Reklama

Reklama

Firma

(festivalový název) (TV film)
  • Česko Gang (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Bex pracuje jako obchodník s realitami, má ženu a dítě. Potřebuje se nějak odreagovat od denního stereotypu - akce, to je „hukot". Konflikty gangů však ohrožují jeho rodinu. Prostřednictvím hrdinova sobeckého chování Clarke kritizuje tehdejší politickou situaci, tzv. „thatcherismus" (éra ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové 1979-1990), který podle něj upřednostňoval zájmy jedince před zájmy společnosti jako celku. Clarkeův nihilismus nedává rodině žádnou šanci na přežití, problém hrdiny nemá řešení. Ukazuje moderního fotbalového chuligána v takových rozporech, jako snad žádný jiný film na toto téma: na začátku netušíme, že by tento sympatický otec rodiny mohl vyhledávat násilí. Jeho dvojí život už nemá nic společného s pořváváním na stadionech a pitkami. Jedná se čistě o fyzické vybití a zábavu jinak spořádaného občana, frustrovaného spořádaným, „normálním" životem. Bexova žena pro to má samozřejmě pramálo pochopení. Svým dějem Gang nastavil osnovu pro další chuligánské snímky - rvačky mezi dvěma znepřátelenými skupinami fanoušků se vyhrotí, končí smrtí jednoho z nich. Fotbal a fandění jsou pouhou zástěrkou pro adrenalinový koníček: rvačky, provokace a tvrdé vyřizování účtů. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (9)

Tjaden 

všechny recenze uživatele

V našich končinách ne příliš známá hodinová jednohubka s Gary Oldmanem, jenž zde hraje vůdce fiktivní chuligánské "firmy" ICC (odkazující na známou ICF West Hamu United). Bohužel je Oldmanův výkon zřejmě tím jediným, co si na filmu budu za pár neděl pamatovat. Přesto můžu The Firm s klidným svědomím doporučit všem fanouškům chuligánského subžánru. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

V porovnání s modernějšími filmy o fotbalovém násilí, jako je Football Factory nebo zčásti Rise of the Footsoldier je to o hodně klidnější a méně klipovité (mj. tu prakticky nehraje hudba). Na druhé straně jako sociální sonda do určité skupiny společnosti to je docela fajn. Prychopatický kápo, hraný Gary Oldmanem (s knírkem!!!), je skutečně zajímavá a věrohodná postavička. Jinak krve tu až tak dramaticky moc není, speciálně ve srovnání s mimořádně násilným Footsoldierem. Celkově 3*, protože jsem se přece jen místy nudil a určení na TV obrazovky si taky vzalo svou daň. ()

Reklama

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Další Alan Clarke, který se tentokrát zabývá obdobím thatcherismu a "geezerů", british hardmenů, kteří se z pořvávájících fotbalových fanoušků stávají hooligans, tenhle přerod v gangy je, jak je u Clarka zvykem, skvěle ukázan na jednoduchém příkladě Bexe (Gary Oldman), ten má dobrou práci, dům, ženu, děti, ale všechno ustupuje tomu, kde je jeho srdce, co mu rozpumpuje krev a tak sledujete člověka, který se rozhodne jít touhle sebedestruktivní cestou, i když vyloženě nemusí. Zkratkovitost Alana Clarkea je opět na místě, když vám vše řekne na kratším prostoru a vy to dokážete chápat velmi jednoduše tak, jak to je, bez zbytečných komplexních metafor a vizuálu, syrové, minimalistické, jak je u něj zvykem. ()

Trait 

všechny recenze uživatele

Zrejme jeden z prvnich snimku o "modernich" hooligans. Temto lidem organizovanym v tzv. firmách o fotbal prakticky vubec nejde,jezdi se poprat. Co na tom,ze nektere prvky ve filmu neodpovidaji praxi firem,snimek je to dost sugestivni a nasilny. You wanna know how I got those scars? Vetsinu lidi,kteri videli Temneho rytire asi zajima co to za jizvy vlastne je. Ve Firme je "glasgow grin" proveden hned nekolikrat. Ve filmu exceluje Gary Oldman,nicmene neni to tak komplexni dilko jako treba Football Factory nebo uvodni cast Rise Of The Footsoldier. Zas je to ale urcite presvedcivejsi nez Green Street Hooligans. Jako TV film hodne dobre. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Hm, tohle jsem měl vidět předtim, než jsem zkouknul tu zprzněninu od Nicka Lova. Asi první pořádnej film o hooliganech, kterej za 22 let Nick Love znásilnil. Pařby, bitky, zapalování aut a to všechno v čele s tehdy ještě britskym Gary Oldmanem. Co si budem povídat, bylo to dobrý a je to srdcovka. Násilí je tam dost, bitek taky, herci jsou v pohodě a je to hlavně pořádnej Oldschool. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Lesley Manville (Sue) byla v době natáčení snímku těhotná. Kromě jejího manžela Garyho Oldmana (Bex) o tom nikdo nevěděl, protože nechtěli, aby kvůli tomu byl režisér a členové štábu zbytečně nervózní. (makimarketa)
  • Cena: Prix Europa 1990: TV-fikce. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama