Reklama

Reklama

Náhlý strach

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Náhlý strach je jednou z variací archetypální noirové zápletky o téměř dokonalém zločinu. Avšak na rozdíl od Pojistky smrti (Double Indemnity, 1944) jej nahlíží z opačné perspektivy – oběti. Tou je zámožná autorka divadelních her Myra Hudson (Joan Crawford), jež se snaží zhatit plány svého manžela (Jack Palance) a jeho mladé milenky (Gloria Grahame), kteří se ji chystají zavraždit. Tíživá atmosféra plná paranoie a strachu je zesilována výraznými vizuálními kontrasty ve svícení a netypickými kamerovými úhly a postupně gradována mistrným hudebním doprovodem Elmera Bernsteina. Celkovou emocionální vyhrocenost taktéž pomáhají dotvářet funkčně využité sanfranciské lokace s notoricky známými strmými kopci a temnými zákoutími, u nichž lze jen těžko předvídat, co za nimi člověka překvapí. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (20)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

4,5 - Zámožná autorka divadelních her Myra Hudsonová (Joan Crawfordová) se snaží překazit plány svého manžela Lestera (Jack Palance; původně byla role nabídnuta Marlonu Brandovi) a jeho milenky Irene (Gloria Grahamová), kteří se ji chystají zavraždit. Typická noirová zápletka - the perfect crime - a Crawfordová ve své typické noirové pozici - žena jako oběť. Posledních 20 minut je dokonalou gradací děje, atmosféra hustá, že by se dala krájet. Napětí je perfektně budováno i díky hudbě Elmera Bernsteina. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Fantastický noir so skvelo vybudovaným príbehom, intenzívnym napätím, bohovským castingom (Joan Crawford!!!) a klasickými noirovskými atribútmi vrátane melodramatickej zápletky, morálne skazených postáv a pravdaže hry so svetlom a tieňmi (žalúzie musia byť!). Záver je úplne strhujúci. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Precízne postavený príbeh, ktorý ctí klasické postupy. Noir ako vyšitý graduje neuveriteľným tempom a záverečná polhodinka je dokonalou ukážkou napínavého a pôsobivého filmu. Joan Crawford v úlohe ohrozenej manželky je výborná a hudba ukážková. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Čím více filmů s Joan Crawford vidím, tím víc propadám jejímu kouzlu a musím obdivovat s jakou noblesou a oddaností ke své práci přistupovala. V osobním životě asi byla velice rozporuplným člověkem, ale na plátně z ní vyzařuje všechno, co u novodobých "celebrit" postrádám. Náhlý strach je skvěle vystavěným snímkem, kde opojení z nalezeného štěstí vystřídá kruté vystřízlivění a Joan jsem věřil každý pohyb, každý výraz, každou kapku potu. Krom toho byla opravdu neobyčejně půvabná a šarmantní, slovo "krásná" zdaleka nevystihuje podstatu věci. Jack Palance naopak dokonale splnil požadovaný záměr a působil neobyčejně nechutně a zákeřně. Byl jsem velice zvědavý jak se ze sluncem zalité první poloviny stane avizovaný hon kočky na myš. Přeměna na zklamanou, nešťastnou a podvedenou nemohla být zahrána lépe. Bezradnost však netrvá dlouho a připravovaná odplata začíná nabírat obrysů. Ale nikdy nic nedopadá podle plánu. Každým coulem poctivá filmařina, na kterou je radost pohledět i 70 let od vzniku. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

4,5 Hodně napínavý noir a hodně velká spokojenost. Hlavně závěrečné scény byly extrémně působivé. O obsazení nemá asi ani cenu mluvit :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americký hororový noir „Náhlý strach“ je krásnou ukázkou toho, jak je možné film vygradovat. Jak se z nenápadné podívané – na začátku by to skoro mohlo vypadat na romanci páru po čtyřicítce – stane snímek, kde budete ke konci napjatí, jak to vlastně celé skončí. I taková na první pohled banální scéna s plechovou hračkou, psíkem, pak vypadá naprosto parádně a vezme vám dech. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Oblíbený film Françoise Truffauta, ostatně koho by ne...Ella Fitzgeraldová zase zpívá v You Turned the Tables on Me (Dostal ses mi na kobylku, tady "dostala"): "You used to call me the top / You put me up on a throne / You let me fall with a drop / and now I'm out on my own." Existuje ovšem ještě lepší přísloví: "Kdo jinému jámu kopá..." Lester Blaine získá Myra Hudsonovou jednak ze vzteku (neboť dříve popřla jeho vhodnosti pro roli milovníka) a jednak kvůli jejímu majetku. Mohl by s tím být spokojen, ale není. Odkudsi vykope svoji bývalou milenku a a dochází k prvnímu zvratu, možná důležitějšímu než ve druhém dějství. Příběh je jednoduchý, skládá se jen ze dvou zásadních rozhodnutí. V podstatě je to výhoda, neboť jeho jednoduchost umožňuje filmovým tvůrcům: hudby (s výpůjčkami od Igora Stravinského), kamery, režie, ale především (podle mě je to spíš výjimka) oběma hlavním rolím, nezávisle na sobě vyniknout. A divákům soustředit se na jejich finesy. Pozn.: V těchto typech filmu mě občas iritují rádoby vtipné, ale v podstatě hloupé dialogy typu: Myra: Remember what Nietzsche says "Live dangerously!" / Lester: You know what happened to Nietzsche? Myra: No, what? Lester: He's dead. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V podstate druha Dabl Idemnity tentokrat s Joan Crawford /Co se vlastne stalo s Baby Jane/. Crowford som extra nikdy nemal rad, a namiesto Edwarda G. Robinsona tu nastupil Jack Palance. A je to vlastne Double Idemnity obratene, naopak : 80 % ()

Topco 

všechny recenze uživatele

S odstupom rokov mi už tá dĺžka neprekáža! :) Noirový trojuholník a mierne variovaná téma dokonalej vraždy: perspektíva obete a plánovanie z oboch strán. Herecky emočne šťavnaté, vizuálne nesmierne poctivé s krásnym nasvietením, od polovice mimoriadne napínavé s dokonalou gradáciou: mačka a myš v strmých kopcoch nočného Frisca za drásajúcej hudby Elmera Bernsteina. A tá posadnutosť časom a hodinkami! ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Považuji tento snímek za jeden z těch naivnějších noirů. SPOILERS: Mechanismus diktafonu je nám vysvětlen tak obšírně, že předem víme, že sehraje v následujícím ději klíčovou roli. Je nám ale vysvětlen ve scéně před pachatelem samotným - který si za svou hloupost, nechápavost či zapomnětlivost nezasloužil nic jiného, než nezdar svého úlisného plánu. Nejen pachatel ale dělá fatální přešlapy. Hlavní hrdinka vymýšlí jeden brilantní plán za druhým, falšuje dopisy, skvěle hraje pád ze schodů, pod rouškou noci se vydává zabít snoubence, aby pak na místě činu zanechala svůj kapesník s monogramem. A stejně účelovou chybu předepsal scenárista i sekundantovi pachatele, jeho milence. Ta je sice schopna vymyslet vražedný plán, ale v pro děj rozhodujícím okamžiku zapomene kabelku na kapotě auta a musí se pro ni vracet. Stejně naivní je i konec, kdy o osudu dvou nešťastníků nerozhodla spravedlnost, ale banální nehoda. Kterou, aby to dávalo smysl, nesměl ani jeden z nich přežít. Oukej. 70% ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Ukázka z mého překladu. Je to citát (Henri-Frédéric Amiel), který Jack Palance ve filmu předčítá z knihy a je docela složitý. Pochybuji, že jste si ho v angličtině mohli náležitě vychutnat: "Nech v sobě místo pro tajemství. Neodhaluj všechnu tvou půdu radlicí sebezkoumání, nech růžek tvého srdce pro to, co vítr přinese, schovej stinný kout pro stěhovavého ptáka. Nech místo v srdci pro nečekaného hosta, oltář pro neznámého boha. Pokud pták zazpívá v tvých větvích, příliš se nesnaž ho zkrotit. Pokud objevíš něco nového, myšlenku či pocit probuzený v tvém nitru, nespěchej s jeho odhalením, s jeho poznáním. Dovol vzniklému zárodku chránit se zapomenutím, obestři jej klidem, nevnikej do jeho temnoty. Nech ho pojmout tvar a vyrůst, a nikomu ani slova o tvém štěstí." ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Chapu, ze vybrat k Joan Crawford takoveho "protihrace", ktery by byl ve filmu alespon trochu "videt" je tezke, ale tentokrat to je opravdu mazec. Jack Palance je maska k pohledani, a priznavam, ze chvilemi na me pusobil spis jako loutka... :-) Jinak film je napinavy, Joan Crawford je skvela, Gloria Grahame tez, cili nakonec prijemny zazitek pro milovniky noir stylu. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Postupna gradacia napatia podporena skvelymi hereckymi vykonmi a k tomu vyborna praca s kamerou s typickou noir atmosferou. Nechyba tomu absolutne nic, len skoda ze taketo filmy sa uz netocia :) 9/10 ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Lehce nevyrovnané tempo, začátek mírně zdlouhavý a konec mi naopak přišel malinko ustřižený. Druhou polovinu filmu naprosto ovládla průkopnická hudba Bernsteina. Tohle znělo jak z dílny Morriconeho o deset až dvacet let později. Pro hudební fanoušky naprostá nezbytnost. ()

ad142 

všechny recenze uživatele

Napínavý a atmosférický noir, priam ušitý na mieru herečke Joan Crawford, ktorá v tom čase už mala takmer 50 rokov a úplne sa hodí do úlohy bohatej starej panny, ktorá sa na "staré kolená" bezhlavo zamiluje. Jack Palance aj Gloria Grahame sa však hodia pre svoje úlohy takisto. Film sa síce naplno rozbehne, až, keď sa Crawfordová dozvie, že jej manželstvo je veľká chyba, avšak potom nastáva gejzír zaujímavých scenáristických a aj režisérskych nápadov, umocnený nádhernou hudbou. Zaujme hlavne záverečná časť, kedy sa niektoré scény hry na mačku a myš dlho zaobídu bez jediného slova. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Ze začátku romantický film, jehož děj přejde do velmi napínavé podívané. Plány jsou jedna věc, ale co všechno se pak při realizaci může stát, je druhá. Postavy filmu pak musí improvizovat a divák těžko odhaduje, co se stane v následující chvíli. Film obohacují různé drobnosti: pes na klíček nebo zajímavé nápady s kamerou. Je tam trocha naivity a hlavní postava by se pravděpodobně od určitého okamžiku chovala jinak. Také ta romatická část mohla být klidně kratší, film má téměř 2 hodiny. ()

Reklama

Reklama