Reklama

Reklama

Vzpomínky Sherlocka Holmese


Lepenková krabice (E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jsou Vánoce, a přestože to jsou svátky klidu a míru, tak v Londýně řádí vykradač hrobů. Sherlocka Holmese v tento čas přichází Susan Cushingová žádat o pomoc s hledáním své zmizelé mladší sestry Mary, co se nedávno vdala za námořníka Jima Brownera. Holmes ji nejprve odkáže na Oddělení pohřešovaných osob, když se ale po Štědrém večeru dozví, že pod stromečkem nalezla zabalený pár lidských uší v soli, přestane zmizení Mary brát na lehkou váhu. Jako autora nevšedního dárku Susan označí studenta medicíny Marcela Jacotteta. Mohlo by to být takto prosté? Dle Holmese nikoliv… (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeremy Brett sebrat svoje poslední zbytky sil a více než důstojně se rozloučil v nejlepším díle poslední série. Jaký rozdíl mezi o 10 let mladším Brettem v úvodní znělce a Brettem ve své poslední epizodě, jakoby nezestárl o 10 let ale o 30. Je tu až mrazivý kontrast mezi vtipkováním na začátku v netradičně vánoční atmosféře a tragickým koncem. Umocněné pomyšlením na Brettův tragický osud, který ho dožene za pár měsíců. Nevadila mi úprava originálu prolínačkou příběhů, ale vadilo mi přidání Gulla a kradení mrtvol. Brett navždy zůstane nejlepším Holmesem. Nevím, jestli si tvůrci úmyslně vybrali tuhle epizodu jako poslední, aby se Brett mohl rozloučit mírně upraveným koncem z Doylovy povídky. What is the meaning of it, Watson? What is the object of this circle of misery, and violence, and fear? It must have a purpose, or our universe has no meaning and that is unthinkable. But what purpose? That is humanity's great problem for which reasons so far there's no answer. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední epizoda, kterou Jeremy Brett natočil, dopadla opět naprosto výborně. Prostě opět brilantní adaptace výborné povídky s velmi dobrou zápletkou a příběhem. Co se týče filmu, opět v něm najdeme dost změn, ale to si tvůrci mohou připsat k dobru. Ta atmosféra Vánoc je neuvěřitelná, temná a děsivá. Navíc finále epizody bylo neskutečně dobře natočené plus do toho hudba Patricka Goverse... Jeremy Brett předvedl brilantní odchod ze scény a Lepenková krabice sérii vůbec neděla ostudu, naopak je to jeden z nejpůsobivějších dílů. 100%. R.I.P. ()

Reklama

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Základní příběh je totožný, avšak detailněji rozvinutý. Ač původní povídka je rovněž dobrá a poněkud mi zde tentokrát chyběl samolibý Lestrade vyskytující se v předloze, tak ani Hawkins není špatný a zasazení děje do období Vánoc místo srpnového žáru dodává filmu mrazivější nádech. Zároveň umožnilo snímek doplnit také některými humornějšími prvky a vánoční atmosférou v podobě shánění dárků, zdobení Baker Street a Holmese a Watsona na vánočním večírku ve Scotland Yardu, kteréžto momenty byly milé a snesla bych je i delší. Zbytek je ovšem přece jen poněkud depresivní a právě pro toto celkové ladění nepatří tento poslední díl k mým nejoblíbenějším. Závěr s Holmesovými slovy o významu života a smyslu světa, kterými se s rolí i diváky pár měsíců přes svou smrtí loučí Jeremy Brett, je působivý. Přesto se domnívám, že byl-li konec série vzhledem k hercově zhoršujícímu se stavu takto naplánován, měl být seriál ukončen pietněji zpracovanou povídkou Tři Garridebové, a sice z důvodu, který uvádím u dílu Mazarinův drahokam i svého celkového hodnocení tohoto seriálu. Co dodat? Herecké výkony byly opět velmi dobré a výborné bylo i typové obsazení jednotlivých aktérů, zcela v souladu s originálem. Nesmyslné pokusy s kamerou znovu zmizely, zaplaťpánbůh. Není v podstatě co vytknout, tudíž ráda (a k vlastní lítosti naposledy) uděluji nejvyšší hodnocení. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po ďalších dnes vychytených hercov tu máme v tejto časti Ciarana Hindsa, ktorého na obrazovke hneď spoznáte. Holmes a Watson sa s nami s týmto dielom lúčia, čomu zodpovedá aj záverečná Sherlockova reč na dvojicou zmrznutých mŕtvol v jazere. Síce sa príbeh odohráva počas Vianoc, ale veľa čo oslavovať nie je, aspoň sa ale budú rozdávať netradičné darčeky. Ak epizódu uvidíte, už nikdy nebude pre vás solenie zo soľničky také ako predtým. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povídka Lepenková krabice je v tomto televizním zpracování zasazena do krásné vánoční atmosféry (velice vtipná je scéna,kdy vzteklý Holmes přemýšlí, co koupit Watsonovi :-)) a celkově oproti originálu je zde docela dost změn, respektive ani ne tak změn jako spíš docela dost věcí navíc, čímž ten příběh nabývá na větší živosti a zajímavosti i pro toho, kdo povídku četl. Navíc ta temně vánoční atmosféra je úplně skvělá. Hodně působivý je potom závěr. ___ No a jestli se nepletu, tak je toto poslední díl, ve kterém si Jeremy Brett Sherlocka zahrál. Vypadá a zní už docela nemocně, i když pořád má to správné holmesovské charisma. Rok po natočení této epizody bohužel umírá. R.I.P. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama