Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Náčelník skautov Ed Bannon (Charlton Heston) pracuje pre americkú armádu vo Fort Clark v Texase, a sníva o pomoci pri nastolení mieru v okolí, aj napriek odporu armády aj Apačov. (westerns)

Recenze (8)

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina Ed Bannon (Charlton Heston) nesnáší indiány a už vůbec jim nevěří. Indiáni, skoro jako kdyby to věděli, tu spřádaj pekelnej podraz a jsou strašně proradný. Ed se tudíž ke konci filmu dočká zadostiučinění, protože mu předtím jeho konspirační teorie nechtěl nikdo věřit. Divák se tu tuidíž žádného indiánomilného klišé, které v tédle době začalo v Holywoodu frčet, nedočká - což je snad jediný plus tohodle filmového počinu. Problém je bohužel v tom, že je to celé roztahané a nudné, snad až na akčnější finále, které je asi nejpovedenější z celého filmu. Hlavní záporák apač Toriano (Jack Palance) byl docela dobrej, totéž se ale nedá říct o Hestonovi, kterej byl pro mě nejvíc křečovitej westernovej hrdina kterýho jsem kdy viděla (ve vedlejší roli se možná ztratil, tím narážím na the Big Country, ale tady to byl průser). Dost hustý byly jeho pózy na koni, které ale trvaly jenom ve chvíli kdy kůň stál a nehýbal se a lze asi tušit, proč je záběrů kdy se kůň náhodou "hýbal" minimum. K tomu všemu mě ještě drásal ten sexy výstřih na jeho košili, kterej mu sahal skoro až k pupíku. No holt každej den není posvícení. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I'D NEVER THOUGH YOU KNEW HOW IS TO BE SCARED! NAME THE DAY WHEM I'M NOT!!! Hodně dlouho jsem otálel s tím se na tento film podívat a dnes konečně přišla jeho chvíle. Hned na úvod musím říct, že Charlton Heston je zde nekutečnej tvrďák a připomínal mi nejdrsnější role Johna Wayna. Stále chtěl někoho věšet nebo mu aspoň podřezat hrdlo a jen šustlo ve vzduchu slovo Apač, tak viděl rudě. Byl drsný celý film a všichni mu byli u zádele. Pro mě neskutečně koukatelný hrdina. Přesně takhle to mám rád. Závěrečný souboj s Torianem byl taky pěkný adrenalin a některé chvaty co tam použili, byli docela promyšlené. U mě dobrý. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Divný western, úplne iný ako väčšina. Bieli sú tu dobrosrdeční a mierumilovní, Indiáni krvilační a podlí a to aj tí, čo roky žijú medzi bielymi. Vo všetkých westernoch sa spomína, že Apači v noci neútočia, tu to neplatí. Romantická linka sa zo začiatku javí ako milostný trojuholník, ale potom úplne vyfučí do stratena, ani tu nemusela byť. Palance je nevierohodný a záverečná bitka s Hestonom pripomína skôr milovanie. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Takže. Americká armáda ve filmu, podle skutečné události, hraje skupinu lidí, kteří se všemocně snaží uzavřít mír z Apači. A to tak urputně, že jím to ne a ne vymluvit. Dnes bychom je nazvali "sluníčkáři". Apači hrajou druhou skupinu, která se tváří, že ten mír chce. No jsou to proradní lumpové, kteří by jen bojovali proti bělochům a ne a ne jim to rozmluvit. Mezi nimi poskakuje náš hrdina. Kdysi žil mezi Apači, až má teď z toho komplexy. I když nemá krystálovou kouli, on jediný vidí budoucnost. No nikdo mu nevěří. Armáda ho chce uvěznit, Apači pro změnu zabít. Navíc, náš hrdina se zmítá vášní mezi dvěma ženami, což mu nepřidává na psychické pohodě. A tak nevyhnutelně dochází k závěrečnému střetu, o kterém vám moc neřeknu, protože byla tma, jak v pytli. Co jsem se dozvěděl... 1, Akt pokrevního bratrství se dá uskutečnit i s osobou, která s tím nesouhlasí... 2, Jestli zemře indián, je potřeba ho hned pochovat. No jestli předtím donesl dobrou zprávu, není to nutné... 3, Náš hrdina (skutečná postava) byl za svůj čin odměněn medailí kongresu USA. Zemřel roku 1907, jak jinak, násilnou smrtí. No, Amerika má také hrdiny, jaké jsou k mání. Když není lepších... V rámci žánru za 2,5. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Brian Keith v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama