Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nesmyslnost a nehodnotnost celého příběhu, která měla možná evokovat vyprazdňující se poselství punku, mě ubíjela. Nedokázal jsem se přinutit cítit s žádnou postavou (a když už s někým, tak s rovněž nechápavě-znechuceným Johnem Rottenem) do té míry, že když (SPOILER) na konci zakrvácená Nancy v koupelně zaklepala bačkorama, zatetelil jsem se vlnou spokojeného očekávání závěrečných titulků. Mladý Gary Oldman vystřihl Sida moc pěkně a Chloe Webb stvořila v Nancy jednu z účině nejprotivnějších hereckých kreací minimálně osmdesátých let. Mé výlsedné hodnocení je z větší části postavené na nich. 40% ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Sid Vicious byl reálně pouze jeden, filmový Sid je navždy Gary Oldman - přirozené herectví, které může každý jeho kolega pouze závidět. Začátky a zlatá éra punku jsou neuvěřitelné, snímek se však v určitých úsecích maličko táhne. Pokud může někdo konkurovat sebedestrukci páru Sida s Nancy, pak to může být jedině Kurt a Courtney, která se ve snímku také několikrát objeví. A mimochodem, Sid Vicious byl opravdu "nevinnej". ()

Reklama

Johnny Violent 

všechny recenze uživatele

Když se mě máma zeptala, co bych udělal se spořením, řekl jsem ji, že pojedu do Londýna a ufetuju se herákem. Zatím jenom kouřím trávu, vymejšlim si exkurze, abych měl na cigára, venčím psa a v paneláku škrtám sirkama a sním o tom, že jsem Gary Oldman. Prozatím mám řetěz na krku, rozcuchaný červený vlasy, akné a kapelu, co ve sklepě hraje covery Ramones. ()

bouchy 

všechny recenze uživatele

Gary Oldman se svojí role zhostil geniálně. Nevěřím tomu, že by si jen pročetl scénář a svou postavu ztvárnil tak, jak ji ztvárnil - prostě nevěřím. Ten člověk musí mít punk v krvi :). Vůbec bych se nedivil tomu, kdyby Oldmanova kariéra začala tak, že Alex Cox sebral jednoho dne na ulici zvracejícího punkera a udělal z něj hvězdu. Jinak co se týče dojmu z filmu samotného, velice zdařile popisuje tehdejší dobu a poměry v Anglii, trochu i zákulisí Sex Pistols samotných, ale hlavně vám nádherně představí Nancy - psychicky labilní hysterickou fetku a Sida - nejhoršího slavného basáka na světě a jejich heroinový vztah na hranici lásky a nenávisti. Moc se mi také líbilo ztvárnění Johnyho Rottena. Jen uřvaná Chloe Webb mě místy až neskutečně vytáčela... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy je o Sidovi a Nancy, ne o Sex Pistols. Otázka je, jestli mě film o znuděnym chlápkovi, kterej ničí sebe, všechno kolem a k tomu je manipulován příšernou ženskou, může vůbec zajímat. Může, když budou rozbité telefonní budky, zdemolované hotelové pokoje a použité jehly proloženy něčím, co by Sida Viciouse prezentovalo jako člověka, jehož názory, postoje a vztah k hudbě měly nějaký vývoj, a ne jen jako zfetovanou mátohu. To, že tam bylo jisté charisma, snad pochopil jen Gary Oldman a udělal pro tu roli, co mohl. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Alex Cox považoval názov Sid a Nancy za nudný a nevýrazný, najviac sa mu páčil distribučný názov na kazetách v Mexiku, kde ho pomenovali Dva životy zničené drogami. (classic)
  • Gary Oldman přiznal, že se mu scénář vůbec nezamlouval a roli Sida vzal pouze kvůli honoráři, který tenkrát činil 30 000 britských liber. (agass)
  • Gary Oldman (Sid Vicious) musel kvôli úlohe podstúpiť drsnú diétu zloženú zo sušených rýb a melónov, čo ale prehnal, kvôli tomu musel byť hospitalizovaný kvôli podvýžive. (classic)

Reklama

Reklama