Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Pes baskervillský (více)
Krimi / Drama / Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1988, 105 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co psi bezbožného, násilnického sira Huga uštvali tu nebohou dívku, jejíž nevinnosti se Hugovi zachtělo, od chvíle, co ten ďábelský pes prokousl jeho hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak děsivého zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

otík 

všechny recenze uživatele

Zcela klasické zpracování Doylovi klasiky, tenktokrát pro televizi. Nepřekvapuje, ale splňuje požadavky na temno a napětí. Velký hafoš je sice poněkud trapný, ale jinak se to dá. A i Sherlock nedopadl v podání Jeremyho Bretta nijak zle. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Zákeřná legenda. Dracula z říše zvířat, z tajemna. Vypočítavě vyčkávající. Toxický šum sla/s/tí. Zuby jako šavle nabroušené, řezající. Stahující. V barvách karmínu si libující. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

no, celkově mi to silně připomínalo takové zpracování Psa baskervillského jednou partou náctiletých..... ale u toho jsem se výborně bavila, což o tomhle říct nemůžu, bohužel ()

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Jeremy Brett pre mňa ostane navždy tým správnym Sherlockom Holmesom. Na túto sériu televíznych filmov si spomínam, že bola vysielaná v slovenskom dabingu. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Jak to jen říci... Tato adaptace dalšího z dobrodružství proslulého a geniálního Doyleova detektiva zdánlivě ničím extra originálním nevyniká - ona se "jen" drží poměrně věrně své literární předlohy a Jeremy Brett je "jen" jedním z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese, kteří kdy přepochodovali po stříbrném plátně a že jich bylo až až. No a přesně to ("jen") je nakonec to, v čem vlastně bývají Sherlockovky s Brettem originální... Protože já, coby ctitel kánonu, po žádných variacích a adaptacích věru netoužím, já chci vidět *toho* Sherlocka, jaký má být. A Watson Edwarda Hardwicka je stejně dobrý Watson jako Brettův Sherlock je dobrý Sherlock. Obecně jsou prakticky všechny Brettovky slušně a poctivě odvedená práce a to by stačilo na *** až ****. Ta čtvrtá hvězdička je v tomto případě za použití fosforu, které mi v dětství nahánělo hrůzu :) ()

