Reklama

Reklama

Grace Quigleyová

  • USA Grace Quigley (více)
Trailer

Obsahy(1)

Cesta na věčnost může být pořádně úsměvná... Americká legendární herečka Katharine Hepburnová (1907–2003) se věnovala herectví až do pozdního věku. V závěru své kariéry se sice objevovala spíše v televizních rolích, ale zazářila i v několika celovečerních filmech. Její poslední hlavní rolí na filmovém plátně se stala energická Grace Quigleyová ve stejnojmenné černé komedii z roku 1984. Grace je osamělá vdova, která se jednoho dne stane svědkyní vraždy. Tu má na svědomí nájemný vrah Seymour Flint, jehož se Grace rozhodne najmout, aby jí zabil. Chybí jí však potřebný obnos, a proto zabijákovy služby zprostředkuje dalším nešťastníkům ve svém okolí, kteří se touží konečně odebrat na věčnost. Zájemců ale začíná netušeně přibývat, z čehož začíná být Seymour v rozpacích. Nejenže by rád se svou profesí definitivně skončil, ke Grace ho navíc začíná pojit zvláštní pouto. Zdařilá komedie vyniká laskavým černým humorem a působivými hereckými výkony hlavních představitelů. Vedle Hepburnové se představil hvězdný Nick Nolte. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Originálna a vlastne aj celkom vtipná - a hlavne milá - variácia na tému buddy movie, ak to takto môžem vyjadriť. Pozerala som s dabingom, ale hlavné postavy boli chvíľami načisto rozkošné :-) Nolteho rozpaky, vnútorný boj, bezmocnosť voči argumentom starej dámy a Hepburnovej babičkovská suverenita i autorita - a v neposlednom rade aj neočakávaný vývoj udalostí (nezisťujte obsah a nechajte sa prekvapiť) robia z tohto nenápadného filmu zberateľský kúsok, ktorý by si milovníci čiernych komédií určite mali pozrieť. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Čierna komédia s fantastickou Katharine Hepburn. Je krásne vidieť jej herectvo v takom pokročilom veku. Lepší priemer. Piaty komentár. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, za co ty dvě hvězdy - je to pomalé, nevtipné a celá ta agentura pro stařečky na mě působí podivně (přece jen si nemyslím, že by měli tolik zájemců). Ani mi nepřijde, že by fungovala chemie mezi Noltem a Hepburn, vlastně z profi vraha udělali hypochondrickou trosku, které chybí jen máma. Navíc to celé vypadá jako televizní film. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Montréal World Film Festival 1984 - Špeciálna cena poroty (spolu s filmami "Khandhar" a "La femme publique") ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Takový hody do nebe. S gró grácie. Všichni, pyšni na smrt. Když natrefí na skutečného, zkušeného "andělíčkáře." Nutný je pakt s necitlivým řemeslem. Samotný akt, s notným taktem citlivých gest. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Nebudu asi jediná, kdo z počátku váhal, zda si toho paní Hepburn ve svém věku nenaložila mnoho a zda film vůbec sledovat - stáří je strašná mrcha a já tuhle herečku miluju ve všech starých filmech, které jsem kdy viděla - vždycky byla tak krásná a vtipná... Ale s pokračujícími minutami jsem zjistila, že tam někde pod všemi těmi vráskami a třasy stále ještě ta úžasná Katherine je a neváhá si ani vykasat sukni a sednout si na motorku.... Mimochodem - viděla jsem s českým dabingem a klobouk dolů i před paní Vránovou! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Poslední film scénáristy A. Martina Zweibacka se stala černá komedie, která má své zábavné prvky. Nájemný vrah asi nečeká, že mu doma zazvoní postarší dáma s informací, že ho viděla, ale neudá ho, protože si ho chce najmout sama na sebe. Pak následují další klienti. A tomu všemu sekunduje ještě terapeut, který o všem ví. Film má své části, které jsou hodně povedené, ale naopak řadu slabších momentů. Samotný námět je vtipný sám o sobě, ale podle mě tvůrci zcela nevyužili jeho potenciálu. A to jak nápaditostí, tak herecky. ()

Radek273 odpad!

všechny recenze uživatele

Grace Quigleyová je snímek, od kterého se vlastně od začátku nedá moc očekávat. Člověk jen doufá, že se v úsudku mýlí. Ovšem bohužel se o tom jen a pouze přesvědčí. A začíná to hned tragickým obsazením. Pravda, do své role "babky nad hrobem" se Hepburnová více než hodí, nicméně přes hodinu se na ni a na její roztěkané pohyby hlavou koukat, to je úkol až nadlidský. Do toho nemastný neslaný Nolte a máme vymalováno. Pak se není co divit, že nejpůsobivěji hraje bláznivá Kit Le Fever, pro kterou se tento snímek stal její premiérou (a která poté natočila už jen pouhopouhé 2 filmy!). Vše podtrhává téma celého snímku, které je natolik bizarní, že to jen těžko něco překoná. V úvodu groteskní, po pár minutách divné, a ve zbývající hodině už jen trapné, vleklé a ubíjející. Trochu to svým vývojem připomíná snímek Baba na zabití (2003). Tam se taky možná v úvodu bavíte, ale po slabé půlhodince se začínají kupit absurdity a trapné (až uměle, průhledně naaranžované) situace tak, že nejlepší volbou se zdá být tlačítko "Off" na ovladači televize. Ovšem alespoň to obsazení sedí. Zde se, i přes veškerou (až nenormálně pevnou) vůli, nedá vyzdvihnout absolutně nic .. tedy krom kořínku Hepburn, samozřejmě! ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Vydarená komédia s morbídnym ale vtipným nápadom najať si vraha na samovraždu. Áno, Grace Quigleyová je stará pani unavená životom, túžiaca ukončiť svoj život, len nevie ako. Naskytne sa jej však príležitosť pristihnúť/spoznať Seymoura pri čine. Od toho okamihu Grace ožije a o svoj nápad sa podelí so všetkými svojimi známymi. Prvých pár "samovrážd" sa vydarí, tak to rozbehne vo veľkom. Na filme cítiť vek ale produkcia je profesionálna takže to až tak nevadí keďže aj herci sú dobrí. Mám pocit, že filmu najviac uškodil dabing lebo hlas pani Quigleyovej k nej akosi nesedel. 70% ()

Reklama

Reklama