Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Herecký tým v čele s Al Pacinem se rozhodne pro zpracování historické hry Williama Shakespeara Richard III. Velice svědomitě se snaží dostat k samé podstatě svých postav i díla samotného. Na tuto cestu, své "hledání Richarda", se Al Pacino vydává společně s filmovým štábem a navštíví při ní celou řadu lidí, známých i neznámých, kteří se svěřují se svým vztahem k Shakespearovi a se svými zkušenostmi s ním. Cosi o starém dobrém Williamovi se tedy dozvíme mimo jiné z úst Kennetha Branagha, Vanessy Redgraveové či Kevina Klinea, ale ke klasikovi má zjevně co říci i mnoho svérázných filosofů přímo z ulice. Při svém hledání Richarda a Williama nás Al Pacino provází ulicemi velkoměsta i divadelními sály. Ve finále nás zavede do Stradfodru nad Avonou, malebného mistrova rodiště. Dokumentární styl vyprávění o hledání a nalézání smyslu a významu uměleckého díla se pod režijní taktovkou všestranného (na filmu se podílel i jako spoluautor scénáře a spoluproducent) Al Pacina prolíná se samotným dějem RICHARDA III. a výsledkem je nesmírně zajímavá filmová mozaika, v níž svými hereckými výkony zaujme spousta elitních světových herců. Celý film je tak nejen inteligentní podívanou, ale i vhodným doplňkem studia literatury a filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Tomuhle se říká úžasné propojení hraného filmu s dokumentárním pojetím podstaty Shakespearova díla. Možná by mělo sloužit spíš jako film o filmu na nějaké zajímavé DVDčko s Richardem III. (že by si Pacino po Shylockovi třeba střihl další famózní roli?), ale i sám o sobě bez problémů obstojí. Ano, najdou se tací, kteří budou tvrdit, že je to nudné, a možná mají pravdu, jenže není každý dokument tak trochu nudný? Zvlášť pokud danému člověku není prezentované téma zrovna blízké? Někoho by možná víc bavilo, kdyby Pacino nadšeně skákal kolem pavouků, mně ale povídání o Richardovi III. sedlo dokonale. Díky charismatickému panu profesorovi a představiteli hlavní role jsem zas o něco moudřejší a scéna se sváděním Lady Anne - "Dobýval někdy někdo takhle ženu? A dobyl někdy někdo takhle ženu?" - se mi díky výborné atmosféře a obsazení zapsala do paměti. Ostatně, dá se snad čekat, že Pacino někdy něco nepojme skutečně osobitě? Dodatek 24. května 2008 Několik měsíců po prvním shlédnutí přihazuji pátou hvězdičku, protože z málokterého dokumentu mi toho v hlavě utkvělo tolik jako z Richarda III. Kdyby se Pacino zaměřil na všechny maturitní otázky, ještě bych zvládla dokončit školu s vyznamenáním :-) Dodatek 3. března 2010 Tuto dokumentární rekonstrukci jsem viděla znovu jen nedlouho poté, co jsem navštívila divadelní inscenaci této hry, a zas jsem si potvrdila, jak je tu nejvyšší hodnocení na místě. Pacino zkrátka umí. A - co je tedy poměrně osobní - mám pocit, že to byl on, kdo mi svými filmy k Shakespearovi ukázal cestu. Nebýt jeho, asi bych dnes neujížděla na adaptacích Branagha i Klina a nejezdila na Letní Shakespearovské slavnosti. Takže díky, pane Pacino. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Psychologická sonda do divadelní hry, postav a historie, kterou provází jeden z největší herců všech dob. Přesto nebo možná právě proto, jde o pomalý a uspávající dokument, který dokoukají bez mrknutí očka jen vyvolení. O svítivosti hvězd před kamerou není žádného sporu, vedle AL Pacina se objeví i Kenneth Branagh, Kevin Spacey, Kevin Kline, James Earl Jones a mnoho dalších. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Al Pacinův kvazidokument je tak trochu o Shakespearovi, poněkud víc o jeho hře Richard III, ale především o procesu umělecké tvorby, o herecké práci a rozdílných přístupech britské a americké herecké školy. Přítomnost hereckých hvězd jako je sám Al Pacino či Kevin Spacey a Winona Rider dodává tomuhle nekomerčnímu titulu na přitažlivosti a přispívá k zisku 4. hvězdičky. Vhodné spíše pro divadelní fandy. Celkový dojem: 70 %. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument, ale především výborné zpracování Shakespearovy předlohy. Všichni zúčastnění, v čele s famózním Pacinem, podávají vynikající výkony a je jen škoda, že Pacino nezfilmoval látku celou, namísto aby ji "vložil" sem. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Exkluzívny pohľad nielen do diela a knižnej predlohy 'Richard III.', ale aj do celého Shakespearovho diela ako celku. Ponorenie sa do podstaty diel a ako vodiaci príklad si vzal Pacino Willove najobsiahlejšie a najťažšie stráviteľné dielo. Patentovým spôsobom prebiehajúce predstavenie s dokumentárnymi črtami je dokonalým prostriedkom ako priblížiť a zjednodušiť (nie odľahčiť) toto náročné dielo aj nenáročnému divákovi a ukázať tak silu tohto diela aj napriek predsudkom voči nemu. Samozrejme čo spraviť s dejom ak už sám o sebe nie je až taký pútavý, na to som od štábu odpovede nedostal. A to herci mohli aj dušu vypľuť, pretože herecká precíznosť nechybovala. %.75 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Překvapení. Veliké a příjemné. Že je toho Al Pacino schopen, že má chuť a vůli pustit se do hledání v hlubinách Shakespeara, do úvah o herectví divadelním a filmovém, do nauncí amerického a anglického přístupu ke klasických dramatům. Najednou to není o Hollywoodu a červených kobercích, je to spíše povídání a uvažování připomínající atmosféru, kterou uměli vytvářet Václav Voska nebo Karel Hoger. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Škoda, že kromě dokumentu nevznikl i samostatný film - hrané scény byly bez debat úžasné, Al Pacino je démon, hlavně moment, kdy Richard vyznává lásku lady Anne byl opravdu nezapomenutelný. Dokumentární prostřihy "jak kdo vnímá Shakespeara, co kdo cítí a jak to uděláme" se taky docela povedly a vůbec nejsou nudné...tedy pokud debatují herci, oslovování lidí na ulici či na večírku, no, to už je trochu rozpačité (a ten vědec tam fakt mluvil zbytečně, btw.), někdy i trochu víc. Nechtěl by někdo vynalézt stroj času, vrátit se do roku 1996, natočit to s pořádným rozpočtem a pustit do světa "Richard III. + Looking for Richard" v luxusní cca pětihodinové verzi? :) ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Výborné... znovu jsem si to po letech připomněl a bylo to možná ještě lepší než poprvé.. skvělý ponor do Shakesepara, skvělý ponor do herecké práce, skvěle zachycená "pozice" shakespeara v současném světě... bravo... ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Režisér a herec Al Pacino vzájemně srovnává scény z Richarda III, scény ze zkoušek na tuto hru a porady, kde členové diskutují o této hře, o čase, který utvářel tuto hru a také historické události, které se odehrávaly v časech tohoto díla. Interview s mnohými vynikajícími herci z UK jsou také součástí tohoto neobyčejného skorodokumentu. Britové se tu především pokoušejí vysvětlit, proč herci z USA mají tradičně problémy s interpretací her Shakespeara. Trošku slabší čtyři hvězdy. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilé spojení dokumentu o přípravě inscenace Shakespearovy hry a fragmentů ze hry samotné. Je to v podstatě experimentální film, který nejspíš nebude pro každého, ale na mě dost zapůsobil. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Pro toho, kdo čeká klasickou hru či film zklamání, ale pro mne naopak. Za každou (nejen) Shakespearovou hrou se skrývá spousta motivů a jinotajů, o kterých průměrný čtenář či divák nic neví a teprve při jejich znalosti je zážitek z díla zase o dimenzi výš. Vždyť to je to, co milujeme např. na Shrekovi (... doufám, že se teď pan William neobrací v hrobě při tomhle srovnání...!) - tu hru na odhalování "citátů a výpůjček" z jiných filmůa čím víc jich odhalíme, tím větší máme radost! Samozřejmě, že silná hra nebo film "zafungují" i bez znalosti souvislostí, ale proč se nepoučit, zvlášť s tak charismatickým učitelem, jako je Al Pacino? ()

Reklama

Reklama