Reklama

Reklama

Jezdec Uraz je vyslán svým otcem, vůdcem divokého kmene, Tursenem, aby v Kábulu získal hlavní cenu v důležitém turnaji buzkaši. Přestože má vítězství téměř na dosah ruky, díky nepřízni osudu se mu tento úkol nepodaří splnit. Před sebou má ale dlouhý a trpký návrat domů… Dramatický příběh z prostředí divokých domorodých afghánských kmenů natočil režisér John Frankenheimer, jenž před tím zaujal režií snímků Mandžuský kandidát, Vlak a Grand Prix. Scénář napsal vynikající autor Dalton Trumbo, který je například podepsán pod slavnými tituly Spartakus a Motýlek. Film vznikl podle stejnojmenného románu spisovatele Josepha Kessela, který zachycuje typický afghánský národní sport buzkaši, spojující dlouholeté národní tradice, prvky slavností a rituálu – v němž jezdci na koních zápasí o tělo mrtvé ovce. Děj se odehrává někdy v padesátých letech minulého století. Snímek byl realizován v autentických exteriérech v Afghánistánu a ve Španělsku. Tvůrci přitom vytvořili některé nezapomenutelné scény – jednou z nich je několikaminutová pasáž Urazova boje v buzkaši, jež i po letech přesvědčí působivostí a drsností. Roli sebejistého a do sebe uzavřeného Uraze ztvárnil Omar Sharif (Lawrence z Arábie, Doktor Živago), který sám pochází ze syrsko-libanonské rodiny. V úloze jeho filmového otce, Tursena se představí Jack Palance (známý z westernu Shane, anebo žánrově odlišných snímků Hotel Bagdad a Tango & Cash). (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý pohled do života venkovských Afghánců ve druhé polovině 20.století. Pokud někdo z vás viděl film Muž, který chtěl být králem, můžete porovnat, jak moc se změnilo chování i zevnějšek lidí v této oblasti za posledních cca 100 let. Napovím vám: vpodstatě nijak. Ale o to v tomhle snímku nejde. Hlavním tématem je jeden afghánský národní "sport" a účast syna jistého venkovského vůdce v královském závodě. Omar Sharif zahrál svou postavu skutečně velmi dobře (jako ostatně většinu svých rolí i v jiných filmech). Zajímavé jsou samozřejmě i exteriéry, v nichž se film odehrává. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli je to jenom pocit, ale řekl bych, že Amíci v minulosti natočili hodně filmů o národu, o kterém vpodstatě nemají do dneška ani páru, ale pořád jsou ty filmy docela dost naturalistické a kupodivu se hodně blíží samotné pravdě. Každopádně musím uznat, že Jezdci jsou opravdu dobrým a zajímavým filmem, které jsou plejádou skvělých hereckých výkonů, chytlavé arabské angličtiny a perfektních scén s koni, u kterých bych se ani nedivil, kdyby z řad koní nějaký ten kůň padl ne za vlast, ale za tenhle film. Těžko říct. Lepší možná nevědět. Každopádně jako film samotný je to hodně vydařený kousek, který se nebojí ukázat národ Afghánců a jejich víru v objektivním světle. Nejlepší byl mimochodem ten frajer, co si zlomil nohu, doktoři ze západu mu dali sádru, on si jí ještě ten den rozbil, že toho ďábla nebude mít na noze, vytrhl stránku z Koránu a obalil nohu tou stránkou s tím, že Alláh všecko spraví. No néasi! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hodnocení dávám především za perfektně zvládnuté prostředí a herecký výkon Omara Sharifa. Příběh mě příliš nezaujal a hrdinům se těžko fandí. Každopádně jde o zajímavý snímek, který by v dnešní přehnaně korektní době, díky naturalistickému ztvárnění turnajů buzkaši, nejspíš nevznikl. 60%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavá podívaná z prostředí, které není Evropanům a Američanům příliš blízké. Snímek nám ukazuje prostý afghánský lid a jejich způsob života, což na jednu stranu zaujme, ale samotný příběh mi nepřišel zvlášť atraktivní, tudíž kladně hodnotím zejména herecké výkony, z nichž stojí za vypíchnutí charismatický Omar Sharif. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak si Frankenheimer opäť chcel vyskúšať nové príťažlivé prostredie a nakrútiť po Grand Prix opäť v podstate športový film. A vyšlo to celkom dobre, filmov o afgánskych jazdcoch na koňoch som popravde veľa nevidel, odvážne tipujem, že Jazdci sú úplne prví. Len mi tak trochu pripadá, že aj napriek určite zopár presným charakteristikám tohto spôsobu života na Blízkom východe Trumbo píše a Frankenheimer točí predovšetkým exotizujúce dobrodružstvo pre široké publikum. Každopádne samotné akčné, respektíve jazdecké scény sú super a baranie zápasy detto. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

I stateční jezdci na divokých koních v afgánských pouštích prožívají svá lidská dramata... Jeden z klasických snímků pana režiséra nabízí opět velký zážitek s poutavým vtažením do zvoleného prostředí a životů postav, tentokrát v hodně vzdálené kultuře v jižní Asii. "Buzkaši" turnaj mne zde bavil stejně, jako formulové závody v Grand Prix nebo parašutistická vystoupení v The Gypsy Moths. Příběh dávající opět prostor k dlouhým napínavým akčním pasážím obohatil Frankenheimer tentokrát (vedle exkursu v podobě různých etnických rituálů) silným rodinným dramatem. Skrze pohledy na dechberoucí cizokrajní exteriéry a nebezpečné zápasy jezdců se s každým dalším bolestivým zvratem pro hlavní postavu Uraza (bolestivým ve většině případů spíše fyzicky) dostáváme až k silně psychologickému prohloubení vztahu mezi otcem a synem divokého kmene. Vzájemné komorní dialogy jsou napsány a sehrány hlavními protagonisty tak působivě, že nepůsobí nudně ani v konkurenci scén s atraktivními zápasy či závěrečného Urazova artistického vystoupení. ,,Jel jsi někdy tou starou cestou? Velké nebezpečí, takové nebezpečí, jaké tys nepoznal." / ,,Já jsem poznal něco horšího. Znám bolest a výčitky. Bezútěšný pláč pro syna ztraceného mou vinou..." 90% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pokud si vzpomenete na scénu podivného "fotbalu" v "Rambovi 3", máte nástin toho o čem jsou "Jezdci" Johna Frankenheimera. Neznámý, ale velice slušný dobrodružný snímek o podivném sportu s názvem buzkaši, (jezdci na koních bojují o mrtvou kozu) který zaujme hlavně výborně zpracovanými scénami daného sportu a krásnými exteriéry. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Frankenheimer je známy predovšetkým ako tvorca ,,chlapských filmov", ktoré ja môžem a v zásade sa dá povedať, že aj ,,Jazdci" spadávajú do tejto šablóny. Začiatok sa miestami nesie takmer v až dokumentárnom duchu a tento trend sa objaví ešte viac krát počas filmu, čo je na jednej strane vzhľadom na lepšie priblíženie mentality Afgáncov dobre, iba miestami som sa nemohol ubrániť dojmu, že režisér týmito pohľadmi divákov presycuje. Hoci je celý dej pomerne dobre rozvrhnutý, záver mi už prišiel trocha uťahaným. I cez pokročilý vek sú ,,Jazdci" stále veľmi živým a technicky veľmi dobre zvládnutým filmom. Kamera je veľkým plusom snímky a aj vďaka nej na úchvatný 10 minútový závod s ,,kožou" tak skoro nezabudnem a dynamika strihu vie často krát očariť. Sharif a Palance boli vtedy hádam najjasnejšou a najlepšou voľbou - títo chlapi sa skrátka pre podobné úlohy narodili. Spomenul som negatíva i pozitíva a zatiaľ volím strednú cestu. Po ďalšom pozretí však hviezdu skôr pridám než odoberiem. (37. hodnotenie, 5. komentár k filmu) ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Mám doma tuhle knihu od Kessela, několikrát přečtenou a film jednou viděný.Určitě jsem nebyla filmovým zpracováním zklamána, Uraz byl tvrdý chlap a pro mužskou čest i kousek svého těla dokázal oželet.Afghánci mají svoji palici a co se nám, Evropanům zdá nepochopitelné, je pro ně svaté. Na druhé straně jsou velmi skromní a prostí lidé o čemž se Uraz,cestující na svém koni,mnohokrát v drsných podmínkách přesvědčil. A pak je tu buzkaši...tohle charismatickému Omaru Shariffovi vždycky šlo dobře:-) ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Jóó´! Hurrrráááá, pomohla jsem tomuhle super filmu k červené barvě, kterou si zaslouží! Poprvé jsem viděla jako cca 12 letá nebo tak a úplně mě to všechno ohromilo. Pak jsem na film jenom vzpomínala a nedávno jsem viděla znovu a přesvědčila jsem se, že je to opravdu moc dobře natočený film s výbornými herci. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Afgánska národná hra - buzkaši (dodnes najpopulárnejší afgánsky šport) a americký film? Prečo nie. Ak sú do dvoch hlavných postáv obsadení takí charizmatickí herci ako Sharif a Palance, dáva to zaujímavý náboj a púštne prostredie zasa uveriteľnú atmosféru. Vypichol by som hlavne výkon Palanca, ktorý to zahral majstrovsky. Zápletka bola síce exponovaná a miestami sa film nevyhol hluchším miestam, ale celkovo filmársky poctivé a dejovo originálne. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Urajzovat se." Až do smrti. Neurazit zaťatost, urazit nejednu z nejklikatějších cest. Cílit na štít vítězství, i přes úrazy, útesy bolesti. Prásknout do bot. Do země nezemě bičíky. Vždyť ony shodně, tkaničky rozvibrované, chovají v sobě hadí ocásky. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je výborná kamera. Jinak se jedná o průměrný snímek, ve kterém se syn snaží dosáhnout slávy svého otce v národním sportu afghánců. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

John Frankenheimer se rozhodl natočit afgánský film a filmařsky se mu to povedlo, jen nechápu proč. I před mudžáhedíny, Talibanem a Al Kaidou to byla barbarská země, kde kdyby občas neprolétlo letadlo a neprojelo auto ani nepoznáte, že není 15. století. Ty jejich sporty jsou také barbarské hlavně ke zvířatům a hrdina je arogantní pitomec (s tou nohou je to na Darwinovu cenu). Nebavilo mě to a jediné co mě napadalo, že podobné dárečky se středověkou mentalitou si vozíme do Evropy. ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, herecké výkony Omara jsou proloženy reálnými záběry z Afghánistánu začátku sedmdesátých let, úplný začátek filmu se záběry fantastického jezera Bande Amir. Hra buzkaši je natočena parádně věrně, jen paličatý magor Omar Sharif mě štve celý film, ale právě to vypovídá o duši těch příšerně hrdých lidí z chudé díry uprostřed vysokohorské pouště. ()

nmafan 

všechny recenze uživatele

Ze strany Frankenheimera (a Columbie) tak trochu komerční sebevražda. Žádná orientální pohádka, ale strohý a realistický (?) pohled na život afghánských obyvatel se všemi jejich krutými zvyky a tradicemi (ochránci zvířat ať se filmu vyhnou velkým obloukem). Bez jakékoliv uvědomělé humanistické katarze a s naprostým respektem k muslimské kultuře a hodnotám (umíte si představit, že by něco takového natočil nějaký mainstreamový holywoodský režisér dnes?). Pro útlocitnou duši západního diváka byla ovšem tohle silná káva i na rok 71, a těžko se dalo očekávat, že takový film získá širší divácký ohlas. Filmařsky výborné. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Zajímavá exkurze do života afgánského lidu a jejich kratochvílí. O buzkaši jsem vůbec nevěděl a musí to teda bejt docela maso. Také pohled na ostatní folklórní zajímavosti (velbloudí zápasy...) byl zajímavý. Cesta Uraze domů po prohraném zápase už tak zajímavá jako začátek není a nepřinesla mi žádné zajímavé zážitky. Škoda, že to nebylo v perštině a s afgánskými herci - připadlo by mi to autentičtější. I když Omar Sharif špatný nebyl. ()

Reklama

Reklama