Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Pes baskervillský (více)
Krimi / Drama / Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1988, 105 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co psi bezbožného, násilnického sira Huga uštvali tu nebohou dívku, jejíž nevinnosti se Hugovi zachtělo, od chvíle, co ten ďábelský pes prokousl jeho hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak děsivého zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Kultovy detektiv Sherlock Holmes vysetruje zahadu okolo mytickeho psa baskervillskeho. Tento film je zo vsetkych filmov co sa tyka Sherlocka Holmesa, moj najoblubenejsi. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Musím prehodnotiť svoj pôvodný komentár: tento Pes baskervillský je (pre mňa) jednoznačne najlepší! Možno som si Jeremyho Bretta až príliš zamilovala a ostatní predstavitelia Sherlocka mi preto už takpovediac nestačia, ale táto adaptácia ponúka oveľa viac ako jeho charizmu: v prvom rade asi najlepšiu hudbu, akú som počula, dokonale vystihujúcu zlovestnosť celého príbehu. Hneď úvodné titulky spôsobujú zimomriavky - tak skvelé prepojnie obrazu a zvuku sa len tak nevidí.. taktiež prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva, je úchvatné a atmosferické. A asi ťažko by som vedela niečo vytknúť hereckému ansámblu, scenáru a réžii. Možno by som si priala strhujúcejší záver, ale to je asi moja jediná "výhrada". ;)) ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Půjdu na to kulantně, a protože mám fakt problém se rozhodnout, jestli se mi víc líbí verze tahle, nebo ta Fisherova z roku 59, řeknu, že se mi obě líbí stejně. Příběh je klasika, všichni víme, jak to dopadne, ale stejně si pořád můžete užít zpracování a herce a mlhu nad blaty. A nakolik se pro mě Jeremy Brett stává definitivním Sherlockem, překonávajícím i božského Petera Cushinga, tohle jsem si užil maximálně. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

'Pes baskervillský' je nejslavnější a tudíž také nejznámější příběh se Sherlockem Holmesem a doktorem Watsonem. Nejen detektivní, ale takřka hororová nátura děje je přitažlivější, než se na první pohled zdá. Už při čtení literární předlohy má čtenář takřka husí kůži. A teď jde o to, jestli se stejná atmosféra podaří ztvárnit i ve filmovém zpracování. Byl by hřích, kdyby se takovýto příběh vyhnul herecké dvojice v hlavních rolích konce osmdesátých let, jakých jsou Jeremy Brett a Edward Hardwicke. Děj je toliko známý, že už jenom nastínění je nošením dříví do lesa. Co si však málokdo uvědomuje, je fakt, že samotný Sherlock Holmes má v rámci příběhu velice malou roli. Po představení celé plejády různorodých událostí a odcestování do sídla Baskerville z příběhu mizí a vše je tak na bedrech doktora Watsona. Samozřejmě se v ději zase ocitne, ale až na samém konci. Bohužel, smůlou že očekávaná děsivost a vůbec hrůzná atmosféra z tohoto snímku vůbec nevyvěrá. O nějakém napětí se nedá hovořit už vůbec. A na takový námět je to setsakramentská škoda. O nějaké akci nemá cenu přemýšlet už vůbec. Scéna útoku samotného psa samozřejmě nechybí, ale to je tady opravdu jen z nutnosti. Jeho vyobrazení je však přívětivé. Snímek jako takový je zkratka jen obyčejná televizní vyprávěnka, opravdu jen k televiznímu odpočinku, u kterého se nemusí nijak přemýšlet. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejznámějších Sherlockových případů, který jsem jako malá měla moc ráda, protože kdo by se (rád) nebál strašidelného psa! Je v tom fascinace. Jeremy Brett jako Sherlock jako vždy skvělý, stejně tak Edward Hardwicke jako Watson. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než Znamení čtyř ... atmosféra blat je opravdu hustá jak večerní mlha a mysteriózno všudypřítomné jako chlad ve venkovském šlechtickém sídle. Možná je to tím, že skladba tohoto příběhu je trochu netradiční tím, že Holmes je tam pomálu a všechno táhne Watson, který je v podání Hardwickeho dost charismatický. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Podstatne lepšie než väčšina ostatných (a žiaľ, notoricky pričastých) adaptácií Baskervillského, najmä vďaka komorno-civilnej atmosfére, solídnemu obsadeniu a citu pre detaily - všetko typických čŕt tejto starej ale jarej seriálovej adaptácie. Dámy a páni z Granada Television to zámerne vzali z pomalého a metodického uhla, s náznakom troch premyslene vystavaných dejstiev. Atmosféra, výber lokalít a práca so strihom ma slušne prekvapili. Eponymné psisko sa objaví len sporadicky, ale o to účinnejšie je využité. A tak to má byť ! Je to predlohe náramne verné spracovanie, ale pritom nezanevrelo na kreatívnosť a svojbytné ťahy. Pes baskervillský ani nemá byť nejaká smiešna hororová fantasy, ale uveriteľná mysteriózna detektívka. Ľudia, ktorí tu v recenziách plačú, že Holmes nie je v každom druhom zábere, predlohu nevideli asi ani z rýchlika... Navyše, Brett ešte aj svoju relatívnu absenciu v epizóde kompenzuje naplno, kedykoľvek vystúpi ako Holmes pred kameru. (Like a boss !) Adaptovať holmesovské príbehy románovej dĺžky pre tento seriál bolo vždy určitou výzvou, ešte aj s luxusom predĺženej stopáže. Spomedzi pätice existujúcich dlhometrážnych epizód je táto rozhodne jednou z tých lepších. P.S. Okrem napätia som sa dočkal aj pousmiatia, pri menšom fóriku o Holmesových biednych kuchárskych zručnostiach. ()

