Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějak je mi asi jedno, že Johnny Rotten nesouhlasí s odvyprávěním tohoto příběhu. Věřím tomu, že tak nějak, i když ne třeba úplně přesně, to stejně mohlo být. Ta doba byla neskutečná a Sex Pistols se v ní objevili jako zjevení, které šokuje i po tolika letech. Filmu by se nicméně dalo upřít například to, že Chloe Webb se tu coby Nancy neskutečně herecky rozcapuje. Mně ale to její hraní kupodivu sedlo. Je mi jasné, že to její chování tu nebylo jen tak. Naopak Gary Oldman je tu tak dokonalej, že bych ho ani nepoznal. Holt málo kdo může mít to štěstí, že v mládí hraje Sida Viciouse a v hluboké dospělosti Churchilla. Film, který jde z extrému do extrému, ale pokud Vás ta doba a to prostředí zajímá, tak pochybuji, že odejdete zklamáni. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy je o Sidovi a Nancy, ne o Sex Pistols. Otázka je, jestli mě film o znuděnym chlápkovi, kterej ničí sebe, všechno kolem a k tomu je manipulován příšernou ženskou, může vůbec zajímat. Může, když budou rozbité telefonní budky, zdemolované hotelové pokoje a použité jehly proloženy něčím, co by Sida Viciouse prezentovalo jako člověka, jehož názory, postoje a vztah k hudbě měly nějaký vývoj, a ne jen jako zfetovanou mátohu. To, že tam bylo jisté charisma, snad pochopil jen Gary Oldman a udělal pro tu roli, co mohl. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Dívat se na dvouhodinovou ukázku z dvouročního flákání a sjíždění se je kupodivu ještě nudnější, než to absolvovat osobně v reálu. Chybí tomu jakýkoli styl a důraz na nótu „jenom láska nás drží nad vodou“ taky není úplně z rodu nikdy neviděných. Realita může být jak chce hnusná, ale natočit o ní film, který je hnusný tak věrně, že si v něm není koho oblíbit, včetně Garyho Oldmana a permanentně sjeté Hanky Zagorové, je tak trochu na prdlačku. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Zajímavý osud legendárního basáka Sida Viciouse ze Sex Pistols ... bylo by to mnohem lepší, kdyby se snímku dostalo lepší režie, scenáře i hereckých výkonů. Chloe Webbová je hrozná po všech stránkách a Gary Oldman se tu spíše jen rozehravá a některé pasáže prostě nezvládá. Škoda. ** 1/2 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chcete slyšet My Way, hovada? Už jsem to zapomněl." Punk hodně ovlivnil můj život a Sid Vicious k němu tak nějak patřil. Jenže tento film k Sidovi není shovívavý a zákeřně ho ukazuje takového, jakým skutečně byl. Sid nezvládal hru na baskytaru, všechno ho nudilo, svědomitě chlastal a ani tu anarchii si neuměl nějak zvlášť užít. To je celkem škoda, chlape. Nancy mu však zjevila smyslovou podstatu tohoto světa - drogy. Od té chvíle začala heroinová romance, při které Sid prochází sklem, padá ze schodů, chvílemi ho nenudí sex a jeho známá proměna v lidskou trosku probíhá rychleji, než by si přál. Mne tedy nic z výše uvedeného až tak neoslovilo, takže je jasné, že důvodem mého vysokého hodnocení jsou hlavně koncertní výstupy Sex Pistols v první polovině snímku. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Což o to, punkovou rozjívenost a provokativnost film zachytil věrně. Některé životopisné snímky mají tendenci uhlazovat kontroverzní rysy svých hrdinů, aby předešly sporům se "strážci odkazu" a nekritickými fanoušky idolů, o kterých točí příběhy. V případě Sida Viciouse to ale nejde. Pokud pominete Sidovo chuligánství, žádný další opěrný bod, žádný jiný rozměr jeho charakteru už nenajdete. Životopisné snímky fungují nejlíp tehdy, když mohou nabídnout složité vícevrstevené charaktery, jenže Sid byl prosťáček bez hudebního talentu, který si sám se sebou nevěděl rady. Nehodil by se ani do pouličního gangu - ty vyžadují po svých členech kázeň, loyalitu a schopnost se porvat, kdežto Sid byl slaboch. Skutečnými tvůrci úspěchu Sex Pistols byly frontman Johnny Rotten, který skupině dal výraz, energii