Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nesmyslnost a nehodnotnost celého příběhu, která měla možná evokovat vyprazdňující se poselství punku, mě ubíjela. Nedokázal jsem se přinutit cítit s žádnou postavou (a když už s někým, tak s rovněž nechápavě-znechuceným Johnem Rottenem) do té míry, že když (SPOILER) na konci zakrvácená Nancy v koupelně zaklepala bačkorama, zatetelil jsem se vlnou spokojeného očekávání závěrečných titulků. Mladý Gary Oldman vystřihl Sida moc pěkně a Chloe Webb stvořila v Nancy jednu z účině nejprotivnějších hereckých kreací minimálně osmdesátých let. Mé výlsedné hodnocení je z větší části postavené na nich. 40% ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Váááu. Nikdy ma v živote nevystihovala žiadna herecká rola tak, ako Garry Oldman Sida Vicousa. To som úplne ja (až na takú ženskú a heroín) Stratený človek, ožratý, nevie kde je, čo robí, na koncerte si nevie zapojiť ani gitaru. No, ja som na to čumel z otvorenými ústami. V mnohých komentároch som sa dočítal, že obsah nebol až tak pútavý, Sida mohli ukázať aj z inej stránky, zachytiť nejaké jeho vnútorné myšlienkové pochody.. Ale čo chcete, aké myšlienkové pochody chcete zachytiť u fetky, ktorá viac nehrala ako hrala 2 roky so Sex Pistols aj sólo a potom sa odpálila? Podľa mňa je toto najautentickejšie zachytenie tohoto rebela. V kuse chlastal, v kuse drogoval, raboval, ničil a sem tam skúsil aj niečo zahrať. Ono to malo taký šmrc, feeling ako Stoneov Doors, a to bolo na točené ešte predtým. Nechcem porovnávať, Doors bol samozrejme lepší ale toto bolo tiež parádne. Lepší film o punkáčoch som ešte nevidel. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Božský Gary Oldman v roli jednoho z nejznámějších feťáků punk-rockové hudební scény. Coby Sid Vicious je tak dokonalý, že mi až přišlo, že mě jeho výkon neohromil tak moc, jak jsem čekala, právě proto, že jsem měla pocit, jako bych sledovala opravdového feťáka, který nic nehraje. Gary je tak bezprostřední a přirozený, že on prostě "byl" Sid Vicious. A jejich vzájemná podoba je až zarážející. Takže mi pořád nějak uniká důvod, proč tento chlap ještě nemá Oscara:) Zase na druhou stranu, někteří (často právě britští) herci jsou prostě mnohem lepší, než ten pozlacený maník na podstavci:) Tato soška jich není hodna:) ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Dívat se na dvouhodinovou ukázku z dvouročního flákání a sjíždění se je kupodivu ještě nudnější, než to absolvovat osobně v reálu. Chybí tomu jakýkoli styl a důraz na nótu „jenom láska nás drží nad vodou“ taky není úplně z rodu nikdy neviděných. Realita může být jak chce hnusná, ale natočit o ní film, který je hnusný tak věrně, že si v něm není koho oblíbit, včetně Garyho Oldmana a permanentně sjeté Hanky Zagorové, je tak trochu na prdlačku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chcete slyšet My Way, hovada? Už jsem to zapomněl." Punk hodně ovlivnil můj život a Sid Vicious k němu tak nějak patřil. Jenže tento film k Sidovi není shovívavý a zákeřně ho ukazuje takového, jakým skutečně byl. Sid nezvládal hru na baskytaru, všechno ho nudilo, svědomitě chlastal a ani tu anarchii si neuměl nějak zvlášť užít. To je celkem škoda, chlape. Nancy mu však zjevila smyslovou podstatu tohoto světa - drogy. Od té chvíle začala heroinová romance, při které Sid prochází sklem, padá ze schodů, chvílemi ho nenudí sex a jeho známá proměna v lidskou trosku probíhá rychleji, než by si přál. Mne tedy nic z výše uvedeného až tak neoslovilo, takže je jasné, že důvodem mého vysokého hodnocení jsou hlavně koncertní výstupy Sex Pistols v první polovině snímku. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Po zhliadnutí Sid a Nancy (1986) Schofieldov výkon ostro kritizoval Paul Simonon zo skupiny Clash: „Vypadal ako nejaký tlsťoch, priblbnutý idiot. Naštvalo ma, že ho pojali ako hlupáka. " (classic)
  • Alex Cox prepracoval svoj skript z roku 1980 nazvaný "Too Kool To Die" a prispôsobil ho osudom hlavnej dvojice. (classic)
  • Johnny Rotten (spevák Sex Pistols) mal výhrady i k výberu herca Garyho Oldmana (Sid Vicious). Zvažovaný bol Tim Roth, ale ten odmietol, pretože sa mu zdalo zbytočné filmovo stvárniť osudy postáv, ktoré sa v skutočnosti odohrali relatívne nedávno. (classic)

Reklama

Reklama