Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stal se obětí nesmyslné války a nyní musí dokázat svoji nevinu. Nick Nolte ve vynikající filmové adaptaci slavného románu Kurta Vonneguta Jr.  O knihách Kurta Vonneguta Jr. se říká, že jsou nezfilmovatelné. A je pravda, že na předělávání textů tohoto autora už si vylámala zuby pěkná řádka režisérů. Nikoli však Keith Gordon, kterému i díky skvělému obsazení vzešla z rukou možná nejlepší vonnegutovská adaptace vůbec. Hlavním hrdinou posmutnělého špionážního dramatu s příměsí černé komedie je (Nickem Noltem excelentně ztělesněný) Howard W. Campbell - americký dramatik, který od mládí vyrůstal v Německu a žije v něm i teď, po nástupu nacismu. Popravdě mu, coby zcela apolitickému člověku, který se zajímá především o svoje psaní a o milovanou choť Helgu, příchod Hitlera ani nijak moc nevadí. S hákovými papaláši se schází jen když to vyžaduje společenská etiketa, žije si tichým životem ve svém vlastním světě. Jednoho dne za ním ale přijde agent americké rozvědky Frank Wirtenan (legendární komediální herec John Goodman) a předestře Cambellovi zajímavou nabídku: potřebuje spolehlivého člověka, který by se infiltroval do nacistického propagandistického vysílání pro americké vojáky, vynášel odtamtud interní informace, vkládal naopak coby moderátor do svých slov šifrované vzkazy a v případě nouze byl schopen i menší diverze. Cambell se mu přitom zdá jako ideální kandidát. A spisovatel kupodivu přijímá. Jen svoji novou práci pojímá až příliš přesvědčivě. Patnáct let po válce, kdy už žije v New Yorku, pak jistý bulvární plátek znovu vytahuje jeho příběh na povrch. Jen s tím rozdílem, že už nežije nikdo, kdo by mohl Campbellovi dosvědčit, že nebyl skutečným nacistou a fanatickým přívržencem Třetí říše. Ve vedlejších rolích se objevují Alan Arkin, Sheryl Leeová, mladičká Kirsten Dunstová a na pár vteřin i sám Kurt Vonnegut Jr. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

RHK 

všechny recenze uživatele

Americký špión ve funkci příliš přesvědčivého antisemitského komentátora v rozhlase hitlerovského Německa. Kurta Vonneguta mám rád a tento jeho příběh je silný scénárisicky, herecky i režijně. Tragicky složitý osud muže, který sloužil zároveň Rooseveltovi i Hitlerovi stojí za shlédnutí, i když celkové vyznění filmu je lehce rozpačité a nejednoznačné. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=WbdizJq2QBI ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina sa sám vydá do rúk prenasledovateľom, skončí vo väzení, kde na papier vypľuje celý svoj život, aby sa aspoň ako tak očistil a vysvetlil svoje konanie ... možno len sám pred sebou. Ťažký je život špiónov. Čiernobiele pasáže boli výborné a koniec skvelou bodkou. Celkom vydarená adaptácia. 3,5* ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Stal se obětí nejen války, ale taky funkce, kterou za ní měl a která z něj učinila oběť doživotní. Dělal amerického špióna v nacistickém Německu, kde se tvářil jako strašně oddaný Hitlerovi a dělal zprávy komentující nacistické úspěchy a kritizující Židy, zatímco tyhle zprávy Němci brali seriózně, ve skutečnosti šlo jen o to předat skrze ně zprávy USA. O téhle jeho činnosti skoro nikdo neviděl a i když se pak pod falešnou identitou vrátil do USA, nebylo mu to nic platné a jeho život neustále spěl k horšímu. Včetně narůstajícího pocitu viny za svoji činnost, kvůli které mnoho Němců začalo brát Hitlerovu ideologii víc vážně. Je to hodně zajímavý film, s dost podnětným tématem a nejednou silnou scénu, ale právě nějaký celkový silnější dojem mi v tom prostě chyběl. Největší podíl na tom má asi to, že i přes jistou propracovanost - včetně psychologie hlavní postavy - to prostě mohlo (a mělo) být propracované ještě mnohem víc - včetně psychologie hlavní postavy. V určitých scénách je to přesně tak silné, vypovídající a hluboké v dialozích, jak bych si přál, ale většina scén buď má jen něco nebo někdy i nic z toho. I přesto se mi Matka noc líbila, dokázalo to na mě dostatečně zapůsobit, ale taky to není nic, co by člověka zasáhlo po zbytek života - a přitom tu potenciál na něco takového je. Slabé 4* ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me nadchl. Nick Nolte v adaptaci románu Kurta Vonneguta. Mrazive, depresivni, plne ironie osudu, presto je tam i nekolik vtipnych momentu. Skvele zahrane, Nolte me v te roli tragickeho hrdiny, co se az prilis dobre ztotoznil se svou "svinskou misi" paradoxne ve jmenu dobra, hodne moc bavil. Dost veci je tam moralne diskutabilnich, film zobrazuje spoustu svinstva a poklada komplikovane otazky. To, co dela tenhle film vyjimecnym, je uzasnej az brutalni scenar. Pro me velky zazitek z filmu s koulema, zaverecne "fakof" osudu je pak dustojne-pusobivou teckou... ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Filmů ukazujících hrůznost války a co to dělá s lidmi tady bylo už tolik. Filmů s tak skvělou hrdinovou sebereflexí a charakterem jsem viděl podstatně méně, ale věřím, že jich také bude dost. Námět je sice neotřelý, žádná bomba originality to ale také samozřejmě není. Co mě přesvědčilo o pěti hvězdičkách byly dvě věci. a) V takovémhle snímku bych si představoval protagonistu všelijak. Ale žádná z těch představ by nebyla ani zdaleka tak skvělá, jako postava, kterou moc dobře ztvárnil Nick Nolte. b) Je to ta lehká nota, kterou celý film (možná) tak nenápadně zní. Přes všechny strasti války, falešná obvinění a hrozný osud jsem se dokázal při filmu usmívat a necítil jsem se kvůli tomu proviněně, protože mám pocit, že film to ode mě chtěl. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy Howard Campbell (Nick Nolte) spytuje svědomí při chůzi po newyorském chodníku, míjí jej autor předlohy Kurt Vonnegut Jr. (Looka)

Reklama

Reklama