Reklama

Reklama

Fotbalový tým pod vedením nového trenéra nic nemohlo zastavit... Bill Yoast je úspěšným trenérem amerického fotbalu v jižanském městečku Alexandrie. V roce 1971 chce místní tým středoškoláků pod jeho vedením vyhrát turnaj. Všechno se rázem změní v okamžiku, když na místo vrchního trenéra je jmenován mladší a nekompromisní Herman Boone. Yoastovi nezbývá, než se spokojit s místem pomocného trenéra. Pro většinu obyvatel města je Boone ale těžko přijatelný, je totiž černoch. Přitom právě Boon teď musí stmelit hráče různé barvy pleti a přivést tým k nejlepšímu výkonu a úspěšným zápasům bez porážky. Neskrývaný rasismus ohrozí už první soustředění mladých hráčů, protože předsudky jsou hluboce zakořeněny na obou stranách. Tvrdý a umíněný Boone přitom rozhodně nešetří nikoho, zajímá ho úspěch celého týmu...  Strhující, stejně jako provokativní příběh vznikl podle skutečné události. Jeho režisér Boaz Yakin staví na dobře napsaném scénáři (Gregory Allen Howard) a na vynikajícím výkonu Denzela Washingtona (Presumpce viny, Training Day, Muž v ohni) v úloze Hermana Boonea. (Česká televize)

(více)

Recenze (245)

InJo 

všechny recenze uživatele

Patos všude, kam se člověk podívá. V dialozích, hudbě, hereckých výkonech... Normálně tenhle (u sportovních dramat tradiční) nešvar příliš neřeším, ale tady je ho takové množství, že už se to prostě nedalo snést. Sice podle skutečných událostí, ale přesto typicky (nechutně) disneyovsky korektní báchorka o rasové snášenlivosti, jež naprosto absentuje cokoliv originálního nebo nadprůměrně zábavného. 50 % ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Krásna... nie nie nie... úplne famózna spomienka na Titanov, tak! Športové snímky mi sedia... nedokázal som sa odpútať od TV po celej dĺžke filmu, drama na ktoré sa nezabúda a na ktoré sa vždy rád pozriem pri každej premiere v TV. Ešte teraz mám "zimomriavky" po celom tele, samozrejme že som si vedomý, že neide o najlepšie prevedenie pod slnkom, ale u mňa 9/10 ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Snímek měl problém ( a tím pádem i já ) jestli se tvářit jako ryze sportovní nebo jako drama. Natočit ho nějaký Evropan s jistým nadhledem nebo o mnoho zručnější režisér, mohlo by jít o vskutku velký zážitek. Takto jsme byli svědky rutinérsky odvedené práce přesně ve stylu zažité americké šablony, což je vzhledem k silnému tématu opravdu škoda. Denzel Washington i Will Patton předvádí nadprůměné herecké výkony. 65% ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl, co čekat od filmu, který režíroval člověk s jménem Boaz Yakin a o to víc jsem byl překvapen, co se z toho vyklubalo za perfektní spotovní drama se silným příběhem. Dovolím si tento film srovnat s novějším filmem Gang v útoku. Opět nějaký trenér amerického fotbalu se snaží ztmelit nějaké lidi mezi kterými panuje těžká rivalita. V tomto filmu jde o rasismus a o to, jak na barvě pleti nezáleží, aby společně běloši a černoši drželi při sobě a podali výborné výkony. Jde i o hrdost! Příběh je opravdu silný a při jistých momentech nezůstane oko suché a nebo se objeví i slza na krajíčku, protože konec byl dojemný. Navíc k té dojemné atmosféře příspívá hudba od Trevora Rabina. Je sice trošku podobná té z Gang v útoku, ale tady je lepší, protože je to první film se sportovním tématem ke kterému dělal hudbu. Hudba je jak jinak skvělá a hlavně působivá .Trénink černoškého trénera vypadá spíš jako vojenský tábor, ale při sportu je to podle mně důležité. A parádní herecké výkony. Denzel Washignton v této roli exceluje a výborně mu sekunduje i jeho poradce sympaťák Will Patton. Herci, kteří hráli sportovce byli také dobří. A nezapomenutelná Hayden Panettiere, byla v roli trénerovy temperamentní dcery úžasná. Aby to také nebyl dobrý film když to má nálepku " Produced by Jerry Bruckheimer "! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tým, že ich chránite, z nich robíte mrzákov. Doživotných.“ Dobre nakrútené klišé... ale stále len klišé (je mi jedno, že podľa skutočných udalostí). Tvorcovia ale tak skúsene klamú telom, že divák si možno až pri záverečných titulkoch uvedomí, aký mala táto neškodná melodramatická a občas dokonca troška vtipná historka (z produkcie Jerryho Bruckheimera) tuctový scenár. Štúdio Disney Pictures vyprodukovalo napriek kontroverznej dobe, počas ktorej sa dej odohráva, „klasický“ politicky korektný film, majúci k realite ďaleko. No spotené mužné trénerské výkony Willa Pattona a Denzela Washingtona pomáhajú povzniesť sa nad to. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Původní scénář byl plný vulgárních výrazů, ale Disney, ve snaze vytvořit dobrý rodinný film, požádalo producenta Jerryho Bruckheimera o odstranění všech nemravností ze scénáře. (freelex)
  • Film je natočen podle skutečných událostí čerpaných ze života sportovců Gerryho Bertiera a Juliuse Campbella. (Terva)
  • Ústřední píseň k filmu "Titan Spirit" od Trevora Rabina se stala natolik populární, že byla použita v závěrečných titulcích několika sportovních klání, jako jsou například Olympijské hry v Salt Lake City v roce 2002, Aténách v roce 2004 nebo v Turínu roku 2006. Zazněla také po vítězném projevu Baracka Obamy v roce 2008. (Terva)

Reklama

Reklama