Reklama

Reklama

Alice in Wonderland

všechny plakáty
Krátkometrážní / Fantasy
Velká Británie, 1903, 8 min

Obsahy(1)

Príbeh Alenky v ríši divov, ktorá prežíva dobrodružstvá vo fantastickom svete... (matriosa)

Recenze (38)

T2 

všechny recenze uživatele

Na rok vzniku slušne spracované, dokonca aj triky, či kostými su podarené. Kvalita obrazu samozrejme je otrasná, čas si archiváciou vyžiadal už svoje škrabancové stopy. /60%/ ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vůbec první adaptace známé dětské knihy se soustředí zejména na vypíchnutí těch nejdůležitějších a nejzajímavějších scén, příběh samotný je pak dotvářen pomocí mezititulků. Pro dnešního diváka však může být toto dílko těžce skousnutelné, i když díky krátké délce přeci jen zhlédnutelné. Hlavním důvodem budiž těžká nevyváženost scén a statická kamera. Soudobý divák si mohl vychutnávat šokující scénu, kdy sleduje mizejícího Šklíbu, ten dnešní však v této přepálené scénce příliš smyslu neuvidí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rota běžících karet vypadala fakt vražedně! Roztomilý je klasický moment se zmenšováním a zvětšováním. Ovšem vzít pak na Alenku sekeru? No toť! ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Filmový začiatok Alenky, a aj filmu ako takého. Preto aj 3* - za ten rozvoj, objavovanie a filmové zanietenie. Tento Alice in Wonderland je krátky 8 minútový filmík, v ktorom Alenka len tak nazrie do krajiny zázrakov a potom sa preberá za pár minút bohatšia o crazy spomienku. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

YouTube/// Obsazení 6/10 Děj 4/10 Hudba 6/10 Efekty 4/10/// +byla tam hudba, nějaký komparz, pár kostýmů, doplněno tituky s příběhem -pochopitelně tam nebylo mluvené slovo, nebyl tady ani zvuk, a nebylo to ani moc zábavné/// Jako film z dnešního pohledu to není nic moc. Spíš to dost nudí a statické záběry nejsou moc koukatelné. Ovšem ve své době to musel být něco. Zřejmě první fantasy, navíc to je na svoji dobu velice dlouhé. Je dobře, že se tohle dochovalo. Asi by tehdejší tvůrci nevěřili, že na jejich výtvor budeme koukat i za sto let./// Celkem 48%/// ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Zhlédl jsem a myslím, že na ten rok se povedlo zfilmovat (myslím první) Alenku v říši divů docela solidně v jednom z prvních delších snímků. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Aby člověk vůbec pochopil tento krátkometrážní snímek, je důležité, aby četl, popř. alespoň znal děj knihy Lewise Carrolla - Alenka v kraji divů. Celá kniha se samozřejmě do osmi minut nevešla (to už by se opravdu jednalo o slušné dada), příběh je proto odvyprávěn jaksi zkratkovitě.. Dalším důležitým subjektem je hudba. Alice in Wonderland je němý film a existuje k němu mnoho hudebních podbarvení. V závislosti na hudbě také vyznívá výsledný snímek - já viděl Alice jak němou (opravdu nudná záležitost), tak se 3 různými hudebními doprovody (nejlépe pro mě vyzněla hudba Karla A. Brummera, jenž vytvořil něco dost psychedelického na to, aby v těch osmi minutách byla divákovi nabídnuta vskutku zajímavá atmosféra). Úroveň technického zpracování je otřesná, člověk by si mohl říct, že v roce 1903 by ani nemohl chtít nic více, ale třeba Le Voyage dans la Lune George Mélièse, které vzniklo dokonce o rok dříve, je na tom daleko lépe.. přesto tuto variaci na Alenku nedegraduji na něco špatného a všem doporučuji. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Ve své době prý nejdelší britský snímek, který do té doby vznikl. Původní verze mohla mít 10-12 minut. Alenka následuje bílého králíka do díry, potom se zmenšuje a zase zvětšuje, setká se s královnou a nakonec se probudí. Z dnešního pohledu nekoukatelné pro své statické záběry, a hlavně snahu předvádět obrázky spíš než vyprávět (příběh je zprostředkovaný mezitituky). To samozřejmě nemůže být hodnotícím kritériem. S přihlédnutím k době vzniku se musí konstatovat, že nic moc dějovějšího a pro dnešního diváka srozumitelnějšího nevznikalo, a že se jedná o film v podstatě průkopnický, a na svou dobu tedy celkem významný. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Všechny tyto staré snímky hodnotím za 3, pokud to není nějaký opravdu extra kousek (4) nebo naopak (2). Jak jsem psal jinde a budu psát v každém komentáři k těmto filmům: nepřísluší nám dnes hodnocení podobných snímků. Tři hvězdy jsou spravedlivý kompromis. Rychlojízda příběhem ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ. V době natočení byly určitě obdivovány povedené kostýmy. Jinak je filmeček opravdu hodně krátký a základní momenty příběhu jsou jen naznačeny. I dříve mohl být natočen určitě lépe, proto si dovoluji udělit nyní hvězdy dvě. Odkaz na film: http://www.youtube.com/watch?v=zeIXfdogJbA&feature=related ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Se někdy rád podívám na tyhle stařičký filmy a téměř vždy mě zaujme co se tehdy dokázalo natočit. Tady to není vyjímkou ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Z tvorby toho roku to patrí k tomu lepšiemu aj keď ten dej nebol nič moc. Celkom zaujímavo stvárnené, aj keď toho zajaca mohli urobiť menšieho napríklad preoblečením malého dieťaťa. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prepis svetoznámeho príbehu spracovaný ešte v praveku filmovej histórie. Jednoduché a naivné. Ale to boli aj napríklad Meliésove filmy, tie však nepostrádajú určitú magickosť. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Velice znepokojivé a velmi bizarní. Jasně,řekněte si...tak to má přece být,ale na tomhle filmu je opravdu něco temně znepokojivého. Švankmajer a Lynch by měli radost. Pro děti naprosto nevhodné. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Benefičná akcia na podporu Britského filmového inštitútu vyzbierala na youtube zatiaľ neuveriteľných 602 dolárov aby mohli naďalej zachovávať a ponúknuť širokej verejnosti aj takéto skvosty kinematografie akou prvé spracovanie Alenky v ríši zázrakov nepochybne je.Na druhej strane keď si človek uvedomí že podporujú iba afroamerických umelcov a LGBT komunita niet sa čomu čudovať. Ďalej odporúčam komentár užívateľa swamp ktorý film a jeho spracovanie vystihuje najlepšie. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Úplně první adaptace literární klasiky Lewise Carrola siíce z dnešního pohledu neobstojí – je málo okouzlující a pohádková. Černobílý němý kus ale zůstává cenným pohledem do filmové historie. ()

