Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Poslední šestidílná série adaptace příběhů Sherlocka Holmese z pera sira Arthura Conana Doyla vznikla v roce 1994 a byla poznamenaná zhoršujícím se zdravotním stavem představitele hlavní role Jeremyho Bretta, trpícího bipolární poruchou, která herce nesmírně vyčerpávala. S přičtením následků revmatické horečky, slabého srdce a silného kouření byl nucen na place nosívat kyslíkovou masku a jednou během natáčení dokonce zkolaboval. V některých případech si jeho zdravotní komplikace vyžádaly i upozadění jeho role na úkor ostatních postav, ale sérii se mu i přesto podařilo statečně dotočit. Zemřel pak rok poté v září 1995 na selhání srdce ve věku 61 let. V roli slavného detektiva vyřešil celkem 41 případů a do dnešních dnů je považován za jednoho z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Nut k tomuto seriálu (6)

Vzpomínky Sherlocka Holmese (1994) 

Čas od času mě chytne amok a šáhnu do své knihovny po odrbaných knížkách od mistra Doyla. Poté mě chytne amok další a šáhnu do filmotéky po ohraných dvd s mistrem Brettem alias Sherlockem Holmesem. Budiž jim oběma země lehká! ()

Umírající detektiv (1994) (E02) 

Z Doylových povídek jedna z mých nej. I filmová podoba není špatná, jen pan Brett už na tom nebyl moc dobře, no, aspoň mu nedělalo problém zahrát nemocného Holmese. ()

Zlatý skřipec (1994) (E03) 

Zlatý skřipec je výborný hlavně z hlediska ukázky Holmesovy geniality a jeho nadšení pro řešení záhad. Jako třeba když na návštěvě u cizího muže v ložnici rozhazuje a zašlapává popel z doutníků po koberci, úchvatné. Jenom ta mezihra se sufražetkama byla trochu podivná. ()

Rudý kruh (1994) (E04) 

V tomto příběhu se setkáváme s jakousi odrůdou americké mafie, jejíž pařáty sahají až do Anglie. Zpracování je temné stejně jako knižní předloha. U této povídky postrádám typický komický nadhled, který Doyle ve svých povídkách se Sherlockem hojně využíval. Není to však chyba filmu, prostě mi nesedí ten příběh. Na příbězích s Holmesem se mi vždycky líbily ty nevšední problémky, které musel slavný detektiv rozlousknout a taková tuctová zápletka jako je v tomto díle mě prostě nepřesvědčí. ()

Mazarinův drahokam (1994) (E05) 

Kdyby Granada tento díl SH nenatočila, vůbec nic by se nestalo. Scénaristi popustili uzdu své fantazii, výsledkem je podivný guláš dvou různých případů, z nichž mají souvislost s původní předlohou snad jen jména. Bretta/Holmese, který na tom v té době nebyl moc dobře, poslali fikaně na dovolenou mimo Londýn. Opravdu mohli mít větší soudnost, tato séria je naprosto skvělá, tak proč ji kazit jedním dílem. ()

Lepenková krabice (1994) (E06) 

ačkoli časem kvalita seriálů upadá, u této série to rozhodně neplatí, tento díl je velmi povedený, zápletkou i provedením ()

Reklama

Reklama