Reklama

Reklama

VOD (1)

Osudy slavného desperáta Williama Bonneyho, známého spíš pod přezdívkou Billy Kid, se staly vděčným filmovým i literárním námětem. V roli legendárního pistolníka Divokého západu se představil třeba Paul Newman (Kolt pro leváka, 1958) nebo Kris Kristofferson (Patt Garrett a Billy Kid, 1973). Ve filmu Mladé pušky se Billy Kid objevuje jako drzý mladík, který se ocitá na farmě Johna Tunstalla v Novém Mexiku. Anglický farmář poskytuje útočiště mladým štvancům z okraje společnosti, kteří zde pomáhají s péčí o dobytek a vzdělávají se. Když je ale nepohodlný farmář Tunstall zavražděn zločineckým klanem dobytkáře Murphyho, šestice odvážných pistolníků se vydává za krvavou pomstou a rozpoutá tzv. válku v lincolnském okrese. Roli Billyho Kida ztvárnil Emilio Estevez a jeho kumpány ztělesnili další populární herci jako Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips nebo Charlie Sheen. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Kombinace westernu s akčnějšími prvky, moderní hudbou a takovou režií 80. let. Až po shlédnutí této moderní verze začínám pomalu doceňovat Peckinpahovu verzi legendy o Billy Kidovi, ve skutečnosti to bylo samozřejmě úplně jinak. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Synové Martina Sheena: Emilio Estevez a Charlie Sheen, spolu s Kieferem Sutherlandem a pár dalšími sympaťáky, v ne úplně tradičním westernu, který měl cílit na americké teenagery. Kupodivu, vůbec to nedopadlo špatně. Chemie funguje a zavčas zabitý mentor John Tanstall skýtá důvod ke spravedlivé odplatě "prašivým psům" divokého západu. ()

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

Tento western o hrstce mladíků, kterým skoro ještě teklo mléko po bradě, mě dokázal strhnout stejně jako snímky s ostřílenými šedými vlky Divokého západu.. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Jóóó to byly časy...Perfektní herecká sešlost, sqělý děj a samozřejmě hudba...Pro mě naprosto nezapomenutelný a dnes už kultovní film...Za mě 98% ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Western mám jakožto žánr rád z řady důvodů. Baví mě to historické zasazení i témata, která se k němu váží (spravedlnost, morálka, odplata, násilí...) Young Guns sice neříkají nic nového a vlastně nejsou filmem založeným hlavně na příběhu a motivech k němu se vztahujících. Jsou spíše zábavnou a svižnou podívanou, která funguje díky zdařilé kombinaci akce, humoru, kvalitní hudby a charismatu postav. Emilio Estevez je v roli Kida dobrej. Druhý díl pojednávající o tom, jak Kida loví Pat Garrett, není o moc slabší. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mi to líbilo hodně,ale ted' nijak nadšením neskáču.Je to čistounký průměr.Obsazení je nabušené a může jen nalákat,aber to je malo.Zachycena je tu jen Billyho část života v Lincolnské válce rančerů a je sice dobře,že tu jeho obraz není až tak zromantizovaný (což je jen tím,že ti proti nimž jde,sou tu vykreslení jako mnohem větší svině),ale Emilio Estevez je na něj furt moc hezoun http://www.criminals.lt/page.php?al=billy_the_kid (jako všichni kdo ho kdy hráli) i když se moc hezky a ujetě chechtá,když někoho odpraví.Chtělo by,aby se toho chytnul Andrew Dominik a vykouzlil další úžasné drama jako Zabití Jesseho Jamese....To by si příběh patologického vraha,který zabil víc lidí než kolika se dožil let (zemřel ve 21 letech a prvního zabil už ve 12-ti!),zasloužil.Já miluju tyhle příběhy,ale ta jejich zromantizovanost je jen na škodu a háže všechny legendy Divokého Západu do jednoho nudného pytle. ()

TETŘEF 

všechny recenze uživatele

Bez Esteveze a Sutherlanda by to dřelo dno. Přijde mi, že verze, kterou jsem viděl byla snad o hodinu kratší než měla, nebo opravdu byl scenář plný nelogických skoků a WTF sekvencí? Nebo snad režisér byl ještě neschopnější než pakůň divoký? Sračkoidnost závěrečné scény se píše do historie stejně jako spousta okamžiků před tím. Věčná škoda, protože obsazení a téma jsou skvělé. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Kultovy western zo znamymi hercami. Do filmu je vsunuta aj stipka humoru oid Billyho Kida, ktory rad komentuje ked niekoho zabije. film od zaciatku do konca vas nenecha ani na chvilu vychladnut od sledovania tohoto westernoveho diela:) ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

