Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Carl Anderson má za úkol se svou jednotku získat na Japonci kontrolovaném ostrově zajatce pro výslech, neboť Japonci na ostrově se snaží vybudovat experimentální raketovou základnu. Mise se zdá být téměř nemožná, protože Japonci jsou všude kolem a je jich mnohem víc než amerických vojáků. Během cesty od pobřeží skrze džungli plnou nepřátel se z bývalého učitele Andersona stává zkušený válečník a z jeho jednotky drtivá síla... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že prakticky celá první půle nedává režii prostor téměř k ničemu. Zdrcující počet zakomponovaných dokumentárních záběrů překračuje únosnou mez i na dobové poměry a rozbíjí vyprávěcí rovinu stejně, jako otravné retrospektivní pohledy na civilní život několika hlavních představitelů všech vyznání a sociálních úrovní /mentor učitel, rebel, outsider/. Všudypřítomný patos se dá, vzhledem k roku výroby, jen těžko kritizovat, stejně jako nadměrné používání zadní projekce. Škoda všech lichých pokusů o nějaké panoramatické orgie, protože právě tyto pasáže odvádějí pozornost od základní dobrodružné linie, která je bohužel naopak „obdarována“ hysterickými hereckými výkony, ale i přes tuto negativní položku se u ní divák baví mnohem více. Chabý závěr je po předcházejícím slibně rozjetém ději nemilým překvapením, stejně jako absence hudby, protože ústředním motivem to opravdu hasne. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Klasický válečný snímek, jenž potěší především svou čerstvostí, která vynikne samozřejmě díky době natočení tohoto filmu. Tehdy byla válka ještě dost živá, a proto nebylo potřeba za vlastenectví skrývat žádné "vedlejší" finanční záměry, jak se tomu pohříchu děje nyní. Film se dá nejspíše zařadit mezi ty vážně bojovné, ale téma japonských zajatců ho posouvá mezi malinko filosofičtější sortiment válečného filmařského průmyslu. Už jsme si tak zvykli na ty japonské fanatiky, že nám neuškodí trochu studené sprchy, jež nás konfrontuje i s těmi ustrašenými, ukecanými, ješitnými a přiblblými syny Země vycházejícího slunce. Celkově se film pochopitelně snaží ukázat, co museli američtí kluci zkusit, jak při tom byli stateční a šikovní apod. Všechno v trochu lehčím a populárnějším hávu. V roce 1951 prostě nebyla odvaha na kontroverze, jíž by bylo jen vynechání jisté míry patetičnosti. I samotný "velký" Kubrick si pro svůj antimilitaristický film Stezky slávy zvolil válku přece jenom "mrtvou" - tu první světovou. Jedinou, mně známou, výjimkou tak z padesátých let zůstává zatím jenom Aldrichův Útok. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Solidní válečná klasika o dobývání tichomořského ostrova Američany, kteří jsou od vylodění pod těžkou palbou Japonců. Film se hlavně věnuje činnosti jednotky poručíka Andersona, která dostane za úkol průzkumem zjistit, odkud jsou vystřelovány rakety Japonců. Dostatek akce, ale i hrůz války. Snímek je v barevném provedení, což je na rok výroby 1950 nezvyklé, možná kolorováno. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Bg43WGNfWYg ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový docela tradiční válečný film, alespoň na první pohled, ale nakonec se ukázalo, že je tu celkem dobrá psychologie postav, alespoň v některých částech. Není to moc kontroverzní, není to odsuzující, je to jen docela dobře akční a v zákopech se děje i více než jen boj na život a na smrt. Ty staré technicolorové barvy mě zase dostaly. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

V letech bezprostředně po válce vzniklo v Americe spoustu filmů s válečnou tématikou. Halls of Montezuma z roku 1950 je jeden z nich. Námořní pěchota se vylodí na ostrově a bojuje proti houževnatému nepříteli. Poté dostane jednotka pod vedením Richarda Widmarka úkol, aby zničili ukryté rakety v horách, které stále odstřelují americké vojáky. Na svoji dobu slušně natočené bojové scény kombinované s barevnými skutečnými záznamy. Plusem je také účast skutečné techniky. Děj je ale celkem slabý a poměrně pomalu ubíhá. Ale jako fanouškovi válečnývh filmů se mi to líbilo. 65%. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"From the Halls of Montezuma/ To the Shores of Tripoli/ We fight our country's battles/ In the air, on land and sea..." Začátek hymny americké námořní pěchoty cituji hlavně pro ty, kterým se nepodařilo pochopit originální název filmu. ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Český název je úplně nesmyslný, anglický se mi taky nedaří pochopit. Film by nebyl tak zlý, kdyby se odstřihl začátek - vyloďování za zvuků hymny námořní pěchoty (ono na přehlídce to zní možná hezky, ale po scéně "jestli se chce někomu zvracet, zvracejte teď", tedy troše kvazirealismu, tenhle hurá nástup trochu nesedí) - a patetický konec ve stylu "musíme věřit že bojujeme na straně Boží" a možná ještě pozměnit rozlousknutí problému 'kde jsou ty rakety' tak trochu ve stylu Rychlých šípů (tedy: máme tu slepou mapu, zapsané hovory u kterých nebyl nikdo kdo by je zapsal, a pár dalších vodítek a ejhle, rakety jsou tady) na něco míň komického. Pak by to mohl být průměrně dobrý válečný film. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

