Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Recenze (607)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazený, napsaný i natočený thriller... Já osobně mám Richarda Gera rád, takže mi nevadil. Jako vždy vynikající byla Laura Linney, ale tentokrát ji i s Gerem zastínil úžasně "rozdvojený" Edward Norton. Takových "vedlejších" hereckých výkonů zase tak moc není. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Proč, ptám se, proč nedostal Edward Norton za svou roli Oscara? Nejspíš proto, že jeho výkon byl největším kladem jinak jen lehce nadprůměrného thrilleru, kde měl kromě něj šanci zaujmout (a to ještě jen některé lehce vyšinuté studenty práv;)) snad jen právnické hlášky sypající Richard Gere a jeho vztah k Lauře Linneyové... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kdo je bez viny, nechť hodí kamenem. Brutální vražda, podezřelý s motivem, bezskrupulózní právník a kdesi na konci cesty plné nečekaných nástrah podobně nečekané odhalení. Filmu dodává tempo pár výborně zvládnutých akčních sekvencí. Ty ostatní, převážně dialogové, fungují hlavně zásluhou vynikajících herců. Prvotní strach kopíruje notoricky známou šablonu a jen čas od času ji znevšední nějakou okrasnou kudrlinkou navíc. Dobře se na to dívá, dvě hodiny utečenou jako nic a konec vyvolává nepříjemné mrazení v zátylku. 75% Zajímavé komentáře: tron, numi, tangerine1 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Teda mě tam ten Gere ani moc nevadil. Možná kvůli tomu, že jsem se v podstatě neustále soustředil na Nortona? :-) Je to sakra dobrej herec, to se musí nechat, jeden z nejlepších. Dokonce jsem chtěl dát i pět hvězdiček, ale díky zápletce počestnost vs. sexuální šokantnost, která mi už z mnoha jiných filmů připadá trapně jednoduchá, přímočará a ohraná, dávám za čtyři. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Prototyp čtyřhvězdičkového filmu. Kvalitně odvedená práce po všech stránkách, ale čelist k zemi nespadne. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Thriller, který se celou dobu tváří jen mírně nadprůměrně, ale konec všechno napraví, a to výrazně. Edward Norton podal vynikající výkon, Richard Gere se sice snažil, ale nedosáhl mu ani ke kotníkům. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $56,116,183Tržby Celosvetovo $102,616,183║ Hneď od úvodu film prezieravo nahrá sledujúcemu ako to všetko asi pekne skončí(a aj tak sa prevažne deje) ale najprv príde v 3/4 filmu slušný boom z Edwardom Nortonom a z jeho rozdvojenou osobnosťou, čo nám dá menšie vytriezvenie z faktu, že nejde len o taký priamočiary súdny proces na aký sa to do tej chvíli tvárilo a záverom príde úplne schladenie a vytriezvenie, ktoré dá filmu úplne inú tvár, prinucujúc udeliť filmu vyššie hodnotenie než bolo takmer počas celého filmu skoro jasné(65%-70%). Film vyťahuje hlavne charakter dobre zahranej postavy Edwarda Nortona. /80%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Prekvapive nadprumerny thriller, ketry by ovsem bez ucasti naprosto skveleho Edwarda Nortona zapadl do prumeru, protoze o herectvi se napriklad u Gera vubec neda hovorit. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steve Shagan, Ann Biderman .. Tak si také přisadím:o) Mě se teda Edward Norton líbil a to hodně. Sice jeho výkon v počátcích dost omezuje pitomý dabing (originál je jiné kafe), ovšem až ukáže svoji druhou tvář, je přímo démonický i v české verzi! Mimo něj tu stojí standardní Richard Gere v právnickém příběhu, přesně střiženém pro jeho osobu. Nijak mi nevadil až na pár pitomoučkých dialogů odvádí svůj obvyklý herecký standard. Celkově lehký nadprůměr, který povznáší mimo Nortona skvělá pointa (chudáci ti, co študují komentáře dopředu - pak už vážně nemá film moc co nabídnout..). 70%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Docela mám rád ty překvapivé zvraty na konci filmu, pokud to není vyloženě přitažené za uši. Tady byl konec výborný. Pravda ovšem je, že film stojí na mistrovském výkonu Nortonovi. Mimochodem další oscarová křivda - místo Nortona dostal tehdy Oscara přehrávající Cuba Gooding Jr za Jerry Maguire. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snesitelný Gere, famózní Norton a velmi solidní adaptace. A nic víc v tom nehledejte, protože v tom nic víc ani není. