Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Pes baskervillský (více)
Krimi / Drama / Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1988, 105 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co psi bezbožného, násilnického sira Huga uštvali tu nebohou dívku, jejíž nevinnosti se Hugovi zachtělo, od chvíle, co ten ďábelský pes prokousl jeho hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak děsivého zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak opäť platí, že od televízneho filmu sa asi viac čakať nedalo, ale na rozdiel od Znamení štyroch predsa len od tak temného diela ako Pes Baskervillský človek čaká aj temnejšiu a hrozivejšiu atmosféru. Sherlock je poväčšinu času mimo diania, respektíve je menej pred kamerou a Watson jeho úlohu zastúpiť nedokáže. Na blata sa pozeráme takmer po celý čas iba počas dňa a keď príde noc, atmosféra nezhustne tak, ako by jeden čakal. No a navyše mi fakt liezli na nervy tie na zeleno namaľované steny v interiéroch. To je ale iba výpis negatív, tých pozitív je taktiež dosť, na Bretta skutočne nikto nemá a príbeh je sám o sebe už v predlohe vymyslený dobre. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na začiatku dvadsiateho storočia napísal škótsky spisovateľ sir Arthur Conan Doyle jeden zo svojich najznámejších románov z cyklu príbehov geniálneho súkromného detektíva Sherlocka Holmesa. Svetlo sveta uzrel "Pes Baskervillský". Záhadný a tajomný prípad starej smrtiacej kliatby šľachtického rodu ho zavedie, spoločne s jeho oddaným asistentom doktorom Watsonom, do chladných, hmlistých a nebezpečných močiarov v juhozápadnom Anglicku, kde sa nachádza rozľahlé sídlo Baskervillovcov. V roku 1988 sa chopil tejto témy nie moc skúsený, predovšetkým seriálový režisér Brian Mills. Podarilo sa mu však natočiť celkom kvalitnú televíznu verziu tohoto strašidelného detektívneho románu. *** ()

Reklama

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Televízny štáb sa vyberie priamo na rašeliniská do Dartmooru a vykašle sa na strašidelnú atmosféru "thick as fog on the bog", ktorá sa núka sama od seba? Neuveriteľné. Dve hviezdičky za niekoľkosekundový, kryštalicky kinematografický záber povrchu čierneho močiara, do ktorého odrazu vstúpia svetielkujúce zelené nohy psa. Jedna za tie úžasné neogotické zámky, ktorými Angličania obdarili zemský povrch. No a jedna samozrejme aj za scenár, réžiu i hercov, lebo mám tak nejak nedobrý pocit, že tomu filmu krivdím. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než Znamení čtyř ... atmosféra blat je opravdu hustá jak večerní mlha a mysteriózno všudypřítomné jako chlad ve venkovském šlechtickém sídle. Možná je to tím, že skladba tohoto příběhu je trochu netradiční tím, že Holmes je tam pomálu a všechno táhne Watson, který je v podání Hardwickeho dost charismatický. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Půjdu na to kulantně, a protože mám fakt problém se rozhodnout, jestli se mi víc líbí verze tahle, nebo ta Fisherova z roku 59, řeknu, že se mi obě líbí stejně. Příběh je klasika, všichni víme, jak to dopadne, ale stejně si pořád můžete užít zpracování a herce a mlhu nad blaty. A nakolik se pro mě Jeremy Brett stává definitivním Sherlockem, překonávajícím i božského Petera Cushinga, tohle jsem si užil maximálně. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama