Reklama

Reklama

Hotel Bagdad

  • Západní Německo Out of Rosenheim (více)

Obsahy(1)

Děj slavného snímku režiséra Percyho Adlona se odehrává ve zchátralém hotýlku v poušti na cestě do Las Vegas. Hladinu ospalého prostředí rozčeří svým příchodem korpulentní dáma z Bavorska, která se tu definitivně rozejde se svým manželem. Tak skončí jejich okružní jízda po Státech. Na obyvatele motelu působí Jasmin jako bytost z jiného světa. Svým naivním, laskavým chováním a osobním kouzlem si brzy podmaní všechny hosty i obyvatele zapadlého hnízda, včetně energické černošské majitelky. Podnik se začíná měnit v navštěvované místo, kde se lidé zkrátka cítí dobře. Komediálně laděný snímek staví své situace i na střetu dvou ženských charakterů, daných zcela odlišným původem, výchovou a životními zkušenostmi. Hlavní roli ztvárnila populární německá herečka Marianne Sägebrechtová. Prostý a nenápadný film získal mj. ve Francii Césara za nejlepší zahraniční snímek a Hlavní cenu na filmovém festivalu v Riu de Janeiru. Pod názvem Calling you se proslavila i ústřední píseň, nazpívaná Jevettou Steelovou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

POMO 

všechny recenze uživatele

Vtipný a milý střet kultur v nenápadném motelu v nevadské poušti. Různorodé postavy, vyhrocené situace, spousta režijně zajímavých střihových vsuvek. Na mezinárodně osazeném plážovém kině v Cannes velmi příjemná oslava života filmem. [Cannes] ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, neotřelý příběh se svýma pitoreskníma postavičkama v čele s Jasmínou Münchstettnorovou v jejím kloboučku a "malým" kufříkem a šéfkou hotelu, kterou hrála známá CCH Pounder (Policejní odznak) Sice tam u té neznámé benzinky skoro nic není jak má být, ale myslím, že vám v té jejich pohodové atmosféře i s tou jejich skvělou muzikou bude fajn. Kdo chce klídek, pohodičku, kafčo, k tomu si pustit něco příjemného a trochu neobvyklého, tak tohle je to pravé. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mi film přišel jako komediální počin nějakého nezávislého amerického filmaře z 90. let (což hlavně zapříčinila dokumentatistická kamera), nicméně po hodině sledování a pozvolném vplouvání do děje bylo jasné, že to tak nebude. Pravdou je, že závěrečné vyustění je opravdu moc sentimentální, celkově film působí dost nostalgicky, nicméně atmosféra dusného městečka v poušti je opravdu výtečná. A herecké výkony také nejsou k zahození. Musím konstatovat, že právě proto, že tenhle film vznikl před 15-ti lety a ještě k tomu je německý, a ač se dneska možná zdá moc sladký, má zajisté kouzlo, kterému jsem prostě neodolala. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Putování po americkém vyprahém západu dnes ještě někončí. Začátek nepochopitelně nepasuje k dalšímu vývoji a dovedu si docela dobře představit, že film může začít až příchodem Jasminy. Zpočátku jde sice vše docela rozpačitě, ale bezchybná Bavoračka Marianne Sägebrecht si získá každé srdce. A kdo z vás by na konci čekal německý rap? Vadila mi jenom uječená CCH. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kterak jedna tělnatá Bavoračka pozdvihla ošuntěný zapadlý motel kdesi na americké prérii. Je to originální a vcelku milý film s lehce pohádkovou atmosférou. Když tedy připustíte, že se v pohádce nadává a prostitutka tetuje řidiče kamionů. Mimochodem, vidět poprvé v životě a ještě kdesi v motelu u Las Vegas bavorské lederhosny pověšené na ramínku, taky okamžitě volám šerifa, že se u mě ubytovala nějaká divná ženská. To je naprosto pochopitelná reakce na tuhle součást bavorského kroje. ()

