Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Herecký tým v čele s Al Pacinem se rozhodne pro zpracování historické hry Williama Shakespeara Richard III. Velice svědomitě se snaží dostat k samé podstatě svých postav i díla samotného. Na tuto cestu, své "hledání Richarda", se Al Pacino vydává společně s filmovým štábem a navštíví při ní celou řadu lidí, známých i neznámých, kteří se svěřují se svým vztahem k Shakespearovi a se svými zkušenostmi s ním. Cosi o starém dobrém Williamovi se tedy dozvíme mimo jiné z úst Kennetha Branagha, Vanessy Redgraveové či Kevina Klinea, ale ke klasikovi má zjevně co říci i mnoho svérázných filosofů přímo z ulice. Při svém hledání Richarda a Williama nás Al Pacino provází ulicemi velkoměsta i divadelními sály. Ve finále nás zavede do Stradfodru nad Avonou, malebného mistrova rodiště. Dokumentární styl vyprávění o hledání a nalézání smyslu a významu uměleckého díla se pod režijní taktovkou všestranného (na filmu se podílel i jako spoluautor scénáře a spoluproducent) Al Pacina prolíná se samotným dějem RICHARDA III. a výsledkem je nesmírně zajímavá filmová mozaika, v níž svými hereckými výkony zaujme spousta elitních světových herců. Celý film je tak nejen inteligentní podívanou, ale i vhodným doplňkem studia literatury a filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé... Během krátkého období jsem měl možnost v TV shlédnout a tedy i srovnat tři slavné verze Richarda lll. S L.Olivierem, s I. McKellenem a konečně jako poslední tuto s Al Pacinem... Nuže všechny tři mě svým způsobem zklamaly, každá ale jinak. První byla nudná a Olivier mě v této roli taky vůbec neoslnil. Druhá byla zasazena do modernější doby a ani to mi vůbec nesedlo. Třetí je úžasná přesně podle mých představ o této hře, háček je ovšem bohužel v tom, že se nejedná o celou hru, ale pouze o její fragmenty natočené specielně pro dokument o této hře. Tyto fragmenty, ač vlastně natočené pouze pro ilustraci jsou však tak úchvatné, že je obrovská škoda, že Al Pacino nenatočil kromě dokumentu opravdu i celé filmové zpracování této hry. Al Pacino šel totiž ze tří jmenovaných herců nejvíc do hloubky a popral se s touto rolí jednoznačně nejlépe. A to jak velký je herec, dokazuje např. tím, jak je schopen vystřihnout autentického Richarda i během přípravných zkoušek. A že k tomuto mu není zapotřebí pražádný kostým...Scéna, ve které burcuje svoje vojsko před bitvou s kšiltovkou na hlavě je nezapomenutelná. Velký herec dokáže zahrát Richarda přesvědčivě i v kšiltovce. Nezbývá než zopakovat, jak velká je škoda, že z těchto úžasných fragmentů nevznikl celý film. Stejná lítost, jaká člověka popadne po shlédnutí dokumentu o natáčení Dona Quichota Terry Gilliamem. Jeho fragmenty byly rovněž takto zajímavé - ale toto byl trochu jiný případ, protože Terry ten film chtěl natočit opravdu celý... ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Stydím se, že Shakespeara skoro neznám a myslím, že jsem si nemohl vybrat nic lepšího k seznámení a vysvětlení jedné z jeho her než "Looking for Richard". Jednoduchou formou prolínání - zkoušení s herci (áčkovými jako řemen), rozhovory s lidmi z ulice a vysvětlování s profesory a jak vtipně zmíněno "vědci" o Richardovi III. potažmo o Shakespearovi a jeho hrách a samotnou hrou. Celým filmem provází Al "chameleon" Pacino, který hraje roli Richarda III. a zároveň je na postu u filmu nejvyšším. Všichni si to náramně užívají a je to vidět. Když jsem viděl Pacina, nemohl jsem nevzpomenout Serpica, kde měnil image jak naši vrcholní politici své ženy. Nejvíc se mi líbil ve slunečních brýlích (rýžovkách, které jsem nosil v dobách, kdy jsem byl Depešák jako řemen, dnes jsem jen tichý, ale oddaný fan). Největší moudro, co jsem si zapamatoval zní - Mocní rádi zapomínají na své sliby. A to je druhá výtky našim politikům a nejen jim. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Exkluzívny pohľad nielen do diela a knižnej predlohy 'Richard III.', ale aj do celého Shakespearovho diela ako celku. Ponorenie sa do podstaty diel a ako vodiaci príklad si vzal Pacino Willove najobsiahlejšie a najťažšie stráviteľné dielo. Patentovým spôsobom prebiehajúce predstavenie s dokumentárnymi črtami je dokonalým prostriedkom ako priblížiť a zjednodušiť (nie odľahčiť) toto náročné dielo aj nenáročnému divákovi a ukázať tak silu tohto diela aj napriek predsudkom voči nemu. Samozrejme čo spraviť s dejom ak už sám o sebe nie je až taký pútavý, na to som od štábu odpovede nedostal. A to herci mohli aj dušu vypľuť, pretože herecká precíznosť nechybovala. %.75 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Překvapení. Veliké a příjemné. Že je toho Al Pacino schopen, že má chuť a vůli pustit se do hledání v hlubinách Shakespeara, do úvah o herectví divadelním a filmovém, do nauncí amerického a anglického přístupu ke klasických dramatům. Najednou to není o Hollywoodu a červených kobercích, je to spíše povídání a uvažování připomínající atmosféru, kterou uměli vytvářet Václav Voska nebo Karel Hoger. ()

Elessar. 

všechny recenze uživatele

Al je prostě bedna a tento skvost by si opäť zaslúžil svoje miestečko na výslní.Pacinov réžijný debut, dokument s hranými prvkami, (kiežby natocil aj hraný film k tomu), o Shakespeareovej hre King Richard III. A priblížil toto dielo aj súčasnému divákovi, ktorý o také veci bežne ani nezakopne :) Film natáčal štyri roky a je to na ňom vidno... Hudbu k filmu komponoval Howard Shore ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Natočeno bylo na 80 hodin filmu. Šest střihačů pak muselo tento materiál upravit do konečné podoby. (ČSFD)
  • Al Pacino chtěl původně natočit hru Richard III, ale podle jeho slov mu došlo, že by se nikdy nemohl vyrovnat Richardu III. od Laurence Oliviera. (ČSFD)
  • Al Pacino osobně trval na obsazení Kevina Spaceyho a Aleca Baldwina. (ČSFD)

Reklama

Reklama