Paul W.S. AndersonScénář:
Paul W.S. AndersonKamera:
David JohnsonHrají:
Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Martin Crewes, Colin Salmon, Anna Bolt, Heike Makatsch, Jaymes Butler (více)VOD (1)
Tajná společnost Umbrella Corporation, zabývající se genetickým výzkumem, provádí ve svých podzemních laboratořích velice nebezpečné pokusy. V jednu chvíli však uniká smrtící virus a zaměstnanci jsou počítačem uvězněni v laboratořích. Elitní komando v čele s Alicí (M. Jovovich) a Rain (M. Rodriguez) dostává za úkol izolovat virus, který by mohl ohrozit celé lidstvo. Brzy se ukáže, že všechno je ještě horší - z virem zasažených zaměstnanců se staly agresivní zombie. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))
Asi jsem se příliš namlsal atmosférou Horizontu události, ale Resident Evil mě od začátku poněkud otravoval. Veškerý Andersonův přínos se omezuje na nespočet hlopupých lekaček, které maskují prozaický fakt, že ve filmu chybí napětí a skutečná hrůza. Pravda, Milla je velmi sexy objekt a Rodriguezová je zase sympaticky zhýralá, ale Residentu chybí skutečně výrazné akční scény a trocha nadhledu. Z tohoto úhlu se mi druhý díl Apocalypse jeví o chlup zábavnější a více "brain free"... Jinak je to ale pořád stejná krevní skupina, rutinérské, slušné, koukatelné. Chtělo by se napsat, že Anderson má na víc, ale po Residentu a AvP mám jisté pochybnosti. ()
Anderson se své laťce nasazené Horizontem události tentokrát moc nepřiblížil a z daného tématu nevytěžil vše, co se dalo. Scénář je sice nevrovnaný, ale při některých akčních sekvencích jsou docela vychytané efektní zpomalovačky a podehrává k tomu správňácká hudba. Ale herci nejsou moc věrohodní a snad jen Michelle Rodriguez snese přísnější měřítko. Milla Jovovich vypadá v tomhle snímku tak trochu utahaně, ale kdo ví, třeba to měla předepsáno ve scénáři. Nejzajímavější částí filmu je (jak už předeslal Lima) skutečně past v úzké chodbě, ovšem tato scéna netrvá příliš dlouho a mezi ostatními méně výraznými scénami tak poněkud zaniká. ()
Jak správně převést počítačovou hru do filmu? Odpověď je jednoznačná - TAKHLE!!! Obdiv patří především Mille Jovovich, která si takřka nezadá s Trinity, a je jako vždy naprosto neodolatelná. Jak říkám, v ničem si nezadá s Trinity:) A když se do toho vhodně namíchá muzika od Marilyn Mansona a podobných týpků, nemůžu jinak než dát ****. ()
Hezky udělané, ale nijak výrazně nepoutavý film podle videohry (Anderson asi hodně hraje pc hry, za což má bod k dobru). Milla není muj typ, takže se nedá říci, že by mě výrazně zajímal pohled na její tělo. Béčkovost je z filmu velice cítit a fanoušci herní série budou párkrát určitě potěšeni feelingem filmu. Bohužel si nejsem jist, na kolik RE půjde v cestě své herní předlohy a na kolik si bude chtít vytvořit vlastní příběhovou linku. Velkým plusem filmmu je tempo a atmosféra, která je hlavně v první půlce velice trefná. Konec (otevřená "vrata" pro Apokalipsu) mi dávají nadějí (ke které se přiklání i trailer), že pokračování bude nahrazovat atmosféru jedničky větší akcí. Je to dobře? ()
Namlsán Horizontem události, těšil jsem se na další pořádnou porci Andersonovské úchylárny. Vybrané téma k tomu vysloveně svádělo, jenomže ouha! Místo toho zklamání, všeobjímající nuda a z letargia mně dostala pouze scéna v koridoru s vychytanými bezpečnostními opatřeními centrálního počítače, kde se Anderson nebál přitlačit. Nevytrhla to ani Mila Jovovich v sukýnce, i když připouštím, že její karate proti zmutovanému dobrmanovi má cosi do sebe :o)) ()
- Milla Jovovich (Alice) to s natáčením v tenkých červených šatech a mini sukních neměla vůbec jednoduché. Musela v nich ležet, hýbat se a válet se na kovové podlaze a podobně. Z toho měla po těle reálné modřiny. Maskéři herečce zpočátku museli modřiny a škrábance přidělávat, ale časem naopak museli některé zakrývat. (Leopard105)
- Jméno protagonistky, kterou ztvárnila herečka Milla Jovovich (Alice), se dozvíme až ze závěrečných titulků. (duklak2)
- Prezident společnosti Capcom (vývojáře videoherní série „Resident Evil“) si zahrál jednoho ze zombie. (Duoscop)