seale 

všechny recenze uživatele

Film, který mi přivodil neodolatelnou chuť na kafe. Mám ráda tyto absurdní komorní vyprávěnky, kde hrajou roli i obyčejné věci. :) Pohlazení po duši, odzbrojující filmová píseň. Jelikož tam péro na klobouku má své místo, vzpomněla jsem si na říkanku, která se s atmosférou filmu náhodou ztotožňuje: Česká lidová: Skákal pes přes oves, přes zelenou louku. Šel za ním myslivec, péro na klobouku. Pejsku náš, co děláš, žes tak vesel stále? Řek' bych vám, nevím sám. Hop! a skákal dále. (Čtyři hvězdy + jedna za filmový song). ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Hey Kamaraden, Bavoraken, toto je ine Kafen. Žiadne latte, žiadna VIedeň, ale dokonalý Bagdad, ktorý dáva nový význam slovám ako: termoska, bumerang, stan, umelecký portrét, ženská krása. Film končí a ja, zakaždým, ležím (ideálne) a usmievam sa. DOKONALÉ, slovami jednej postavy "(too much) HARMONY". ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. A hned z mnoha důvodů. Divák, který tomuto snímku věnuje jen letmý pohled, může odejít s pocitem, že viděl takovou milou a úsměvnou féerii. To je ale pouze první plán. Film začíná jako poměrně syrový pohled do života lidí v mohavské poušti a postupně přechází v krásnou, chvílemi až nostalgickou oslavu života jako takového. Nehledě na vynikající výtvarnou stránku - vše je točeno převážně v teplých barvách, lehce stylizovaná je kamera i hlavní hrdinové. Velmi důležitá je také atmosféra díla, která se od úvodních až dusivých sekvencí postupně proměnuje na radostnou až hedonistickou. Celý film provází ústřední píseň Jevety Steel - Calling you, za kterou obdržel autor - Bob Telson Oscara a kterou jste mohli krom Bagdad Cafe slyšet třebas přezpívanou od George Michaela. Ta atmosféru filmu výborně dotváří a podporuje, stejně tak jako na jiných místech použité Bachovo Air. Proč ale tenhle film řadím do své soukromé Top 20? Je to pro jeho nezdolný optimismus, který na mne po každém opakovaném shlédnutí dýchne a úžasně pozitivní a vřelou lidskou atmosféru, kterou museli jistě cítit i tvůrci na place. Tohle bych dávkoval místo Prozacu! ()

frings 

všechny recenze uživatele

Úsměv na rtech mi zůstal po skonční filmu a bude tomu tak i při vzpomínce na něj. Moc milý, kouzelný příběh. ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Chcete vyjadriť pojem nikam sa neponáhľať? Tak tu máte jeden spôsob vyjadrenia. Pesnička "Calling you" všetko len zvýraznila. A odpoveď na otázku: "Proč odcháziš?"...."Už to tu začalo byť až moc harmonické."- Dokonalá hláška. ()

Huguette 

všechny recenze uživatele

Tak příjemný film jsem DLOUHO neviděla. Ten pocit po dokoukání se těžko popisuje - pohoda, klid, "příjemno"...A ještě je to z prostředí, které mám ohromně ráda - jižní státy USA samota, prašno, dusno, relativně klid. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Vynikající Marianne Sägebrecht na vrcholu svých sil, jeden z mých "nej" filmů, sladký sen v poušti. Zároveň realita života i poezie. Mohu sledovat i za dalších 20 let a nebudu se nikdy nudit. Hřejivý, úsměvný optimismus na mě vždy příjemně dýchne pohodu a harmonii. Vřele doporučuji!!! ()

Gertruda.W 

všechny recenze uživatele

Lidé jsou všude na světě stejní, stejné starosti, stejné emoce. Můžete mít domov kdekoliv, bez ohledu na to, jak silné máte rádi kafe. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Můžu ho vidět stále znovu. Je jako dobrá knížka, jak stárnu, vnímám pokaždé trochu jiné detaily. ()

Reklama

Reklama