Reklama

Reklama

Tanna

Trailer 3

Obsahy(1)

Příběh o zakázané lásce a mladé milenecké dvojici na útěku byl inspirován skutečnými událostmi, které si vyprávějí obyvatelé vulkanického ostrůvku Tanna v Tichém oceánu, žijící v tradičním kmenovém společenství v izolaci od moderního světa. Přímo zde, v uchvacujících přírodních scenériích a s domorodými obyvateli v hlavních rolích, vznikl jedinečný hraný film o vzdorné Wawě, která miluje Daina, a když vypukne válka mezi členy kmene, vydává se s ním na útěk do lesů a k věčně bdící sopce. Univerzálně srozumitelná romance na půdorysu unikátního vhledu do života zdánlivě ztraceného ráje, který je našemu světu podobnější, než by se mohlo zdát. (Febiofest)

(více)

Recenze (21)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak žít v souladu s kastomem. 1) Pokud film beru jako vhled do života přírodních národů na Vanuatu (resp. na ostrově Tanna) v osmdesátých letech 20. století, pak mi nevadí ani naturščici, ani nevalný příběh. A pokud ne, mám smůlu._____ 2) Ale i jako fanda kvasidokumentárního dramatu mám jednu výhradu. Faktograficky velmi zajímavý autenticky působící snímek je zoufale pomalý._____ 3) Ale něco jsem se přece jen dozvěděl: Drinking kava deepens understanding._____ 4) 20letý Mungau Dain byl vybrán pro svou roli (Dain), protože ho vesničané považovali za nejkrásnějšího muže kmene._____ Na konci loňského roku odcestoval do hlavního města Vanuatu Port-Vila. Chtěl si najít práci jako sběrač ovoce v Austrálii nebo na Novém Zélandu. Na Silvestra si pořezal nohu, dostal do ní infekci a protože neměl přístup k rychlé léčbě antibiotiky, 5. 1. 2019 v místní nemocnici zemřel. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Snad jen Carolin si trochu víc zahrála, ale jinak to bylo panenské filmové vyjádření problémů, které nás tady vůbec netrápí, ale pro ně to je nebo bylo minimálně citově a psychicky náročné. Všechny je obdivuji a přírodu nejvíc. A z Vanatau jsem ještě neviděla vůbec nic. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Jeden z večných, na každú dobu a na každé prostredie uplatniteľných archetypálnych príbehov ľudstva je ten o Rómeovi a Júlii. O láske, ktorej nie je dopriate šťastné naplnenie. Rovnako presvedčivo zapôsobí v rámci konfliktu Izrael-Palestína, Sever vs. Juh USA, NDR a NSR, no a v tomto prípade (čuduj sa svete) - Vanuatu. Tento film to mal vyhraté už len tým, kde sa natáčal. Ale ak by to mala byť bezduchá zlátanina, nezachránili by ju ani sopky a prales. Pre mňa osobne veľmi príjemné a exotické prekvapenie. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh jako takový asi moc neuchvátí, ale všechno ostatní je zpracováno na jedničku. Velký podíl na skvělém diváckém zážitku má samozřejmě místní příroda. Tak doufejme, že ta místní příroda zůstane ještě nějaký ten pátek zachována. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Málokedy vidíme koprodukciu Austrália a Vanuatu. To je myslím niečo úplne nové. A zvedavosť ma celkom navnadila. Mal som spočiatku trošku obavy, či ma nebude film nudiť, ako nedávno hodnotený film "Ixcanul", ale tento film naopak plní všetko čo som chcel. Nenudil ma, mal nádhernú prírodu džungle, v ktorej som sa chcel stratiť, a postavy, ktoré som chcel sledovať až do konca. Film vyzerá vynikajúco, má skvelú atmosféru starovekých kmeňov a má v sebe veľkú dávku ľudskosti, ktorá mi skutočne veľmi dobre pasuje. Nominácia na Oscara bola určite zaslúžená a film rozhodne doporučujem vidieť. Myslím si, že budete spokojní. Jediné, čo by som možno trochu skritizoval je fakt, že emočne ma to až tak veľmi nezasiahlo, ako film odo mňa chcel. A možno by som chcel jednotlivé tragédie prežiť trošku viac. Je to veľký problém? Asi nie, ale rozhodne je to niečo, čo film trošku v mojich očiach degraduje. Ale priznávam, že s celkovým výsledkom som veľmi spokojný. Hodnotenie: A- ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Podle skutečného příběhu. Souostroví Vanuatu, před nějakými třiceti lety, což ale ve filmu není vidět, protože obyvatelé části ostrova se dobrovolně rozhodli pro tradiční způsob života, který jen několika okamžiky dává najevo, že se jedná o současnost (domorodci například vědí, že existuje britská královna a dokonce už i někdy měli na sobě západní oblečení). Unikátní. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Kupodivu celkem zajímavý příběh v nezvyklém prostředí mi kazilo pár drobností, které ale ve výsledku film trochu srážejí. Jednak mě za uši tahal přespříliš doslovný scénář, kdy dialogy říkaly víc, než bylo z mého pohledu třeba a chvílemi byly natolik prkenné (pokud budu věřit anglickým titulkům v obraze), že působily až amatérským dojmem (chápu, že herci byli neherci, nicméně chybu přičítám právě scénáři). O něco méně mi pak vadily technické rezervy filmu. Někdy byl záběr špatně zaostřený, chvílemi pak záběrování působilo trochu jalovým dojmem. Obojí se vzhledem k podmínkám, v jakých natáčení asi probíhalo, dá pochopit. Přišlo mi, že se v určitých pasážích tvůrci snaží tlačit na takový "malickovský feeling" (několikrát mě napadlo, že by Tanna vlastně mohla být příběhem zasazeným do domorodé vesnice z Tenké červené linie), který ale vzápětí zase rozboří nějakou polodokumentární sekvencí. Přese všechny chyby je Tanna určitě zvláštním filmem, který nabídne o dost jiný prožitek, než na jaký jsme v současné kinematografii povětšinou zvyklí. 6/10 ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Působivý přírodní příběh o zakázané lásce v jednom domorodém kmeni ve Vanuatu, který byl natočen podle skutečné události r. 1987. Co se týče nucených sňatků se potom v kmeni mnohé změnilo. Během filmu, který plyne spíše jako hraný dokument, často koukáte do magické žhavé lávy přes 300m vysoké sopky Mont Yasur na pacifickém ostrově Tanna v souostroví Vanuatu, která patří mezi nejaktivnější sopky na světě. Dostat se na ni je obtížné, přesto tam domorodci často putují a radí se s ní, protože je pro ně posvátná a moudrá. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já bych tak strašně rád dal víc, jelikož filmy z Oceánie mě dost zajímají a bohužel je jich sakra málo (Nový Zéland nepočítám). Tohle je jako celek bohužel moc zdlouhavé, ačkoli to zajímavé momenty má a není jich málo. Domorodci zde mluví domorodým jazykem, což podporuje realističnost filmu. Vanuatští herci jsou celkem zajímaví, což je taky plusem filmu. Ono je to celkově strašně zajímavé a jiné, ale prostě mě to spíš nudilo než bavilo a to by film neměl. Silné 3* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Koukám, že se Shakespeare se svojí profláknutou sračkou mohl klidně inspirovat v Tichomoří, protože souběžnost vývoje lidské rasy se očividně týká i příběhu Romea a Julie. Zajímavé prostředí, špičkoví (ne)herci, nicméně ten děj mě vážně nedojímal a koukal jsem na to leda tak ze zvědavosti. 60% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh o jedné nenaplněné lásce, připomínající Romea a Julii, natočený v exotickém prostředí vulkanického ostrova Tanna, který uchvátí především svou autentičností a dechberoucími záběry zdejší neposkvrněné přírody. Siluety domorodců na úpatí sopky chrlící žhavou lávu se mi z paměti jen tak nevymažou. Celkově jde o vskutku impozantní audiovizuální zážitek. Nebudu nic zastírat a na rovinu se přiznám, že závěrečná čtvrthodinka mě skutečně dojala. (80%) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Co jsem obdivoval byl kryt na penis a svěšená prsa domorodých stařešin. Příběh je překvapivě interesantní, obzvláště běhání na sopku a ze sopky. Ve filmu se běhá často. Když si domorodci neporovnávají údy, tak běhají sem a tam, aby se podívali, zdali je sopka pořád aktivní či aby ověřili, že k pobřeží jsou to pořád tři kilometry. 79% ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

70% ... Nádherná tichomorská príroda je asi to najviac, čo môže tento film ponúknuť. Príbeh síce mal aj silné momenty, ale priveľmi neoslnil, avšak ani neurazil. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Část lidstva létá do vesmíru, zbytku stačí pouzdro na penis...Přírodní národy žijící na úrovní doby kamenné jsou jen demonstrací totální evoluční stagnace... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Story dvou milenců z roku 1988 kdesi v Tichomoří na ostrově Tanna, údajně dle skutečnosti v kmenech, kteří žijí způsobem života starým tisíc let. Příběh je hrozně minimalistický a tenhle film působí hlavně obrazově - nádherná nedotčená příroda i způsob života primitivních kmenů, čemuž napomáhá i to, že místo herců hrají domorodci ( celkem přesvědčivě ) a někteří náčelníci hrají sami sebe. Pokud chcete vidět hodně jiný film, než je běžná produkce tak doporučuji. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Překrásný film, který zaujme krásou přírody, samotným příběhem, výkony amatérských herců z Vanuatu. Byl to opravdu šťastný nápad uvést na filmová plátna tragickou událost, která se v roce 1987 odehrála na zapadlém ostrůvku uprostřed oceánu, kde kromě menší misijní stanice žilo několik kmenů ještě jednoduchým životem jako před staletími a v němž dosud platilo zvykové právo, které přikazovalo mladým, aby se podřídili vůli dospělých mužů kmene v otázce výběru partnera. Jako před tisíci a tisíci lety u nás platilo, že se zpravidla museli brát mezi sebou dvojice různých kmenů. A tak horoucí láska Wawy a Daina nemohla dojít naplnění a oba milenci museli spáchat sebevraždu, aby zabránili krveprolití mezi dvěma místními kmeny. Pět hvězdiček. ()

Ivo 

všechny recenze uživatele

Vlastně jediným důvodem ke sledování filmu Tanna byla skutečnost, že jsme se na něj dívali přímo na ostrově Tanna (nekecám:-) A bylo zajímavé v něm vidět spoustu míst, kterými jsme ještě včera procházeli... Když si ale odmyslíme všechny tyto kuriózní kulisy, kostýmy, účesy a tropické lesy, zbývá ve výsledku bohužel jen čistokrevná a docela velenudná telenovela s Juanem, Esmeraldou a lokálním přehrávajícím komparsem v hlavních rolích. A je to zároveň i další typická přehlídka onoho dementního lidského primitivismu, kdy hlavní a převažující náplní činnosti a aktivit je tu po celý život odnepaměti jen prefikané mlácení se a zabíjení navzájem, a to výhradně kvůli pár kouskům jakýchsi rozdělených imaginárních parcel a měnícím se cedulkám na nich (protože - nigdy něodstúpím!) a též násilné nucení všech ostatních lidí k činnostem a otrockým "povinnostem" z pozice samozvaného super výdělečného klubu vládních "nadřízených" (kteří samozřejmě taky něodstúpí). A není tu principiálně žádný rozdíl mezi kmenem na nějakém ostrově nebo jinými kmeny nazývanými USA, Ukrajina, Čína, Somálsko nebo Rusko a všemi dalšími zbývajícími ohrazenými jakože "státy" (zdravím i tradiční pivní kmen "Česko") na chvilku roztroušenými na této malé dočasné slunce obíhající kuličce (jak by si mohl někdo naivně myslet). Vše většinou úplně stejní primitivní násilní tribalové, kdy přikrývka penisu, oštěp nebo na druhé straně vznešený nablýskaný násilný úřad, nažehlená kravata či vypouštění družic na Jupiter na tom vůbec nic nemění a nejedná se o žádnou "evoluci" - možná spíš naopak? Snad ještě malá poznámka k těm dost nereálným meditačním vysedáváním na kraji vulkánu (byť je to tam, zvláště zvečera, hodně spektakulární): jednak vystoupit na něj opravdu netrvá 2 minuty (jak by mohlo z filmu vyplývat) a hlavně se tam nepřetržitě ve vzduchu valí hustý posyp sopečného popela, síra a kyselý déšť a i jen půl hodinku tam strávenou člověk dost intenzívně cítí v plících, očích a po celém těle i několik dní poté a je to hodně nepříjemné. A je to podobné i na celém ostrově (vše kolem pokryté neustále padajícím sopečným prachem) a není divu že všichni občané tam dost pokašlávají ... Takže k romantickému posezení by člověk v reálu volil spíše jiné lokace :) A ve skutečnosti tam většinou mají všichni na sobě spíše fotbalová trička, halenky a kraťasy (a mobily v ruce), jezdí na vlečkách pickupů a ony filmové folklórní malby, oděvy, slámu a kapradiny na hlavu si sem tam nahodí jen za 1000 místních korun pro krátké $$ divadélko pro příležitostné turisty ;) (případně jak vidět i pro malý filmeček) ()

andaflower 

všechny recenze uživatele

První film natočený kompletně na souostroví Vanuatu. Mám pocit, že většina domorodců hraje lépe než na oscara nominovaný Casey. Člověk jako by se ocitl přímo na ostrově a vše prožíval s jeho obyvateli. Velmi působivé, autentické, dojemné, lidské. Skutečný příběh o lásce, které není přáno. Ale nejen o ní. Přestože film není dokumentem, krásně ukazuje život kmene. A přestože máme v našem světě víceméně jiné starosti, v jádru jsme všichni stejní. ()

Reklama

Reklama