Reklama

Reklama

Neandrtálská apokalypsa

(TV film)
  • Česko Neandertálská apokalypsa (více)
Německo / Kanada / USA, 2015, 2x50 min

Scénář:

Carsten Oblaender

Hrají:

Demetri Goritsas (vypravěč)

Obsahy(1)

Po tisíce let se neandrtálci potulovali zemí: ale najednou, v jediném okamžiku, zmizeli z historie. Vyhynutí neandrtálců je jednou z nejnepochopitelnějších záhad historie. Ale nové informace by mohly vyřešit tuto odolnou hádanku. Vědci věří, že neandrtálci byli vyhlazeni výbuchem obrovské sopky před 39 000 lety. Budeme sledovat tým vědců při zkoumání této sopečné teorie. A - pokud obří sopka může za konec neandrtálců - při zkoumání odpovědi, zda by v budoucnu podobný výbuch vyhladil lidstvo? (Viasat)

(více)

Recenze (6)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument, líbily se mi praktické experimenty, jako s kopím neandrtálců a oštěpem kromaňonců nebo s výrobou lepidla. Sice výbuch sopky na jihu Itálie neandrtálcům moc nepomohl za jejich vyhlazení úplně nemohl. Asi skutečně za to můžeme hlavně my, lidé Homo Sapiens. Nicméně nerozhodla inteligence a technická úroveň ale spíše dělba práce, sociální struktura a porodnost. Kromaňonci měli delší život, dle kosterních pozůstatků lovu zúčastnili hlavně muži, naopak od neandrtálců, u kterých se lovu ženy zúčastnily. Navíc jejich​ lov byl více kontaktní. Dále díky větší mozkovně byly porody pravděpodobně složitější. Žili v menších skupinách s menší genetickou variabilitou. Je možné, že nebyli imunní vůči některým chorobám, které do jejich teritoria zavlekl moderní člověk. Taky jsme je trochu asimilovali ( možno číst jako asi milovali) protože u evropské populace trochu neandrtálské krve skoro každý. Na závěr slova vědce docenta Karla Valoucha: Chovejte se k sobě jako neandrtálci. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument, nabitý prekvapujúcimi a detailnými informáciami o ľuďoch, ktorých som donedávna považoval za nudných. Naivne som si myslel, že už o nich je známe všetko. ()

Ebon 

všechny recenze uživatele

Všichni jsme kus neandrtálce! Dobře pojaté, zapálení vědci, odvážná tvrzení, ale finální hypotéza není všespásná. ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Tento dokument by šlo zkrátit na 1 díl, ale jinak ok, jen jsme si potvrdili, že až to bouchne, jsme všichni v pr.... ()

Reklama

Reklama