Reklama

Reklama

Náhlý strach

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Náhlý strach je jednou z variací archetypální noirové zápletky o téměř dokonalém zločinu. Avšak na rozdíl od Pojistky smrti (Double Indemnity, 1944) jej nahlíží z opačné perspektivy – oběti. Tou je zámožná autorka divadelních her Myra Hudson (Joan Crawford), jež se snaží zhatit plány svého manžela (Jack Palance) a jeho mladé milenky (Gloria Grahame), kteří se ji chystají zavraždit. Tíživá atmosféra plná paranoie a strachu je zesilována výraznými vizuálními kontrasty ve svícení a netypickými kamerovými úhly a postupně gradována mistrným hudebním doprovodem Elmera Bernsteina. Celkovou emocionální vyhrocenost taktéž pomáhají dotvářet funkčně využité sanfranciské lokace s notoricky známými strmými kopci a temnými zákoutími, u nichž lze jen těžko předvídat, co za nimi člověka překvapí. (Noir Film Festival)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Dne 21. sprna 2015 byl snímek uveden v rámci 3. ročníku Noir Film Festivalu pořádaném na hradě Křivoklát, v programové sekci „Pocta Joan Crawford“. (Agatha)
  • Tento film bol pre Jacka Palancea „veľkým zlomom“ a vyniesol mu nomináciu na Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe a pomohol mu dostať sa do nasledujúceho filmu Shane (1953), za ktorý bol tiež nominovaný na Oscara. (westerns)
  • Podľa Jack Palanca, Joan Crawford a Gloria Grahame spolu nevychádzali a dokonca prišlo medzi nimi k fyzickému stretu počas natáčania. Hádka začala po tom, ako Gloria Grahame veľmi nahlas cmúľala lízatko počas natáčania s cieľom Joan Crawford nahnevať. Celé mužské osadenstvo si chvíľu so záujmom pozeralo bitku, predtým ako zasiahlo. (Scevola)

Reklama

Reklama