a ideologii, a především manažer Malcom McLaren coby manipulátor a marketingový stratég. Sid se do skupiny dostal pouze proto, že Rotten potřeboval svého Pátka a Viciousova zanedbanost a divoký projev zapadaly do image zlobivých kluků, o který skupina stála. Pokud by měl vzniknout film o fenoménu Sex Pistols, v centru dění by se musela pocitnout postava Rottena, který se stal tváří celého punkového hnutí. Ale zpátky k filmu - trefou do černého bylo angažování Gary Oldmana, který dal postavě Sida daleko větší charisma a osobitost, než měl Sid ve skutečnosti. Chloe Webb je o celou dekádu starší, než byla Nancy Spungen, a ve filmu to bylo dost znát, nicméně na nervy umí Chloe lézt stejně efektivně, jako to uměla Nancy. Johnny Rotten se podle mého nepovedl vůbec. Do rozpadu skupiny, kdy se zároveň vypráví příběh Sex Pistols, je snímek zajímavější, pak už jde jen o nevyhnutelný a poněkud stereotypní sešup až ke dnu. Film by mohl být dalším z řady snímků, které varují před drogovou závislostí, jenže ty nejlépe fungují tehdy, když ukazují pád nevinné oběti, kdežto neřízené střely Sid a Nancy patří k tomu zlomku promile, který ke své zkáze spěje s nevyhnutelností a tím pádem divákem neotřese. Tak nějak máte pocit, že si to ti dva i zaslouží. Jednou se Sid a Nancy vidět dají, ale není to typ snímku, který by lákal k opakovanému zhlédnutí. Celkový dojem: 55 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dvě smažky (se) sjíždějí po sebedestruktivní spirále dolů. Apatický sebedestruktivní Sid oplývající jistým fuckerským X-factorem (skvělá scéna kde zpívá My way) bohužel zůstává celou dobu nečitelný a Nancy, prezentovaná jako vypatlaný hysterický transvestita (a ten typ přítelkyně, kvůli které se kapely rozpadají) je zase na facku. A ani příběh jejich vztahu mě moc nezaujal. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Božský Gary Oldman v roli jednoho z nejznámějších feťáků punk-rockové hudební scény. Coby Sid Vicious je tak dokonalý, že mi až přišlo, že mě jeho výkon neohromil tak moc, jak jsem čekala, právě proto, že jsem měla pocit, jako bych sledovala opravdového feťáka, který nic nehraje. Gary je tak bezprostřední a přirozený, že on prostě "byl" Sid Vicious. A jejich vzájemná podoba je až zarážející. Takže mi pořád nějak uniká důvod, proč tento chlap ještě nemá Oscara:) Zase na druhou stranu, někteří (často právě britští) herci jsou prostě mnohem lepší, než ten pozlacený maník na podstavci:) Tato soška jich není hodna:) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nesmyslnost a nehodnotnost celého příběhu, která měla možná evokovat vyprazdňující se poselství punku, mě ubíjela. Nedokázal jsem se přinutit cítit s žádnou postavou (a když už s někým, tak s rovněž nechápavě-znechuceným Johnem Rottenem) do té míry, že když (SPOILER) na konci zakrvácená Nancy v koupelně zaklepala bačkorama, zatetelil jsem se vlnou spokojeného očekávání závěrečných titulků. Mladý Gary Oldman vystřihl Sida moc pěkně a Chloe Webb stvořila v Nancy jednu z účině nejprotivnějších hereckých kreací minimálně osmdesátých let. Mé výlsedné hodnocení je z větší části postavené na nich. 40% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

K punkovej subkultúre mám už od mlada veľmi blízky, pozitívny, vzťah. Takže anglickú skupinu Sex Pistols veľmi dobre poznám. Film režiséra Alexa Coxa sa zameriava najmä na osud mladého, výstredného rebela, basgitaristu Sida Viciousa. Zachytáva jeho búrlivý život v kapele a najmä jeho osudový drogovo ľúbostný vzťah s Američankou Nancy Spungen. Oboch ich zničil démon Heroin. Nancy hrá Chloe Webb, a je perfetná. Sida stvárnil Gary Oldman, a taktiež bol super. **** ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o legendě světového punku Sidu Viciousovi, baskytaristovi Sex Pistols. O jeho slávě, ale hlavně o jeho rychlém úpadku. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Není to sice žádnej klenot, ale je to rozhodně povedenej film a Vicious v podání Garyho Oldmana nemá nejmenší chybu! Fakt ho zahrál dokonale! ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Punk. Od punku asi nečekáte dušitrhalící zážitek, ne? To je dobře, protože ten tu ani nedostanete. Sid je supr píča a Gary si jeho roli nemálo užil, a přesně o tom to celé je. 6/10 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Sex Pistols mám rád. Věděl jsem, že tohle bude spíš o Sidovi ale rozhodně jsem čekal něco víc než jen nudně natočenou sebedestruktivní jízdu. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Film o nejznámějším punkerovi, baskytarista Sid Vicious z kapely Sex Pistols a jeho protivná děva Nancy Spungen. Gary Oldman v podání Sida Viciouse je vynikající a Chloe Webb jako Nancy taky neni špatná. Zase udělaná historie jinak než jak to bylo v realitě, například jak Sid a Nancy jdou společně z parníku po rozehnání policií koncertu Sex Pistols, nebo Sid místo toho že měl hrát na parníku s Pistolema, válí se někde uvnitř lodi s Nancy. Taky by mě zajímalo jestli opravdu Sid zapálil v hotelu Chelsea pokoj. No a ten herec Andrew Schofield co hrál Johnnyho Rottena, byl fakt hroznej, to byl ale dementní ksicht :D A trapně přehrával Johnnyho, Perry Benson co hrál bubeníka Paula Cooka byl taky děs, Paul Cook opravdu nebyl vyžranej čuník co pojídá banány :D A herečka Chloe Webb se málo podobala Nancy Spungenové. Český dabing byl vtipnej, Jiří Langmajer jako Sid a Veronika Žilková jako Nancy, no ten její ukňouranej hlas byl ale protivnej, jinak mám radši samozřejmě originál jako u všech filmů, angličtinu mám rád. Opravdu nejlepší na tomhle filmu je samotnej Gary Oldman, hlavně za něj je těch pět hvězdiček a taky že jsem velkej fanoušek Sex Pistols. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy a rocknroll. Takový ten klasický drogový kolotoč, kdy se hlavní hrdinové neustále propadají hlouběji do drogové závislosti, která je nakonec bude stát život. Kdybych neviděl x jiných filmů na totožné téma, možná bych Sida a Nancy vnímal jinak už jen díky skvělému Gary Oldmanovi. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi to hodnotí, protože Sex pistols byli samozřejmě nedotknutelnou ikonou každého rebelujícího dítěte a teenagera, které se domnívalo, že vytaseným fakáčem, chlastem a vohulenou muzikou lze vystoupit z těch dobytkáčů, které ho vezou k nekompromisní realitě směr nudně projebaný život v práci, rodině a konzumní společnosti. Na druhé straně i tady je patrný, že realita anarchisty té doby nebyla jen o svobodě a zábavě, ale taky o depresi a strmém heroinovém sjezdu do pekel. Je to nepříjemný film, kde nemá smysl za vztahem Sida a Nancy hledat romantickou lásku až za hrob, ale pouze a jen závislý a patologický pakt dvou labilních smažek, páč fetka k fetce sedá a chorá a poškozená bytost se zahákne zase jen na podobného invalidu, s nímž to pak samozřejmě může skončit i společným ufetováním. V případě Sida dokonce vraždou pod vlivem drog a následně vlastním předávkováním. Atmosféra je hodně ponurá, místy nudné a zbytečné pasáže trampot dvou fetek, s kterými se těžko sympatizuje a k jejichž sebedestrukci lze dodat jen okřídlené "kdo chce kam".. A nebudu vám nic nalhávat, Sid rozhodně nebyl geniální muzikant. Vlastně to byl totální vymaštěnec, ale byl ve správné době na správném místě, aby z té kombinace demence, absolutní absence zábran, chlastu a originální schopnosti provokace vytvořil symbol nihilistické generace. Na pět hvězd je unikátní výkon jak Oldmana (My way v jeho podání nemá daleko k Sidovu originálu) tak Andrew Schofielda (brilantně zahraný Johnny Rotten!). Další plus jsou pistolí songy, které máte možnost zažít ve filmu v atmosféře, jaká asi tehdy na jejich koncertech panovala. Potud je to skvělé. Ale Nancy ať klidně shnije v pekle, to byl kus nemožné vagíny.. ()

Reklama

Reklama