Reklama

Reklama

Rázovitý vesnický chlapík Bohuš Stejskal žije sám v rozpadající se chalupě, pracuje jako dřevař, většinu času tráví s kumpány popíjením slivovice. Jeho život se změní, když mu advokát Ulrich oznámí, že zdědil obrovský majetek. Druhý den mu tetka ze sousedního domu oznámí, že se mu uškrtila koza. Nešťastný milionář se rozhodne uspořádat na její počest velkolepou smuteční hostinu. Kamarády, navlečené do svátečních šatů, odveze do brněnské luxusní restaurace, kde parta způsobí ostudu. Večer Bohuš navštíví s kamarádem Košťálem masážní salón, kde je tak nadšen službami prostitutky Ireny, že ji přesvědčí, aby se k němu nastěhovala. Pro dívku, uvyklou luxusu, je však Bohušova chalupa šok, stejně jako jeho chování. I když je pro peníze ochotná udělat téměř cokoli, nakonec ho opustí. Bohušovi se podaří přesvědčit Vlastu, aby se k němu vrátila, a zaplatí celé vesnici zavedení plynu. Všichni mu závidí a každý něco chce. Když se objeví zuřivý Ulrich se zprávou, že Bohuš nic nezdědil, protože byl jen nevlastní syn, odvrátí se od něj kamarádi, Vlasta i ostatní. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 281)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jedna z nejvtipnejsich ceskejch komedii. Zhruba 100 minut tu jsou porad nejaky husty hlasky a je to proste neskutecnej masakr. Na poslednich 15 minut sice film krapet zvazni, ale to uz dojem z filmu nepokazi. Celej film tahne Bolek Polivka, kterej je v roli vesnickyho burana naprosto dokonalej, bez neho by to proste nebylo ono. Proste skvela komedie na kterou se da porad koukat. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Nejlepší naše komedie devadesátých let se skvěle zpracovanou hlavní myšlenkou. Chápu všechny přehnané kritiky -na film se nekouká dobře... Jednak proto, že je v něm zobrazeno příliš mnoho závisti, a také díky častým vulgarismům. Nic lichotivého... Proč tedy pětihvězdičkové hodnocení? Protože se domnívám, že právě tyto dvě veličiny (závist, a vulgární humor) zažívají v posledních době renesanci, a tenhle film si z nich dělá rozumným způsobem srandu. Není kladných hrdinů... Chytilová umí... ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pár dobrejch hlášek a Irenka má dobrý kozy. Jinak mi to spíš připadá jak nějaký domácí video, co posílaj burani do Neváhej a toč. Na druhou stranu musim uznat, že mě na tom filmu něco přitahuje a když jde v televizi, tak se na něj občas docela rád podívám... Dávám 3 hvězdičky, ale jsou to hodně slabý 3 hvězdičky. A že tohle někdo nazývá kultovnim filmem? No mam pocit, že za chvilku začne někdo řikat, že je kultovní i Kameňák. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Král buranů, vzor flákačů a nedostižný ožrala Bohuš, kterého zde ztvárnil Bolek je už samozřejmě legendou. Osobně mě nenapadá moc věcí co bych tomuhle snímku mohl nějak ostře vytknout - herecky to vidláctví (respektive odměřený intelekt Mirka Donutila) - věřím všem, scénář je správně trhlý a prošpikovaný ZÁPLAVOU legendárních hlášek (pokud třeba nevěříte v Boha, jedna z nich vás možná přesvědčí o opaku :-) )... Možná ta brzce polistopadová atmosféra, která z toho sálá. 80% ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Já nevim, mě to nikdy nebavilo a ani nezaujalo. Tak nějak jsem to "vysklila". Tenhle film k životu nepotřebuju, dokonce se mi i lépe dýchá, když nemusím vyslovit jeho název... Prostě k sobě cítí jisté nesympatie a je jisté, že se přez ně nikdy nedostaneme. Mně to nevadí, filmu určitě také ne. A abych trochu upřesnila, jak moc ten film nemusím (pokud by to čirou náhodou někoho zajímalo), tak kdybych si měla vybrat mezi ním a kupříkladu takovými Pokémony, tak si volím tebe, Pikachu, ty roztomilá elektrická kryso z japonského prostředí.... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (70)

  • V době svého vzniku film rozčílil ústřední osobnost porevoluční transformace Václava Klause. Ten se na premiéře s režisérkou pohádal a Dědictví prý dokonce označil za společensky nebezpečný film. (raininface)
  • První ohlasy na film byly až zdrcující. Psalo se o revuálním herectví Bolka Polívky (Bohuš) a o tom, že kromě buranských klauniád nemá ve filmu co hrát. Režisérka Věra Chytilová reagovala tak, že po premiéře vůbec nepřišla mezi novináře. Časem však kritická obec přiznala, že film jaksi uzrál, na což Bolek Polívka reagoval tak, že film byl zralý už v době svého vzniku, ale dozrát museli kritici. (rublik05)
  • Když si Bohuš (Bolek Polívka) z auta všimne Karla Gotta, má stažené okénko. Při návratu do auta je ale okénko pootevřené. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel zpěvák Karel Gott

Zemřel zpěvák Karel Gott

02.10.2019

Ve věku 80 let zemřel nejznámější a nejúspěšnější český zpěvák Karel Gott. Gott se na hudební scéně pohyboval od roku 1958, kdy se přihlásil do soutěže amatérských zpěváků. Právě tady započala jeho… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Zemřel herec Jiří Pecha

Zemřel herec Jiří Pecha

28.02.2019

Svět opustil další známý český herec. Ve věku 74 let zemřel Jiří Pecha, nejlepší kamarád a častý herecký partner Bolka Polívky. Asi nejvíc jej proslavila role anděla ve filmu Dědictví aneb… (více)

Věra Chytilová 1929 - 2014

Věra Chytilová 1929 - 2014

12.03.2014

Ve věku 85 let dnes zemřela Věra Chytilová, svérázná režisérka a scénáristka. Studovala architekturu, později FAMU. Pracovala jako manekýnka, kreslička, poté na Barrandově jako klapka a pomocná… (více)

Reklama

Reklama