HOPE IS THE MOTHER OF ALL MEN!! WE MUST HOLD ON TO THAT BELIEF!!! Dost dobrý válečný film s plejádou výborných herců jako Widmark, Boone nebo Malden. Válečná mašinérie bere životy každou minutu filmu a divák cítí tu hrůzu a beznaděj, která se před ním odehrává. My konkrétně sledujeme 2. Marine Platoon, Company B, First Battalion, United States Marine Corps a životy jejich členů. Letmé seznámení, vylodění a nejlepší část filmu: výprava k jeskyni, kde sedí pár vystrašených Japonců. Našlo se ve filmu samo sebou pár hloupých míst, jako pohřbívání přátel, když na to nebyl čas; navíc v zákopech o pár kilometrů dál kvůli tomu umírali pod dopadajícími raketami další mariňáci. To se dá ovšem filmu z roku 1950 odpustit. COME ON, MEN! GIVE 'EM HELL!!! ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Stara klasika nikdy neomrzi. Na svou dobu a ke vsemu pouze pet let po konci valky se jedna o bravurne natoceny valecny film se skvelou vypravou a velkolepymi scenami se spoustou vybuchu a valecne techniky. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Nudný americký vojenský film se strašným scénářem, který je bohužel poplatný době svého vzniku. Tehdy to ale asi nešlo natočit jinak. Nabízí se nám tedy nerealistický a pokřivený obraz války. Vylodění na ostrov provází veselá vojenská hudba, která je sama o sobě v pořádku, ale k takové scéně se prostě nehodí. Vím, film vznikl v roce 1951, ale představte si třeba vylodění v Saving Private Ryan podložené takovou melodií. Snaha tvůrců udělat tento film sympatickým pro široké spektrum publika je všude patrná, proto je za celé dvě hodiny asi jen třikrát vidět krev a to ještě ve velmi skromném množství. Zajatí Japonci skryjí umístění svých raket nenápadně do konverzační věty. Seržant Johnson na to však záhy přijde a je prakticky po boji. U scény, kdy japonský zajatec říká Johnsonovi: "Vy jste nestudoval naše zápasy judo?" jsem se málem potrhal smíchy. Téměř závěrečná scéna s čtením dopisu zabitého doktora mi svou patetičností silně připomněla Bayův Pearl Harbor. Kdybych měl film hodnotit s přihlédnutím k roku výroby, tak dam asi 3 nebo 4 hvězdy a nebyl bych tak kritický, ale hodnotím filmy tak jak je vnímám, takže nemohu jinak. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nebylo to tak špatné jako podle ČSFD vypadá, ale to už jsem zvyklý že se s hodnocením tady občas neshodnu. Zkrátka námořní pěchota vyráží dobýt nějakou díru ve válce s Japonskem. Režisér nastřelí zhruba tucet posta a já oceňuji, že se je snaží představit ve flashbacích. První půlka, která se snaží o velkolepou invazi je docela slabá, protože tu velkolepost kazí přehršel dokumentárních záběrů a nic moc davové scény. V druhé půlce kdy máme malou jednotku, která se snaží vypátrat odpaliště raket už je to jiné kafe. Charaktery se projevují, občas někdo umře, celá jednotka čelá neustálému bombardování i úvahám o nesmyslnosti toho všeho umírání, objevuje se i pohled na druhou japonskou stranu. Je to trošku ve stylu staršího kousku Na západní frontě klidu, samozřejmě propagace US army na konci vítězí, ale přinejmenším ta druhá půlka je výborná. Herecky mě zaujal hlavně Widmark, většinou hrající záporáky, tady ve skvělé roli profesora, který se stává unaveným velitelem a hroutí se ze smrti svých nejbližších. Válečný film roku 1950. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný,klasický, válečný film s dobře zpracovanými bitvami, poutavým dějem, sympatickými postavami a vojenskou technikou. Poměrně mě potěšila i epizoda s japonským důstojníkem a lekci o japonském Bušidu. Ten film není vůbec tak špatný, jak se podle ČSFD může na první pohled zdát, ale Lewis Milestone svoje nesrmtelné dílo http://www.csfd.cz/film/77143-na-zapadni-fronte-klid/ ani náhodou nepřekonal- ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Strašidelný scénář, strašidelné přehrávání prakticky všech herců, strašidelně nezvládnuté nahození psychologie postav a jejich motivací, strašidelně zrežírované bojové scény (letecké bombardování, jehož následky a výbuchy kamera pracně hledala, neboť se odehrávaly pod spodní hranou objektivu)... Film zřejmě z velké části financovala americká armáda (před vznikem YMCA). Přesto jsem se nenudil úplně, jen jsem se místy opravdu od srdce zasmál (viz scéna čtení doktorova dopisu poručíkovi, atd.). ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

Můj třetí Lewistonův válečný film. Je to zhruba na stejné úrovni jako Odvážlivci. Jen tady je víc akce. Zdejší hodnocení je přesné. Navíc naprostý castingový omyl: Jack Palance a Richard Widmark hrají kladné (!) postavy. 55% ()

Reklama

Reklama