...jakoby snaha na konci osmdesátých let přiblížit stagnující žánr westernu mladému publiku. Skupina drsných mladíků s líbivými tvářičkami ("osmdesátková" generace mladých hollywoodských nadějí) si chce prostřílet cestu za odplatou za doprovodu cool pop-rockových songů. Celkem by to všechno mohlo klapat, ale chtělo to méně béčkového scénáristu, který by napsal realističtější dialogy, a režiséra, který ukočíruje závěr filmu (ten byl tedy mírně řečeno přitažený za vlasy). Nicméně i tak poměrně dobře stravitelná a koukatelná záležitost. 70% ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, které mi z nepochopitelných důvodů rodiče pustili když mi bylo šest let. Ale i když jsem z toho nepochopila tou dobou opravdu nic, musím říct že už tenkrát se mi to líbilo. Samozřejmě jsem si potom dala opakování po deseti letech, a líbí se mi to pořád. Vynikající obsazení, film má spád a rychlost, a naprosto originální humor. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Průměrný western se sympatickým obsazením a s 80's soundtrackem. Bohužel jsem jako první viděl druhý díl, takže jsem dopředu věděl, které postavy přežijí první díl. Celkově je to tak akorát na 3 hvězdy. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Pokud nemůžete usnout, puste si tento western. Do patnácti minut spíte jak batole, to vám garantuji. Pokud se náhodou po půlhodině probudíte, tak vás pravděpodobně vyděsí opuchlá tvář jednoho z desperátů. Možná že vás po další hodince dřímoty probudí střelba a řinčení skla, ale to už je naštěstí konec a tak vás čeká už jen neuvěřitelný útěk několika členů gangu z neprodyšně obklíčeného dřevěného domečku a happy end. ()

smrtacik 

všechny recenze uživatele

Začnem tým, že toto nie je úplne klasický western a to z toho dôvodu, že tu nenájdeme žiadneho nepodplatiteľného alebo ušlachtilého hrdinu, ktorý by bránil právo a potlačoval nespravodlivosť, nenájdeme tu ani či už záludných, alebo o mier s načesanými kaderami a bojovým makeapom snažiacich sa indiánov, ale ľudí, nazveme ich pištoľníci, ktorí aby prežili musia zabíjať... Napriek tomu tu však nechýba tá pravá western atmosféra prachu derúceho sa pod nechty, olovo lieta vzduchom, dobytok a zisk sa stáva pre niekoho cennejším ako ľudský život a korupcia tu je na dennom poriadku. Na týchto pastvinách žije aj anglický prisťahovalec John Tanstall, ktorý dáva prácu a vzdelanie mladým mužom, ktorý podľa niektorých patria ku spodine spoločnosti. Štátna zákazka na výkup dobytka je však len jedna, záujemcov viac a tak musí Tanstall odolávať útokom ostatných farmárov, ktorí obviňujú neprávom jeho chlapcov z prepadávania, odoláva i skorumpovanému šerifovi... a tak to konkurencia rieši spôsobom ,, kultivovaným " a náš milý John sa stane na váhe ťažším...pretože konkurent Murphy mu dopraje olovenej výplne... To však Murphy posral, lebo šestica mladíkov sa rozhodne svojho mentora pomstiť. Tým sa stáva film akčný, lebo skupinka veľmi rozdielnych individualít chce odplatu. Už to tu nie je ako pri iných westernoch, žiadne klišé, že zomierajú len čistokrvní gaunery, rozdiely medzi dobrým a zlým sa strácajú a napriek tomu, že držíme palce ich pomste stávajú sa z nich tzv. antihrdinovia...lebo určite si položíte otázku, či je dobré pre pomstu a jedného človeka, vydláždiť cestu krvou iných ľudí. Celkovo je film veľmi akčnejší a dravejší, naši hrdinovia veľa morálky tiež nepobrali a režisér ponúka svojský pohľad na tú dobu, dalo by sa povedať realistickejší a menej zromantizovaný ako sme boli zvyknutí. Okrem výborného výkonu Esteveza, ktorý hral Billa sa nám tu predstaví Lou Diamond Philips ako miešanec Chawez a Kiefer Sutherland, či Charlie Sheen Film svoj účel splnil nadmieru a napriek mojej náklonnosti k starým klasickým westernom (tento je z 1988) sa mi tento netradičný pohľad na život Billiho Kida veľmi pozdával a odporúčam. Hodnotenie: 70% ()

Reklama

Reklama