Reklama

Reklama

Strašák

Trailer

Na prašné silnici kdesi na jihozápadě se potkají dva tuláci. Propuštěný trestanec Max (Gene Hackman), který má rád teplo (a proto má na sobě několik vrstev svetrů) a taky hospodské rvačky, kvůli nimž se často dostává do konfliktu se zákonem, a bývalý námořník Lion (Al Pacino), křehký důvěřivý mladík, který cestuje za svým dítětem, jež nikdy neviděl. Oba muži spojí své síly a cestují ve dvojici, stopem, na nákladních vlacích, jak se dá. Nejdřív do Denveru za Maxovou sestrou, pak do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakonec do Pittsburghu, kde má Max našetřené peníze a hodlá si za ně otevřít umývárnu aut. Jejich tragikomická anabáze za štěstím v netečném světě má však víc zákrut, než oba předpokládali. Nakonec to nejcennější, co na své cestě získají, je vzájemné přátelství... Snímek Strašák (1973) režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg (nar. 1927), jenž předtím zaujal působivým portrétem narkomanů Panika v Needle Parku. Do hlavních rolí obsadil nastupující herecké hvězdy Hackmana a Pacina, kteří se mu odvděčili mistrovskými výkony, překonávajícími i slabší místa v původním scénáři Garryho Michaela Whitea. Film měl svou mezinárodní premiéru na MFF v Cannes, kde byl oceněn Zlatou palmou (ex aequo s britským snímkem Námezdní síla). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Mladičký Al Pacino v jedné ze svých prvních rolích ( již tady je zcela patrné jaký potenciál v dotyčném třímal, aby jej následně rozvinul ) a Gene Hackman v komorním snímku J. Schatzberga o dvou " ztracených existencích " , vyděděncích společnosti. Ač oba naprosto rozdílní, citlivý a bezelstný Al Pacino ( coby námořník Lionel ) v kontrastu s životem otřískaným G. Hackmanem ( coby čerstvě propuštěným vězněm Maxem ), najdou v sobě pochopení, které následně přeroste ve velké PŘÁTELSTVÍ ( nejednou prověřené a ač to občas zadrhne, vytrvá ). Přestože je divákovi od úplného začátku zcela jasné, jak snímek dopadne, jednoduše se neubrání pocitu přání, aby jejich sen ( otevření myčky aut a " doručení lampičky " ) došel naplnění. Leč toto není POHÁDKA, toto je ŽIVOT.....přesto by se chtělo říci, díky za to. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výborné drama o přátelství se skvělým Al Pacinem a Genem Hackmanem. Pohodové začáteční tempo kdy si člověk říká, že život přece jen může být fajn pak v polovině vystřídá krutá realita, která vás v závěru skoro až rozdrtí a to především zásluhou obou představitelů hlavních rolí. Chtěl bych věřit tomu, že si tu myčku nakonec otevřeli. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Scarecrow vyznieva tak, akoby ani nemal scenár. Na začiatku sa ujetá dvojica pekne predstaví, v ďalších sekvenciách sa Al Pacino a Gene Hackman pretĺkajú cestami tak, že občas si vravím (o čom ako?). Dialógy sú také aké sú, no občas mám pocit, akoby bol scenár čisto len na hercoch. Záver má však svoju silu a jeho dôraznosť je tak silná, že som dala vyššie ako pôvodne mienené hodnotenie. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Mam moc rád americký road movies se záběrama tamní krásný krajiny. To je u mě vždycky bonus, taky hlavní představitelé jsou bonus. Co mi nesedí, je určitá plochost hlavních postav v tom smyslu, že jsou docela primitivní, nefilosofičtí, nemaj takovej ten rozměr filosofů, kterej lidi na cestě mívaj. Nemusí ho mít vždycky, ale tak nějak přirozeně se tam vždycky objeví. Svádí k tomu už ta cesta. Ovšem film v celku už částečně tenhle rozměr má. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja mám pri súčasných nezávislých európskych (ale aj svetových) filmoch pocit, že čerpajú predovšetkým z nového hollywoodu konca 60tych a 70tych rokov. Z filmov ako Polnočný kovboj, Malé životné etudy, Coming home, Posledné predstavenie, Easy rider, alebo priamo z tohto filmu. Námety sú jasne dané: spoločenská lúza, dezilúzia ľudí bez budúcnosti, odvrátená tvár kapitalizmu, depresívne konce, absencia falošnej nádeje, násilie. No ako v súčasnom arte. Scarecrow sa rozbieha možno pomalšie, ale vďaka hercom si k nemu nájdete cestu skôr, ako by naznačoval epizodický scenár. Mňa zaujala neukotvenosť postáv v rámci spoločnosti, ktoré si na začiatku vytýčia nejaký konkrétny cieľ svojej cesty, avšak nakoniec sa ukáže, že tým skutočným cieľom je ich vznikajúce priateľstvo, ako jediná skutočná hodnota v ich životoch. Silný film, ktorý síce možno nezaujme každého náročného diváka, ale niektoré scény musia zarezonovať aj u tých skeptickejších. Akýsi Polnočný kovboj 2. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Ještě před natáčením se Gene Hackman a Al Pacino oblékli jako tuláci a stopovali napříč Kalifornií, aby se lépe vžili do svých rolí. (D3VIL)
  • Když se jdou Max (Gene Hackman) a Lion (Al Pacino) na začátku filmu nasnídat do jídelny, v jukeboxu hraje píseň zpěváka Michaela Nesmithe Silver Moon. (D3VIL)

Reklama

Reklama