Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Poslední šestidílná série adaptace příběhů Sherlocka Holmese z pera sira Arthura Conana Doyla vznikla v roce 1994 a byla poznamenaná zhoršujícím se zdravotním stavem představitele hlavní role Jeremyho Bretta, trpícího bipolární poruchou, která herce nesmírně vyčerpávala. S přičtením následků revmatické horečky, slabého srdce a silného kouření byl nucen na place nosívat kyslíkovou masku a jednou během natáčení dokonce zkolaboval. V některých případech si jeho zdravotní komplikace vyžádaly i upozadění jeho role na úkor ostatních postav, ale sérii se mu i přesto podařilo statečně dotočit. Zemřel pak rok poté v září 1995 na selhání srdce ve věku 61 let. V roli slavného detektiva vyřešil celkem 41 případů a do dnešních dnů je považován za jednoho z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ako každá séria s Brettom je aj tá posledná kvalitatívne veľmi vyrovnaná, i keď mi to tu raz ušlo k trom hviezdam. Dočkáme sa totiž aj epizódy, kde Holmes v podstate ani nevystupuje a nie je navyše zvládnutá najideálnejšie. Prípady v Spomienkach sa dosť točia okolo lásky, vášní, žiarlivosti a tak podobne, myslím, že viac ako obvykle. Takže ide aj o to, akým prípadom dávate u Sherlocka prednosť. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Další moje oblíbená literární postava z kriminálního světa. Fenomenální detektiv Sherlock, pro kterého je zločin živná půda. Asketický vůči ženám, nikoli však k opiátům :). V jistých rysech podobný samolibému Poirotovi, ale více akční a tajemný. Ztvárnilo jej mnoho herců, ale Jeremy je můj nejoblíbenější představitel. Opět běží v TV tato skvělá série, díky ST1. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeremy Brett coby nejslavnější detektiv všech dob naposledy. Bohužel je na něm již dosti vidět jeho nemoc a únava, ale o to víc se to snaží kompenzovat svým hraním. To s jakým vypětím sil v některých epizodách hraje působí občas dosti mrazivě. Adaptaci Lepenkové krabice považuji za nejlepší epizodu z celého seriálu. Škoda, že tuto sérii kazí Mazarinův drahokam (slabá povídka a stejně tak slabá adaptace), kde se Sherlock téměř nevyskytuje, neboť Brett se ze zdravotních důvodů nemohl natáčení zúčastnit a musel ho zastoupit Charles Gray alias Mycroft Holmes. ___ RIP Jeremy. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další bravurní série adaptací s nepřekonaným Jeremy Brettem. Tady je už těžce nemocný a je to na něm vidět, ale tím odvádí i lepší výkon. Jinak zpracoání, herci a atmosféra patří opět k přednostem, na tom se nic nezměnilo. Škoda, že nestihli natočit zbytek. Jinak Jeremy Brett je vážně Mistr Herec a obrovský talent. Prostě povinnost pro všechny Holmesology. Série je velmi vyrovnaná s ostatními. 100%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že Jeremy Brett věk a nemoc nezastavil a tak na něm trochu jeho trápení už vidět byla. Ale ne zase tolik, jako to popisují kolegové níže. Bohužel dojde i k tomu, že jeden případ za něj musí vyřešit jeho bratr. Oproti předešlým sériím je zde patrný pokles dolů, byť mírný a hlavně způsobený jednou věcí. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (2)

  • Představitel doktora Watsona Edward Hardwicke nebyl pro natáčení této epizody dostupný, tvůrci tedy jeho postavu nahradili Sherlockovým bratrem Mycroftem (Charles Gray), i když v původní Doylově povídce vůbec nevystupuje. (PhillM.)

Reklama

Reklama