Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trestní zákon je právnický thriller, ve kterém se specialista na trestní právo, advokát Ben Chase rozhodne dokázat, že jeho klient Martin Thiel je sériový vrah, i když mu Ben nejprve vyhrál soud. Když jsou totiž spáchány další vraždy, Ben vezme věci dosvých rukou a pustí se s Martinem do psychologické bitvy dvou silných vůlí. Gary Oldman se skvěle zhostil role advokáta se svědomím, zatímco Kevin Bacon jako vrah opravdu působí intrikánsky a nejednoznačně. Akční scény - především ta, kde Ben za deště najde tělo v opuštěném parku - jsou výborné stejně jako rychlé tempo režie Martina Campbella. Některé scény ze soudní síně možná vyžadují trochu nadhledu, nicméně celkově tento snímek zajistí více než slušnou porci filmové zábavy (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obvyklý úvodní Nietzsche s monstry a propastmi jako by naznačoval, co obligátního nás čeká. Scénáristicky slabě ošetřené téma nesouladu práva a spravedlnosti, které při své thrillerové tváři nabídne pár laciných lekaček a v té dramatické oxymóron provinile se cítícího obhájce na hraně alkoholismu. Naštěstí se najde pár věcí, kterých se dá chytit. Campbell občas vyrukuje s nějakou vychytávkou (třeba scéna drsného sexu a squashe), Oldman je charismatický chameleon, který nějakým záhadným způsobem dokáže, že ve dvou po sobě jdoucích záběrech nevypadá stejně a pochopitelně Kevin anglická, který by se mohl z fleku přihlásit do soutěže v zírání. V téhle disciplíně každého správného psychopatického maniaka je bezesporu přeborník.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Trestní zákon disponuje zajímavým námětem, nedostává se mu však nejlepšímu zpracování, a snímek na to má. To je spíše průměrné a nevýrazné. Děj postupuje kupředu svižným tempem a obsahuje spoustu dobrých scén, v několika momentech pro mě i lekavých, ale celkový dojem vyzní spíše do ztracena. Nebýt charakterové a silné herecké dvojice Oldman a Bacon, upadl by pro mě tento film nejspíš v zapomnění. A je to škoda, protože s kvalitami Garyho a Kevina (ten je jako stvořen pro role manipulativních parchantů veškerého ražení) z toho mohl být strhující film, který by neměl daleko k dokonalosti, možná i kultu. Taktéž konec snímku je hodně useklý. Závěr by se často měl nechat pomalu doznít, aby si divák mohl ucelit své dojmy, takto to vypadalo, že pan režisér prostě najednou řekl "Stop!" a jde se domů. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pri pohľade na režiséra a ústrednej dvojice hercov sa čudujem prečo nie je, resp. nebola filmu venovaná väčšia pozornosť v tuzemských vodách. Scenár je však zaujímavý. Popri nespočetných fintách a obmieňačkách, ktoré sa snažia vymaniť divákovu pozornosť na kvalitný a premyslený thriller, je stále vidieť pomerne jednoduchú štruktúru dejovej línie, ktorej koreň som po nespočetných zvratoch na škodu hodnotenia odhalil. Celkom poteší mraziaci, priam až hororový nádych. Faktom ostáva aj to, že dvojica Oldman-Bacon síce predvádza skvostný výkon, no ostaní herci podávajú výkony na úrovni komparzu. A chcelo by to skrátiť. 70%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rád by som väčšinu presvedčil o tom, že toto je výborný snímok na tému o sériovom vrahovi, ale nie je. Je len čisto priemerným, nakoľko nejaká temnota, tajomnosť či prekvapenie nedostávajú žiadny priestor. Divák vidí od úvodu rozdané karty, a tak vlastne len čaká na záver, aby zistil: “co chcel vlastne týmto všetkým básnik povedať”. Celé to na mňa pôsobilo tak nejak divne - bez nápadu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film vysielaný aj na stanici AMC láka hlavne na hviezdu K. Bacona, ale v skutočnosti hrá hlavnú postavu G. Oldman. Vtedy obaja ešte mladí, dnes skúsení a kvalitní herci. Kevin Bacon vo filme odohral možno 10 minút, ale na upútanie pozornosti to stačilo. Príbeh mi príde taký typicky americký, zbytočne prekombinovaný až nereálny. V tomto smere ma to dosť sklamalo. Zachraňujú to herci a celkom fungujúce vzťahy medzi postavami. Mať takéto obsadenie a natočiť takýto nerealistický thriller, to mi príde ako premárnená príležitosť. Na pozretie fajn, ale neočakávajte nič prevratného. Iba priemer. 60%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Thriller o věčném sváru svědomí se svědomím obhájce. Problém tohoto flmu vězí v tom, že se autor scénáře shlédl v atraktivitě tématu, aniž si dal práci hlouběji mu porozumět. Scénář tak trpí myšlenkovými i logickými nesrovnalostmi, které bohužel nedohnal ani režisér. Škoda nápadu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý thriller především těží z kvalitních hereckých výkonů Kevina Bacona a Gary Oldmana. Dnes již ovšem působí zastarale. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kvalita filmu se rovnala tomu, s jakou úporností jsem se jej pokoušela získat. Bez ironie. Ještěže exituje pár fandů do starších filmů, jinak bych asi neměla šanci. Když si pročtete děj, zní film velice lákavě a přestože se po nedávných zkušenostech snažím na snímek příliš netěšit, zde jsem dostala to, co jsem chtěla. Soutěživý právník , který si dal za cíl za každou cenu vyhrát, se velice rychle mění v boha spravedlnosti, stačilo k tomu krátké setkání s mrtvolou. Chce kvůli tomu i obětovat svoji kariéru a opravdu by mě zajímalo, jestli by to udělal, kdyby... Kukuč Kevina Bacona nemá chybu, role mu sedla jak ušitá, a samozřejmě za všechno může žena, postava jeho chladné matky mi přišla taky velice vhodně zvolená. Jediné, co filmu ubralo pátou hvězdičku, je postava Ellen, já vím, že je klasika, že hrdina se seznámí s holkou, padnou si do noty, vyspí se spolu, ona se pak zamotá do průšvihu a málem se jí to stane osudné, ale.. musí to tam být? Možná mi to nesedlo kvůli té herečce, možná že jediné, co Gary nedokázal zahrát, bylo zabouchnutí se, nevím. Přestože se polepšený právník rozhodl, že Ellen uvaří (kterážto scéna tam chyběla a možná bych jim to pak kvůli ní odpustila), něco mi tam nesedí. Přesto tuto drobnost vyváží mnoho scén, kdy mi srdce vyskočilo až do krku, rozhodně se na film podívám znovu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hatlapatla pseudopsychologizující blábol o tom, jak maminčino povolání může traumatizovat chlapečka natolik, že z něho v dospělosti nevyroste zcela kladný člověk. Je to až nechtěně směšné, jak se film urputně snaží být drsný a šokující, přičemž vzbuzuje pouze smích. Jediné, co se fakt povedlo, byla rvačka dívky se psychopatem, protože holka do toho šla s pořádnou vervou. Žádná ufňukaná oběť, která to po pár ranách vzdá. Blondýnka bojovala jako pravý berserkr! ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Garyho Oldmana dostihla noční můra všech obhájců. Pomohl vrahovi na svobodu a ten to udělal znovu. Slušný dramaticko-thrilleroidní souboj vraha a jeho obhájce, který mě nedovolil film nedokoukat. ()