Twil 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu to je velice povedeny film. Kostymy i efekty jsou zvladnute dobre. Je pekne to porovnat s novou Alenkou a videt tak primo posun, ktery kinematografie za vice nez 100 let udelala. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Němá verze Alenky v říši divů. Má dvanáct minut, asi tři minuty a něco se nedochovaly. Knize je v rámci možností osmiminutovového prostoru docela věrná a celkem přesně zachovává její bizarně infantilní atmosféru, o takové té infantilní, surrealistické, sraztejíhlavové morbiditě ani nemluvě. Nejvíc mně na tom štvalo, že první dvě slova titulků zní: "Alice dreams". Bortí se tím celý složitý systém, jakým se v knize mísí představa a skutečnost. Zvětšování a zmenšování Alenky pomocí perspektivy a vůbec triky na podobné úrovni působí na diváka 21. století divně, většina filmu má dost jevištní atmosféru, ale graficky je její bizarnost podaná znamenitě. Děj je hodně zkratkovitý, takže bez znalosti knihy nebo aspoň příběhu ho pochopíte asi jen stěží, ale mně to nějak nevadilo. Film využívá technik, které vytvořil Mélies, jde o jeden z prvních fantasy snímků. Jak to hodnotit si tentokrát nejsem úplně jistý. Dal bych čtyři hvězdičky, protože po grafické a dějové stránce je to hezké a protože to je Carroll, ale možná i tři nebo dvě, protože technické provedení není moc dobré a naivní dětskost knihy je dost přehnaná. Také Králík má oproti knize i celkové logice příběhu trochu moc prostoru a ubírá místo třeba Královně nebo Kočce Šklíbě... (přijde vám, že jsem hnidopich? ano, ale tady jde o Alenku!). Na druhou stranu, za brilantní kočku Šklíbu, zajíce Březňáka s jejich věčnou svačinou a Královnino procesí s kartovými lidmi bych měl hodnocení trochu zlepšit. Naštvala mně také úplná abscence Paželva coby mého alter ega, to ale není vina autorů, ale důsledek zubu času. Rozhodně lepší, než ten hnus, který si dovolil na stejné téma vyblít Disney. Na hraně mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, nakonec tři. http://www.youtube.com/watch?v=B0Mvcqdy32w ()

Reklama

Reklama