak ale (pod)průměr až bída. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné, neuchopitelné, nejasné a nijak zvlášť propracované ani originální áááále fajn ost, fajn animace (většinou) a fajn závěr. 3,5* ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já manga normálně nežeru, ale občas nějaké zkusím a někdy to dokonce i celkem příjemně překvapí. Jako třeba Zkáza Ostravy... pardon, Ecobanu, jak byl kreativně česky pokřtěn snímek "Wonderful days". Příběh je sice prostinký a s logikou se nepotkal, klišé stíhalo klišé, ovšem grafická stránka na mě udělala výborný dojem a když tentokrát postavy neměly bulvy jako lemur, překvapený nadrženým medvědem, působily navzdory zjednodušení docela lidsky a dokázaly ze mě dokonce vydupat i špetku sympatií (konkrétně jsem pocítila nepochopitelnou slabost pro velitele ostrahy:-)). Škoda určité naivity, plytkosti, nevyváženosti, mělce vyprofilovaných charakterů, zkrátka všech těch detailů, co odlišují silný příběh od průměrného. Koukalo se na to hezky, ale to je bohužel všechno. Jo, a může mi nějaký znalec asijské fauny ozřejmit, co za zvíře bylo to pikaču s pruhovanými rohy? 65% ()

Reklama

Reklama