golfoxovox1 

všechny recenze uživatele

Vcelku napínavý thriller s fungujícími lekačkami, zajímavé téma obhájce, který bojuje se svým svědomím a snaží se napravit svou předchozí chybu. Nechtěl bych být v jeho kůži. Kamera a hudba na vysoké úrovni :-) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Martin Campbell natocil len nudny pravnicky fryler, ktory nema dohromady co ponuknut. pribeh je umely, herci priemerny a reziser by si divakov takymito zlataninami asi neziskal - chvalabohu, ze roku 1995 natocil kultove The Golden eye s Brosnanom. 30 % ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film má niekoľko dobrých momentov, ale rovnako nudné aj kvôli zlému príbehu a neuveriteľnej zápletke! Vizuálne má režisér Martin Campbell jedinečný štýl a výkony z dvoch hlavných úloh sú čiastočne dobré a intenzívne, ale tento film, bohužiaľ, nezachráni! 5/10 ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Právnický thiller vymykající se "šedi" každodenních kriminálek z LA, Miami či bůhvíodkud nejen hereckými výkony Garyho Oldmana a Kevina Bacona. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Možná by nevadilo, že scénář zpracovává skrz naskrz modelovou situaci (samolibý obhájce vyseká od soudu samolibého psychopata, který nejenom začne obratem znovu vraždit, ale ještě si s právníkem, ve kterém se hne svědomí, hraje (na kamarády)), jen že to dělá nezáživně, polopaticky, thrillerově povrchně. Nevěřil jsem natupírovanému Garymu Oldmanovi otočku o 180° ani jeho rozpolcenost mezi právem a spravedlností a zlovolně zírající Kevin Bacon vypadal spíš než hrozivě jako politováníhodný ubožák (jímž ve výsledku byl, viz jeho za vlasy přitažená traumatická motivace). ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, hlavně Bacon byl správně nechutnej. Oldman zase v roli klaďase, což na počátku jeho kariéry byl jev nevídaný. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Soudím, že základní konflikt, nebo, chcete-li, dilema je v životě právníka to, čeho jsme byli svědkem v tomhle příběhu.Dva etické principy stojící proti sobě.Selhal právník, nebo člověk?Jít proti vlasnímu klinetovi, nebo proti svědomí.Tuhle schizofrenní situaci si snaží ulehčit, tak, jako každý, tím, že se obratí na někoho jiného.Zde na policistku nebo kriminalistku.Nicméně, neutíká z boje, ale tím, že jej vede, vlasně zrazuje.Zajímavé schizma a zajímavý příběh právníka a psychopata.Sakra, ale kdo je kdo? Slušný film. ()

Reklama

Reklama