Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Poslední šestidílná série adaptace příběhů Sherlocka Holmese z pera sira Arthura Conana Doyla vznikla v roce 1994 a byla poznamenaná zhoršujícím se zdravotním stavem představitele hlavní role Jeremyho Bretta, trpícího bipolární poruchou, která herce nesmírně vyčerpávala. S přičtením následků revmatické horečky, slabého srdce a silného kouření byl nucen na place nosívat kyslíkovou masku a jednou během natáčení dokonce zkolaboval. V některých případech si jeho zdravotní komplikace vyžádaly i upozadění jeho role na úkor ostatních postav, ale sérii se mu i přesto podařilo statečně dotočit. Zemřel pak rok poté v září 1995 na selhání srdce ve věku 61 let. V roli slavného detektiva vyřešil celkem 41 případů a do dnešních dnů je považován za jednoho z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ako každá séria s Brettom je aj tá posledná kvalitatívne veľmi vyrovnaná, i keď mi to tu raz ušlo k trom hviezdam. Dočkáme sa totiž aj epizódy, kde Holmes v podstate ani nevystupuje a nie je navyše zvládnutá najideálnejšie. Prípady v Spomienkach sa dosť točia okolo lásky, vášní, žiarlivosti a tak podobne, myslím, že viac ako obvykle. Takže ide aj o to, akým prípadom dávate u Sherlocka prednosť. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Len škoda, že nevyšiel plán natočiť všetky poviedky. Buďme však radi za každý jeden diel tejto skvelej série. Navždy preto bude platiť, že Jeremy Brett = Sherlock Holmes. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeremy Brett coby nejslavnější detektiv všech dob naposledy. Bohužel je na něm již dosti vidět jeho nemoc a únava, ale o to víc se to snaží kompenzovat svým hraním. To s jakým vypětím sil v některých epizodách hraje působí občas dosti mrazivě. Adaptaci Lepenkové krabice považuji za nejlepší epizodu z celého seriálu. Škoda, že tuto sérii kazí Mazarinův drahokam (slabá povídka a stejně tak slabá adaptace), kde se Sherlock téměř nevyskytuje, neboť Brett se ze zdravotních důvodů nemohl natáčení zúčastnit a musel ho zastoupit Charles Gray alias Mycroft Holmes. ___ RIP Jeremy. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Poslední Holmesova slova k příteli Watsonovi: Jaký má smysl tenhle kruh neštěstí, násilí, mělo by to mít smysl....Je nemyslitelné, že by vesmír neměl žádný řád, jenže nevíme jaký. To je velký problém lidstva, pro který rozum zatím nenašel řešení... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další bravurní série adaptací s nepřekonaným Jeremy Brettem. Tady je už těžce nemocný a je to na něm vidět, ale tím odvádí i lepší výkon. Jinak zpracoání, herci a atmosféra patří opět k přednostem, na tom se nic nezměnilo. Škoda, že nestihli natočit zbytek. Jinak Jeremy Brett je vážně Mistr Herec a obrovský talent. Prostě povinnost pro všechny Holmesology. Série je velmi vyrovnaná s ostatními. 100%. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Další moje oblíbená literární postava z kriminálního světa. Fenomenální detektiv Sherlock, pro kterého je zločin živná půda. Asketický vůči ženám, nikoli však k opiátům :). V jistých rysech podobný samolibému Poirotovi, ale více akční a tajemný. Ztvárnilo jej mnoho herců, ale Jeremy je můj nejoblíbenější představitel. Opět běží v TV tato skvělá série, díky ST1. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední série případů Sherlocka Holmese byla sice poznamenaná zhoršujícím se zdravotním stavem Jeremy Bretta, přesto však vzniklo několik výborných dílů. Děkuji pane Brette za spoustu příjemných večerů ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těžce nemocný Brett dohrává svého milovaného Holmese ze svých posledních sil. Tím se uzavírá navždy jednoznačně nejlepší adaptace Sherlocka Holmese. Geniální Brett přidával ještě něco navíc, takže seriál často předčí předlohu. ()

Landauer 

všechny recenze uživatele

Jeremy Brett je samozřejmě nepřekonatelný, nicméně líbil se mi i Charles Gray jako jeho starší bratr Mycroft. Fantastické adaptace! ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Vďaka retardovanej RTVS, resp. nejakému chytrákovi za klávesnicou, je zrazu od roku 2016(!) z týchto povodných sérií s vlastným názvom, jedna veľká šťastná skupina "Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa". Skutočný názov tejto série je Pamäti Sherlocka Holmesa.Tak ako je retardovaný celý web RTVS (funkcie, dizajn, informácie), tak presne takí sú aj ľudia, čo to majú nastarosti a čo to navrhli - veľmi chabé informácie o programoch alebo vôbec žiadne a niekomu sa nechcelo vyklikať a napísať ku každej sérii jej pravý názov, tak to všetko nazvali jedným a očíslovali to, bravo!! Ale maškaráda nekončí, pretože v dabingu vždy zaznie pôvodný názov danej série. Celé roky sa to volalo rovnako a teraz príde nová RTVS a všetko čo sa dá úplne doserie. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Všem dílům Holmese s Jeremy Brettem bych dal 5 hvězd. Nedokážu si v té roli představit už nikoho jiného. ()

Tanmut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejslabší série Brettova Holmese. Peter Hammond jako dvorní režisér poupravených povídek tahal za kratší konec, Sarah Hellings dokázala do své práce (Lepenková krabice, Rudý kruh, Umírající detektiv) vnést (když už nic jiného) poněkud odlišnou atmosféru. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že Jeremy Brett věk a nemoc nezastavil a tak na něm trochu jeho trápení už vidět byla. Ale ne zase tolik, jako to popisují kolegové níže. Bohužel dojde i k tomu, že jeden případ za něj musí vyřešit jeho bratr. Oproti předešlým sériím je zde patrný pokles dolů, byť mírný a hlavně způsobený jednou věcí. ()

Reklama

Reklama