Reklama

Reklama

Sněhová královna

  • Sovětský svaz Sněžnaja koroleva (více)

Obsahy(1)

Jeden z najkrajších rozprávkových príbehov Hansa Christiana Andersena o dobrodružnej púti Gerdy, ktorá vďaka odvahe, vytrvalosti a láske dokáže prekonať všetky prekážky a vyslobodí milovaného Kaja z osídiel Snehovej kráľovnej.
Krutá kráľovná čriepkom ľadu začarovala chlapca Kaja a uniesla ho do sveta bez lásky. Oslobodiť ho môže len dievčatko Gerda svojou láskou k nemu. Gerda v snahe pomôcť najbližšiemu človeku je ochotná podstúpiť všetko, nevediac, čo ju čaká. Okúsi samotu, nezľakne sa zlého kráľa, ujde zbojníkom, nebojí sa mrazu. Rozprávanie o jej putovaní sprevádzajú pôsobivé piesne. Ako hovorí sám rozprávkar: Ak máme čisté a vrelé srdcia, nepriatelia nám nemôžu ublížiť.

V originálnej verzii z roku 1957 má film iba 63 minút a zaznejú dve piesne v ruštine. Remastrovaná americká verzia má 70 minút a je doplnená 5-minútovou hranou vsuvkou a dvojminútovou strihovou vsuvkou. Pribudli tri nové piesne v angličtine jedna je v novom zostrihu a dve nahradili pôvodné ruské pesničky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ideální volba pro dítě i dospělého, který chce vidět starý dobrý animák, bát se a zároveň podpořit v mladé generaci povědomí o klasice. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Krásná klasická pohádka, s klasicky dobrým koncem při které zimu nenávidím ještě o něco víc než normálně, jako že i normálně zimu nenávidím hodně. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Krásny fantasy romantický príbeh, plný podobenstiev, o sile lásky. Proti horúcim, zaľúbeným srdciam mladých ľudí je bezmocná i krutá "Snehová kráľovná". Postaršie, ruské spracovanie jedného zo známych príbehov dánskeho prozaika, básnika a najmä geniálneho rozprávkara Hansa Christiana Andersena nestráca nič zo svojej pôsobivosti ani po rokoch. Zároveň je to zaujímavé i tým, že je to očividná snaha tvorcov zo Sovietskeho Zväzu konkurovať americkým, animovaným filmom Walt Disney Studios. Musím uznať, že celkom podarená. **** ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Sněhová královna je svojí ručně kreslenou animací podobná klasické produkci ze studia Walta Disneyho. Pohádka vychází z dánské předlohy Hanse Christiana Andersena a právě proto patrně nejsou postavy stejně oblečeny, jako normálně bývají, ani postavy, které se v ruských pohádkách obyčejně objevují (baba Jaga, bohatýr apod.). Pohádka se skládá z několika zastávek, na nichž se Gerda vždy na krátkou chvíli zdrží a musí zase rychle spěchat dál, touto akcí udržuje diváka v pozornosti a zároveň způsob animace působí alespoň pro mne mnohem atraktivněji a pohádkověji než příliš zdlouhavá hraná verze pohádky, kterou jsem kdysi viděl. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Celá sovětská i ruská animovaná tvorba by byla bez Disneye někde úplně jinde. Neříkám, že je to špatně, ostatně i třeba sám J.Trnka uváděl Disneye jako svůj velký vzor. Příběh má spád, pečlivou animaci a důsledně se drží základní linie Andersenovy pohádky. Plný počet má ode mne nádherná královna (já vím, vypadá jako chladná sestra královny z Disneyovy Sněhurky, ale právě proto!) i prostředí ledového paláce. Film nepostrádá řadu nenásilných výchovných prvků - loupežnická holka pomáhající Gerdě pustí vězněná zvířátka, ta se k ní však vrátí, protože poznají, že její srdce je v jádru dobré... Sněhová královna je tajuplná a současně jedna z mála Andersenových pohádek se šťastným koncem. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Úžasné maľby v tejto bohatej rozprávke, zaručujú vynikajúci a občas aj viac ako rozprávkový zážitok. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Dávná to doba, kdy lístek na dětské odpolední představení v místním kině stál 1 Kčs, a kdy tato pohádka patřila ke stálému repertoáru těchto produkcí. I po letech moc pěkná a kouzelná záležitost. Velice zdařilá sovětská odpověď na Disneyovské snímky. Matně jsem si to pamatoval a při novém shlédnutí potvrdil, že ta královna má úžasný ledový sex-appeal. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Nádherné, dětem snadno pochopitelné zpracování. Zlo je zlé, dobro je dobré. Pěkné animace, dokonalý dabing. Film ani po letech neztrácí nic ze své krásy. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Obrazovo nádherné.. takto si predstavujem fantastický rozprávkový svet.. veľká škoda, že film nie je dlhší.. to je to jediné, čo mu môžem vytknúť :) ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Svojho času - asi ako šesť ročného chlapca ma tento príbeh očaril. Bolo to pútave, nebolo to dlhé a dinamické a teraz ani neverím, že to bolo natočené ... 1957? to snáď nie ... klobúk dolu! ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Túto Snehovú kráľovnú som mal najradšej zo všetkých. Bola veľmi milá, scenár bol dobrý a animácia ušla. Super. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Moje hodnotenie je asi  najsubjektívnejšie a to z toho dôvodu, že toto bola jedna z mojich mnoha VHS-kových rozprávok, ktorá mi spríjemnila detstvo, ale aj tak som si to po rokoch užil a dokonalý slovenský dabing s čarovnou hudbou a patričnou dávkou nostalgie zážitok len osladili. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Taká klasická rozprávka, aká len klasická môže byť, s typickými animáciami onej doby a s príjemnou rozprávkovou atmosférou. Sovieti v daných časoch vedeli točiť naozaj pekné rozprávky, ktoré sú žiaľ ohlodané zubom času. Preto u mňa len priemerné hodnotenie. 50 % ()

unelmoija 

všechny recenze uživatele

Krásné zpracovaní mé nejmilovanější dětské pohádky. Drží se věrně předlohy, má své kouzlo a na tu dobu, opravdu smekám. Klasika, které Frozen nesahá ani po kotníky. Velmi ráda se k ní vracím a vzpomínám na dětská léta. ()

pavont 

všechny recenze uživatele

Rozpravka ktora ani po case nestratila nic so svojho kuzla. Genialny Andersen nam prinasa pribeh o uzasnej sile priatelstva a kvalita animacie by sa dala prirovnat k Disneyho snehulienke. ()

Mernque 

všechny recenze uživatele

Táto rozprávka z 50 rokov ma milo prekvapila. Očakávala som z hľadiska kresieb, najmä farieb a celkového dojmu niečo oveľa horšie. Príbeh bol jednoduchý, zamilovaný s využitím klasických rozprávkových znakov ako magického čísla 3, či rozprávajúcich zvieratok a samozrejme s dobrým koncom. Konečne som videla rozprávku, ktorá nie je zdeformovaná novou dobou. *** ()

Reklama

Reklama