Reklama

Reklama

Proč nejsem na Facebooku

  • USA Why I'm not on Facebook
Dokumentární / Komedie / Rodinný
Kanada / USA, 2014, 78 min (Alternativní 56 min)

Režie:

Brant Pinvidic

Scénář:

Brant Pinvidic

Hrají:

Drew Pinsky, Howard Stern (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Naše děti vyrůstají ve „facebookovém světě“. Co to všechno znamená? Ptá se tatínek, který účast na sociálních sítích ve strachu odmítá a svému třináctiletému synovi se to snaží vysvětlit... „Facebook jsem odmítal od počátku. Pak se mě ale můj třináctiletý syn zeptal, proč nemůže být na Facebooku? A proč na něm nejsem já? Začal jsem o tom přemýšlet. Vždyť je to jen web, na kterém se mohu spojit s přáteli a rodinou. Tak proč vůči němu reagují někteří lidé tak ostře?“, říká autor filmu. A další názory? Všechno v našem životě existuje až tehdy, když to sdělíme světu na Facebooku. Jako kdyby samotný život neměl skutečný smysl, dokud ho nevystavíme nebo nepřehrajeme na sociálních sítích. Facebook doslova explodoval. Už to není jen sociální síť. Není to jen obyčejný web. Je to způsob života. A mnozí už vědí, proč patří k těm, co ho nenávidí. Začínají si uvědomovat, že jejich děti vyrůstají ve facebookovém světě. Nejděsivější na tom je, že rodiče často netuší, o co jde a jejich děti se jich ptají, proč také nemohou být na Facebooku. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shrnutí plusů a minusů Facebooku. "Ve škole jsem nikdy nebyla oblíbená , ale na Facebooku mám 836 přátel. Líbí se jim moje fotky". Jako by náš život neměl smysl, pokud ho nevystavíme na sociálních sítích. O návykovosti a odplutím do snového světa je malá zmínka. Pro mě osobně je občasné odpovídání na zprávy na Facebooku nepříjemné a beru to jako práci. Facebook mi vzal hodně příležitostí k seznámení. Dřív byly holky vděčné, když jsem s nimi komunikoval na živo, protože tahle "obličejová kniha" naštěstí neexistovala. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Hezké shrnutí a zároveň pohled člověka na tuto sociální síť. Sám znám pár lidí, kteří Facebook odmítají a díky dokumentu zřejmě vím proč - bezmála na jednoho z nich to sedne. Navíc mě dost překvapila odvaha tvůrců jít tak do hloubky a defakto i proti pravidlům Facebooku samotného - protože ten, jak z části praví, vyžaduje skutečné jméno. Což jen konstatuju - sám jdu proti tomu. Těch pár příkladů uživatelů bylo taky fajn - člověka i navzdory všemu, co už zažil, překvapí, kolik lidí není bez Facebooku schopno vůbec normálně existovat, nicméně to jsou takové ztracené případy. Nebo že by v dnešním světě už ne? Tak, či tak, zábavný dokument zase o něco víc přibližující tuto sociální síť. 75% ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Film Proč nejsem na Facebooku mě utvrdil ve většině mně známých a nabídl pár nových důvodů, proč nejsem na Facebooku. Naštěstí jsem nikdy nebyl stádní typ, takže pocitem vyloučenosti z kolektivu netrpím. ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Proč nebýt na Facebooku ? Odpovědi na tuto otázku jsou dvě. Ta jednoduchá je ta, protože na Facebooku můžete mít 100, 500, 5000 přátel, ale žádného opravdového kamaráda. Složitější odopvěd je ta, že Facebook je jen o dost jednodušší virtuální verze sociálního života. A právě v tom, že je to zjednodušená verze reálu v ní číhá to největší nebezpečí. Dnešní lidé, kteří svůj život zasvětili "virtualu" se sice perfektně pohybují na netu, ale v reálném životě je to o dost horší. Každý slabší jedinec si začne myslet, že je něčím vyjmečný, když nasdílí fotku, kterou mu "olajkuje" do 40 minut 150 z jeho 5000 přátel. Co na tom, že z těch 150 lidí (co mu to lajkli) v posledních 2-5-7 letech vystavovatel nepromluvil. Studie prokázali, že u těchto jedinců (co vyloženě čekají na velký počet lajků) vyplavuje mozek dopamin (stejný jako se vyplavuje gamblerům u herních automatů) což v podstatě vyvolává závislost, což hlavně u dětí či teenagerů je dost velký problém. Problém je i v tom, že když se dítě naučí jen zjednodušenou verzi sociální interakce, tak kdo ho naučí složitější sociální interakci v realu (když máte s někým na FB problém, tak si ho prostě do 3 sekund dáte do bloku a problém vyřešen - ale jak si tohle chcete udělat s konkrétní osobou kterou potkáváte každý den ve škole nebo v práci)? A s tím pak začne mít ne jedna ale už dvě generace problém. O vykrádání baráků počas dovolené pri sdílení dovolenkových fotek ani nemluvím. To můžou dělat jen kreténi. A těm dobře tak.. Ti co ještě vyrůstali bez mobilu v ruce to přece musí vidět. Když nad tím tak přemýšlím, tak jsem moc rád, že jsem si v mládí hrál s kaluží a blátem, naučil se lést po stromech, dělat bunkry, svítil na vajíčko lampičkou a čekal až se narodí kuřátka, naučil se bruslit, no prostě všechny ty super cool věci, co dnešní mládež kvůli neustálému držení mobilu v ruce nikdy nepozná... Ale abych jen nehanil, také jsem na facebooku ale fotky nesdílím, statusy nepíšu, lajky mě nezajímají a FB mám hlavně na chatovou komunikaci s přáteli (tak s 10), ke které stačí mít data, můžete udělat konferenční chat (aby to člověk nemusel psát každému zvlášt), popřípadě posílat pracovní fotky. A to všechno zdarma. ()

riza-do

všechny recenze uživatele

Dobře se bavím, když konečně někdo opravdu ukáželidem, jak hloupě se kolikrát na Facebooku chovají. Přínos dokumentu celkověnic moc, ale zábavanad dnešní dobou super. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin informatiky nebo výchovy k občanství. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o zákulisí sociálních sítí. ()

BooThCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavé to bylo jen ve chvíli, kdy tomu hlavnímu pindíkoj ten vedlejší pindík předložil co všechno se o něm na síti válí i když ještě neudělal na FB ani čárku. Tak že, když to vše našel nějakej jouda, FB to najde určitě také a to je dost strašidelný. Hlavní pindík se to ale zjevně rozhodnul ignorovat a natočit dokument který zřejmě platil Márk z Fejsbůku a měl se spíš jmenovat proč tam být. ()

Reklama

Reklama