Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Radko 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad bombasticko explozívny western. Po podrobnejšom zamyslení ide len plytké zamýšľanie sa nad revolúciou, také v štýle prevarených krčmových múdier. A keďže intelektuálne film príliš neoslovuje, ostávajú pre divákov servírované bomby. A aby to bolo zábavné, tak bombometčík je často bez nohavíc. Len v spodkách. No neušúľajte sa od smiechu.Našťastie herci svoje posty obsadili s dostatočnou gráciou, hodnou ich mena a tak bežný divák môže ostať spokojný. Veď to malo spád, výbušnosť a prekvapivú pointu. Takže priemer najpriemernejší. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Fajn western s velkými sympaťáky Marvinem a Lancasterem (jejichž postavy připomenou Brynnerova Chrise a McQueenova Vina ze Sedmi statečných), kde není nouze o střílení, vyhazování věcí do povětří dynamitem, chlapské přátelství a rozjímání o životě. K největší akci dojde uprostřed a následuje poněkud dlouhý útěk. Mladá Claudia Cardinale a mexický záporák Jack Palance se ale dostanou ke slovu až v druhé polovině. Chtělo by to tak o půlhodiny pokrátit. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Patřím mezi milovníky Brooksovy režie a zajímalo mě jak si poradí s tak těžkým žánrem, jako je western. Ne, že by si počínal špatně, ale je tak trochu vidět, že westerny nebyly jeho parketou. Je tu inteligence, spousta akce (obzvláště dynamitové vychytávky jsou zajímavým zpestřením) velmi kvalitní herci, můj oblíbenec Burt Luncaster, Lee Marvin a bohyně krásy Claudia Cardinale. Nepochybně kvalitní western, ale má zmlsanost Leoneho westerny je zřejmě až příliš velká :-) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mýma očima zdařilý western se spoustou skvělé akce v krásných exteriérech, slunce žhne, horký písek i ve vzduchu, dusot kopyt a krev se vpíjí do země.. Čtveřice najatá bohatým páprdou velice sympatická, cesta poměrně dost svízelná a osvobození unesené ženy v nedohlednu... A pak přijde na scénu Claudia Cardinale, kdo by téhle ženě dokázal odolat.. Ona je prostě nádherná.. U mě spokojenost.. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jsou ženský, který dělaj z kluků chlapy, a ženský, který dokážou z chlapů udělat kluky.." Profesionálové se od té žánrové klasiky odlišují hned několikrát, což však vyjma výborných dialogů nepřináší vůbec nic, co by jednoho, zvlášť fanouška, mohlo potěšit.. Patrně nejslabší Brooks.. [ Dabing 8/10 ] Kdyby pro hlas Burta Lancastera nebyl vybrán Tomáš Etzler, nedalo by se dabingu prakticky vůbec nic vytknout !! ()

Galerie (109)

Zajímavosti (12)

  • Snímek byl natočen na motivy románu „A Mule For The Marquesa“, který napsal Frank O´Rourke. (Hans.)
  • Lee Marvin natočil svoju úvodnú scénu pod vplyvom alkoholu. Ide o scénu, kde strieľa z guľometu. (westerns)

Reklama

Reklama