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Možná i lehce nadprůměrná míšenina právnického a psychologického thrilleru, pochopitelně jako vždy s naprosto zkresleným, ale alespoň nějak "přitažlivým" obrazem amerického právnického systému. Všechnu pozornost na sebe zákonitě strhává výborný Edward Norton, který stejně jako ve Score dokázal, že je v současnosti jedním z mála "mladých " herců, jimž je možno svěřit postavu dvou tváří, aby z toho bylo něco kloudného. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že mladá Laura Linney vypadala docela k světu. Bavilo mě jak byla drsná a furt kouřila. A cynický konec byl taky super. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Skoro ve všech komentářích vychvalují Eda Nortona a tak jsem čekal co bude. Do poloviny filmu nic extra, ale pak božské. Ed Norton je u mě ještě větší frajer než dosud. Navíc dobrá pointa a ani Richard Gere nevadí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ALE JÁ JSEM TO NEUDĚLAL. MUSÍTE MI VĚŘIT.“ ,, NEMUSÍM TI VĚŘIT. MĚ JE TO JEDNO. JSEM TVŮJ OBHÁJCE, COŽ ZNAMENÁ, ŽE JSEM TVÁ MATKA, OTEC, NEJLEPŠÍ PŘÍTEL I KNĚZ“ ....... /// Skautík s odznakem ,,řezbářský dovednosti“, kterej kdyby nebyl plachej, tak řve ,,JÁ JSEM NEVINNEJ!“ a právník s fazónou do večerních zpráv a na titulní stránky časopisů, kterej kdyby se nestyděl, tak řve ,,TO VŠICHNI MOJI KLIENTI!“. Soudní drama, který má všechno, co dobrej film z právního prostředí mít má. Včetně špičkovýho obžalovanýho (skvělej start kariéry E.Nortona) a super pointy! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu od Williama Diehla ,,Primární strach“ číst nebudu. 2.) Chci se odvolat na ,,Pátý dodatek“. 3.) Zjistím, jak nejjednodušeji vymítat Ďábla. 4.) Thx za titule ,,darnold“ a ,, BasarMilesTeg“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zjistil jsem, že soudní thrillery jsou mou krevní skupinou. Ten film je tak skvěle napsaný, zahraný, inteligentní, napínavý, místy dech beroucí a s úžasným a nepředvídatelným závěrečným zvratem, že opravdu nemohu nic vytknout. Gerard Gere geniální, nikdy jsem ho nemusel, zde jsem mu však velmi fandil a Edward Norton byť jako mlaďík tak klobouk dolů před jeho talentem. 90% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Díky Nortonovým fascinujícím výstupům solidní podívaná, která ale zklamává ve všech ostatních ohledech. Gereho rozhovory na téma čest jsou jalové stejně jako výstupy u soudu a Laura Linney dozrála do charismatické a zároveň sympatické ženy až o několik let později. Naštěstí finále chytne v posledním dechu drive a dojede do takového konce, jaký jsem očekával a jaký jsem si přál. Bez moralistických průpovídek fajn jednohubka, takhle zbytečně zapomenutelná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mal by si si osvojiť výraz údajne. Hlavne keď chceš robiť prokurátora.“ Má to niečo do seba. Vlastne dosť. Kedysi, na prvý raz, ma to až tak nebavilo, ale desaťročiami to získava na sile a zaujímavosti. Gere síce nikdy nebol mojím obľúbeným hercom, ale tu je presvedčivý. Páčilo sa mi, že sa nebál a naplno šiel do kontroverznej, rozporuplnej úlohy, ktorá je vlastne dá sa povedať vyložene záporná. Režisér Hoblit (zaujímavá nadprirodzená kriminálka Anjel smrti s Denzelom Washingtonom a Johnom Goodmanom) kvalitne buduje napínavú, jemne mysterióznu atmosféru. Pomáha mu v tom depresívna, pochmúrna, nevľúdna, odťažitá výprava (čo vtedy bolo v móde - Mlčanie jahniat, Utečenec, Denné svetlo). Miestami vyzerá byť hlavnou postavou skôr chladné Chicago, než advokát Martin Vail. V tomto smere pochopiteľne treba vyzdvihnúť kameru Michaela Chapmana. Príbehu síce chýba dravosť a pohybuje sa v matne ležérnom tempe, ale (ne)paradoxne to je skôr plus, než mínus. Občas je fajn spomaliť. Aspoň je na všetko čas. Na budovanie atmosféry, na budovanie vzťahov a na budovanie príbehu, ktorý na konci ponúka nečakaný twist. Poteší debut Edwarda Nortona (aj keď sa k úlohe údajne nedostal práve najetickejšie, v Hollywoode je to ale zrejme jedno) a obsadenie podporných rolí (Laura Linney, John „Fraserov otec“ Mahoney, Alfre Woodard). ZAČIATOK SPOILEROV na twiste je najbizarnejšie, že sa o ňom de facto hovorí od prvých minút: prakticky všetci Aarona považujú za vraha, no a na konci sa ukáže, že vraždu skutočne spáchal KONIEC SPOILEROV ()

Reklama

Reklama