cab 

všechny recenze uživatele

Britsky televizni rukopis je znat na klasice od mistra krimi (Doyle) a jeho nesmrtelneho detektiva Sherlock Holmes, ktery se ma tentokrat pred sebou tvrdy orisek k rozlousknuti v podobe mysteriozniho monstra radiciho na Baskervillskem panstvi. 60% ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Brett je nejlepší Holmes a Pes je nejlepší Doylův příběh, tak jsem čekal od tohoto filmu asi něco víc. Hlavně konec mi připadá trochu odfláknutý. Ten úsek bez Holmese byl v románu relativně kratší. Nejlepší scéna je asi příjezd Watsona parním vlakem GWR do Dartmooru. 73%. Asi jim zrovna jako naschvál svítilo v Dartmooru na natáčení sluníčko, když jsem tam byl tak tam bylo taky krásně. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Ve stínu mnoha zpracování tohoto slavného příběhu tento díl série pokulhává. Kvůli televiznímu zpracování nemá potřebnou atmosféru a celé se to odehraje poněkud rychle. Nicméně čest tomuto filmu zachraňuje tentokrát na malém prostoru hrající Jeremy Brett, který se pro roli Holmese narodil ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Tak tahle verze byla docela odfláknutá. Zpracování bylo bez kvalitnější podpory hlavních složek filmové tvorby: kamery, výpravy, stavby, architekta atd. Scény byly televizně svícené bez světelné reality a atmosféry. Všechno standardně polité, aby bylo vše dobře vidět. Večerní zámek kdy Holmes odhalí z obrazu totožnost vraha - sice na stěnách hoří svíčky a Sherlock má v ruce velký svícen, ale světlo je stále stejné i když svícen přiblíží k obrazu. To už nemluvím o vysvícené jezkyni, kam se detektiv uchýlil. Nejen, že stěny tvoří natřený polystyrén, ale světlo z petrolejky vrhá několik stínů po zdech a světlo je jako ve dne. Když se Watson s Henrym vydají potmě na blata, je celá scéna natočená v zakouřeném studiu. Občas pronikne do objektivu reflex z lampy. Za umělými balvany jsou ubohé kousky větývek. Celé je to spíš směšné než strašidelné. Špinavý objektiv kamery, takže v protisvětle se objeví flíčky. Ale ani skript se moc nečinil a je tam několik chyb. Watson si s sebou přiváží na celý pobyt jen trochu větší aktovku, ale má několik obleků a kabátů. Také jsem nepochopil, proč má doktor Mortimer brýle, které si nasazuje na čtení, ale pak si je nechává, i když se dívá na předměty či osoby vzdálenější. Těžko by ale byl takový výtečný střelec. Konečná scéna je jak ze studia Československé televize. Vše se odehraje nesmírně rychle a vlastně nic než mlhu a pár kusů skály neuvidíme. Nakonec Holmes zastřelí psa, který leží na Henrym. Dost podivné - jedna ze tří ran klidně mohla dědice Baskervilů zabít...atd. ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších zpracování slavného románu. Změn je zde oproti knížce pomálu a většinou fungují a logika zde nehapruje. Výborně jsou vybrané exteriéry, kde se natáčelo, což zajišťuje velmi slušnou atmosféru. Bohužel Jeremy Brett mi jako S.H. příliš nesedí - připadá mi trošku málo excentrický, ale především nechápu, proč ho tvůrci oblékli do černého cylindru. Brett se na Holmese příliš nehodí ani fyziognomicky - Sherlock je asketa, Brett by potřeboval shodit minimálně deset kilo:) 80% ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Na mě tam příliš prostředí a postavy nezapůsobily, bylo to svým způsobem tajemné, ale dohromady hodně zkrácené a tak byly ty zajímavé části přeskočeny. Lepší je si to přečíst nebo poslechnout jako mluvené slovo a nechat prostor vlastní fantazii. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

A aj, skvělý seriál zde v případě klasiky nejklasičtější výrazně selhává. Velice nepodařená adaptace, kde funguje máloco. Ani scénář (!) se nepodařilo napsat zajímavě a dát tomu tu správnou atmosféru. Přitom na výpravě tohoto dílu se rozhodně nešetřilo, vlakem se tu jezdí o sto šest, do blat dartmoorských se s vervou nahlíží... Jenže když dojde na lámání chleba, je to nudné, chladné a prázdné. Například jedna z nejdramatičtějších scén, kdy se šokovaný Watson u jeskyně setkává s Holmesem je zde odbyta přímo trapně! (‘Holmes!’ I cried—‘Holmes!’ / ‘Come out,’ said he, ‘and please be careful with the revolver.’ / ... / ‘I never was more glad to see anyone in my life,’ said I, as I wrung him by the hand. / ‘Or more astonished, eh?’ / ‘Well, I must confess to it.’) Baskervillská bestie si prostě zaslouží lepší zpracování. Ošklivá kaňka na jinak bezvýhradně pětihvězdičkovém seriálu. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

I když Sherlock Holmes nepatří k mým oblíbeným literárním hrdinům, pár knih o něm jsem četla a Psa baskervilsského zná snad každý. Viděla jsem i jiné zpracování tohoto příběhu, ale toto je rozhodně nejzdařilejší. Výborné herecké výkony nejen Jeremyho Bretta a Edwarda Hardwicka. Oba hlavní představitelé se pro své role přesně hodí, jsou věrohodní. Příběh je sice notoricky známý, ale i tak je to zážitek. Dobrou detektivku můžu vidět několikrát a pořád je na co se dívat. ()

Reklama

Reklama