DrobekSKS 

všechny recenze uživatele

Zpracováni tak moc věrné předloze, jak to jen formát televizního filmu dovoluje. Některé pasáže hodně zestárly, ale celkově jde o velmi dobrý film, který nedělá předloze ostudu. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Klasika, které televizní zpracování příliš nepřidá. I když ze psa velký strach nejde, film to špatný není. ()

Maja238 

všechny recenze uživatele

Připouštím, tohle je asi nejslabší Pes Baskervillský, jakého jsem viděla (nejslabší neznamená špatný). Nicméně I tak mu dám tři hvězdičky za... Já vlastně ani nevím za co, snad možná, že tam hraje pořád starý dobrý Jeremy Brett. Ruská verze je ovšem povedenější. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nevím, možná je to tím, že Brian Mills režíroval pouze jednu epizodu seriálu o Sherlockovi. Takže si ho pořádně neosahal. Blata jsou zobrazeny kvalitně, ale samotný příběh fádně až plytce. Vždyť ani psa divák pořádně neuvidí. Nejspíš jde o vyjádření Holmesova skepticismu. Ale film jistě není hororový. A nakonec ni toho dramatu je málo. Ale pořád je dobře napsaný, takže jen blázen ho může natočit vyloženě špatně, což se nestalo. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Mladý Sir Baskervill dědí sídlo a taky milion liber po svém předčasně zesnulém otci a jak to vypadá, někdo mu to nechce dopřát. A jak víme, vrahem tentokrát není zahradník, ale sluha. Jeremy Brett je bezesporu ten nejlepší představitel Sherlocka Holmese. Tento film tak nějak navazuje na druhou řadu seriálu Návrat Sherlocka Holmese (1988), i když právě některé díly seriálu mi přijdou ještě lepší. ()

Elessar. 

všechny recenze uživatele

Ako samostaný film podarený, nič proti, ktorý kopíruje dej knihy, keby som nepoznala geniálnu knihu, tak slušné, ale ako urobiť z pútavej knižky proste... chýba tam to napätie z poviedky ()

Reklama

Reklama