Reklama

Reklama

Příběh o Zoufálkovi

  • Velká Británie The Tale of Despereaux (více)
Trailer 1

Námořník Pietro a jeho velký kamarád krysák Roscuro zakotví v království Dor, známém po celém světě pro své lahodné polévky, a to během slavnosti „Dne polévky“. Hlavní kuchař André vaří vynikající polévku díky Boldovi, džinovi z jídla, který žije v jeho hrnci. Roscuro se vplíží do královské hodovní síně a spadne do polévky královny Rosemary, což ji vyděsí natolik, že dostane infarkt a zemře. Roscuro zjistí, že Pietro byl nucen odejít bez něj, a tak se ho ujme Botticelli, vůdce velké krysí populace, která žije v podzemí. Rozrušený smrtí své ženy král Filip zakazuje konzumaci všech věcí souvisejících s polévkou a prohlašuje krysy za „nezákonné“. Bez polévky se Dor stává chudým a bezútěšným místem. Andrému je zakázáno vařit polévku a Boldo se přestane objevovat. Králova dcera, princezna Pea, si zoufá nad smutným stavem království a nad tím, jak samotářské chování jejího otce, založené na zármutku, jí uzavírá svět. V myší vesnici v opuštěném kuchyňském skladu se do rodiny Tillingových narodí Zoufálek. Jeho rodina si okamžitě všimne, že má příliš velké uši, stejně jako toho, že se nenarodil slepý, ani plačící. Jak Zoufálek vyrůstá, je jasné, že se liší od ostatních myší. Je odvážný a zvědavý spíš než plachý, což znervózňuje ostatní myši kolem. Ve snaze naučit ho být „správnou myší“ ho jeho bratr vezme do královské knihovny, aby mu ukázal, jak žvýkat knihy. Ale Zoufálek se více zajímá o jejich čtení, protože je fascinován jejich příběhy. Jednoho dne se Zoufálek setká s Peou. Vypráví, co čte, a slibuje, že až dočte příběh o uvězněné princezně, řekne jí, jak vše skončí. Když se zjistí, že Zoufálek porušil myší zákon tím, že mluvil s člověkem, jeho rodiče Lester a Antoinette ho předají myší radě. Rada vykáže Zoufálka za zločin odvahy do vyhnanství. Slepá myš jménem Hovis spustí Zoufálka do kobky. Tím jej ostatní myši považují za mrtvého... (TV Nova)

(více)

Recenze (146)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Má to dosti zvláštně nastavené prostředí, především "polévkový" začátek a koexistence lidí a hlodavců (kteří spolu mluví stejnou řečí, přestože drží standardní vztah člověk-škůdce) působí nevěřícně bizarně. V myším a krysím městě se sympaticky zvídavým nebojsou pak vyprávění získá klasičtější parametry, takže už se dá mluvit o průměrné pohádce s neskutečně hvězdným hlasovým obsazením. ()

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Taková škaredá pohádka! Jeden z nejhorších animáků, které jsem viděla. Kde je to kouzlo, které umí vykouzlit Pixar? Kde je úchvatný příběh jako z pohádek od Miyazakiho? Kde je vtip? V Zoufálkovi není nic, na co jsme u animáků zvyklí. Je naprosto průměrný, dalo by se říci, že až "šedý". Žádná postava, která by upoutala. A co víc, hlavní hrdina je nudný nesympatický myšák... Tímto nechci říct, že by všechny animáky měly být jako Shrek nebo Ratatouille. Jenom by to chtělo trochu koření. Protože na Zoufálkovi není nic, co by dokázalo zaujmout trochu náročnější diváky. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Tři a čtvrt, možná tři a půl hvězdičky by si tohle kryso-myší dílko zasloužilo, ale nedá se svítit, na čtyři to nemá. Myslím, že jsem čekala víc kočko-myších půtek, a jediná kočka na hradě, navíc v takovém stavu, mě docela překvapila. Jinak, moc hezká ušiska, Despereaux. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Příhodný název - při sledování jsem si zoufal nudou. Dlouho jsem neviděl nějaký animáč a měl jsem v paměti, že ty z 90. let byly akční, napínavé, vtipné a nejen pro děti, ale tohle mi přišlo jako pravý opak, navíc s dost mizernou animací na dnešní dobu. ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Pokud to mám srovnat se současnou českou pohádkovou produkcí, tak výrazně lepší... Ale pokud už to budu srovnávat například s Flushed Away, tak poněkud pokulhává... Možná to je i tím, že je to právě čistokrevná pohádka... A možná se mi to jenom zdálo, ale přišlo mi, jako by se Emma Watson pomalu připravovala na konec své kariéry ve filmu, jelikož v tom hlase mi chyběly emoce (i když za to možná mohla kvalita zvuku a nebo to mohl být záměr...) ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Trošku atypická pohádka, protože nesklouzává k rozplizlému a rádoby milému příběhu, který se snaží všem zalíbit...naopak drží si celý příběh vkus a šarm a to je to co se mi na tomto snímku moc líbilo. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Animáček, který zaujme zvláštní, spíše ponurou atmosférou. Teď už vím, že s dětma bych na to nešla,přesto se mi to docela líbilo.A Zoufálek? ten je kouzelný. ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejtypičtějších zástupců žánru "pohádka za trest". Což je pohádka, kterou mohou rodiče pustit svým rozjíveným potomkům v případě, že nakopli kočku, nechtějí papat mrkvičku nebo si odmítají uklidit svoje hračky roztahané po obýváku. Tohle je naučí, neřády! ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem byl ZOUFALÝ.Nečekal jsem,že takové studio jako je Universal,vyšle do světa tak žalostně žalostný,nudný a zdlouhavý animák.Tahle ta knižní předloha neměla být vůbec zfilmována.Možná to byl v americe bestseller,ale tady jim to nežereme. ()

MadChick 

všechny recenze uživatele

Poměrně nudný příběh v čele s nesympatickou hlavní postavou a postupně nakradeným kousky z několika kvalitnějších animáků. Co se naopak vcelku povedlo je animace, příjemný hlas vypravěčky Sigourney Weaver a ani hudba není špatná. 48% ()

Mrs.Blue odpad!

všechny recenze uživatele

"Příběh o Zoufálkovi je tak trochu jiný animáč." Ano to teda je. Na rozdíl od jiných "animáčů" totiž postrádá poutavost příběhu, kvalitu, propracovanost a alespoň špetku vtipu. Zoufalý pokus nevypadat zoufale... ()

sona123 

všechny recenze uživatele

V pohádkách mám docela přehled :-) Tuhle jsem v kině nějak přehlédla a do rukou se mi dostala, aniž bych o ní něco věděla či čekala a příjemně překvapila - rozhodně hodnotím jako nadprůměr. Moc pěkná animace, zajímavá kombinace vypravěčky a samotného příběhu, který má hlavu a patu. Příjemně to uteklo. ()

Reverger 

všechny recenze uživatele

Tak tato animovaná pohádka s hvězdným dabingem, byla opravdu zoufalá, zase sám sobě mohu nadávat, jaktože jsem tomu dal tak vysoké hodnocení. Pro děti podle mě ne moc vhodné, mě to nudilo. Snad jen, že celý film je nepovedená zhovadilost a ani netuším co nám tím chtěli tvůrci vzkázat, ale... katastrofa. ()

muoaner 

všechny recenze uživatele

Ultrahodograndózně ftipné myšákovi plachty mě přikovali k tv takovou silou rovnou jen 2úderům z podprsenky uniklým silikonových implantátů Mesorošové a bavili mě celičký film. Není to pixar, ale pořád 100x lepší než poslední produkce Dreamwokrs. Slušně odpalchtělé 3*. ()

rcorp 

všechny recenze uživatele

Ne, není to Pixarovka. Ne, není to rozjuchaná přebarvičkovaná řachanda. Po delší době (naposledy mě napadá Surf's Up) je tu netradiční, originální animák. Sice má viditelné nedostatky v oblasti animace (nejvíc to je vidět na davových lidských scénách) a kamera se moc (skoro vůbec, ale střihová montáž to zkušeně zakrývá) nehýbe ale i tak je to z výtvarného hlediska bezkonkurenčně nejhezčí animák za hodně hodně dlouhou dobu. Kromě středověkého výtvarného umění se to hádám inspiruje i středověkou literaturou (logicky přijdou na mysl rytířské romány a podobné dobrodružné čtivo tehdejší doby), takže žánrově se jedná řekl bych o dobrodružné drama. Rozhodně to není komedie, párkrát vyvolá jemný úsměv, ale to je v oblasti humoru všechno. Postavy a jejich dialogy jsou skvěle napsané, nikdo se hloupě nevykecává, postavy se chovají a mluví logicky a přirozeně. Zoufálek je "obyčejně hrdinský hrdina", žádný over-the-top přestylizovaný badass myšák. Nejvýraznější je asi hlavní krysí záporák a i ten se drží příjemně při zemi. Nemůžu si pomoct, ale v tomhle mi to připomíná Temného rytíře- jasně, základ je pořád dobrodružně-pohádkově animákový, ale jinak je to realistické. Bohužel doba hádám podobnému filmu nepřeje, jak jeho styl tak tempo se v dnešní hyperakční době už moc nenosí, ale rozhodně bych to doporučil každému, komu už se přejídají podle stejného mustru šité pixarovodreamworkovskysoňácké animáky. A padla otázka, pro koho to vlastně je...výrazně podobný film mě momentálně nenapadá, ale atmosférou a nevyhraněností cílového publika mi to připomíná první dva Nekonečné příběhy. Které by v dnešní době předpokládám taky krutě propadly. 8-9/10 ()

Reklama

Reklama