Reklama

Reklama

Helena v krabici

Trailer

Obsahy(1)

Thriller o úspěšném lékaři, posedlém krásou odmítavé dívky, který je odhodlán udělat cokoli, aby ji získal.  Chirurg Nick Cavanaugh žije sám ve velkém domě, a přestože má oddanou milenku, kolegyni Annu, zoufale touží po Helen, s níž prožil jedinou noc. Ta však jeho návrhy vytrvale odmítá. Když ji tedy poblíž jeho domu srazí auto a přejede jí nohy, Nick ji vezme k sobě a nohy jí amputuje. Ani sedativa však nedokáží potlačit její vzdor, a když se ho pokusí uškrtit, amputuje jí Nick také ruce. Umístí ji pak na zvláštní oltář, tráví s ní veškerý čas a pečlivě se o ni stará. Zpočátku mu dívka nadává a vysmívá se mu, postupně však její vzdor slábne. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

POMO 

všechny recenze uživatele

Televízny look degraduje originálny a pozoruhodný scenár. Keď už sa film začne stávať absurdným až nechcene smiešnym, zachráni ho pred pádom do podpriemeru cool pointa, hodná premýšlania a diskuzie. V rukách osemdesiatkového Cronenberga by to bolo iné kafe! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Svérázný doktor v podání Juliana Sandse je skutečně výraznou postavou tohoto filmu. Ale přesto jej zastiňuje Sherilyn Fenn coby Helena, kterou si Sands "opracoval" jako sochu, tak aby se o ni mohl starat jen on. Vpodstatě znetvořenou, ale přesto stále krásnou Helenu hraje s úžasnou sebejistotou a možná je dobře, že tuto roli nakonec odmítla původně vybraná Kim Basinger. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Příběh starý jako lidstvo samo: Zakřiknutý felčar je posedlý krásnou harpyjí, která sice mluví jako kanál a nemá mozek, zato ostatní části těla v jeho očích tyto nedostatky kompenzují. Když ho ta štěkna nechce, amputuje jí doktor ruce a nohy, aby nemohla utéct a měla možnost zjistit, jaký je to milý chlapík. Kdyby šlo o dvacetiminutovou povídku, zařazenou řekněme do cyklu Příběhy ze záhrobí, mohl to být malý skvost. Ale... 1.) Autorka a režisérka natáhla povídku bezmála na dvě hodiny, aniž k ní měla co dodat. 2.) Nejapné pokusy o metafory, "chytré odkazy" (čti kradení motivů z lepších filmů) a vpravdě pitomé dialogy ji usvědčují ze scenáristické nezpůsobilosti. 3.) Režie filmu se komíhá na hranici mezi ospalým seriálem Deníky červených střevíčků a v nejhorším smyslu amatérským filmem, kde někdo s dobrými úmysly napodobuje povrch lepších filmů, aniž tuší něco o jejich obsahu. 4.) Poté, co titulní roli odmítly Madonna a Kim Basinger, ocitla se v krabici lacině krásná a herecky nemohoucí Sherilyn Fenn, která je zjevně mimo v každé scéně, kde nehraje hlavní roli její poprsí. Je tak nemožná, že jsem si kladl otázku, proč doktor ztrácí čas s končetinami a neuřízne jí hlavu. 5.) Julian Sands ustál svou roli o něco lépe, ale ani on nedokázal zamaskovat četné logické díry v ději a obhájit často nesmyslné jednání své postavy. 6.) A co je ze všeho nejhorší - film je nudný. Ono se v něm totiž neděje prakticky nic jiného než co jsem popsal na začátku. Žádný dramatický zvrat, žádný vývoj postav jakýmkoli směrem, nic (pokud tedy nepočítám nejotřepanější twist-end ze všech možných). Jistě, můžete film brát jako kvazifeministickou metaforu touhy slabošských mužů ovládnout a zadusit v zárodku skrytý potenciál žen. Ale i kdyby - vzhledem k vakuu kolem základního nápadu je to pořád materiál na patnáct až dvacet minut, ne víc. Viděl jsem mnoho řemeslně horších filmů, které byly přesto tak či onak zábavné. Jenže v nich se něco dělo. Po skončení Heleny v krabici jsem jí dal dvě hvězdičky a velice se divil velkorysosti hodnocení ostatních. Někde v hloubi duše mě pak hlodala otázka, zda to přece jen není nespravedlivé. Bylo. Helena v krabici je tak špatný film, že si luxus dvou hvězdiček nezaslouží. 20% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach ta Láska nelogická, patologická... . . . A Boxing Helena je jen lehce snová obskurní lahůdka pro znalce a pokročilé. Duševně čilé... :-) . . . Jsou zkrátka a dobře prostě filmy, které nejsou pro děti a celkově hloupé. Též s nějakými těmi vlastními úchylkami a vizemi kukněte se raděj na Kolju... ;-) - - - P.S. Jablčka nepadla daleko od stromku! Sláva!!! - - - P.P.S. A vlastně v rámci "žánru" jednoznačně za 5!!!!! - - - P.P.P.S. Jo vy jste na to koukali s ořezaným obrazem a českým dabingem na Nově!? Chápu... ;o] ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dcera Davida Lynche si chtěla dokázat, že je stejný blázen jako její otec. Dlouho to vypadalo, že se jí to skutečně podaří a natočí pořádně perverzní blábol, jenže na konci si uvědomila, že na to nemá koule a zařadila zpátečku. Tímto manévrem srazila film ještě o kousek níž a to do kategorie zbytečný. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Divný film, který je divný tak moc, až je normální. Řekla bych, že ho dcera Davidová Lynchová moc režijně neukočírovala. A taky je až moc vizuálně spjatý s dobou vzniku. Možná je to pěkný důkaz toho, jak je móda západní civilizace směšná. Všichni se div nepřetrhnou, aby nějak vypadali, a za pár let se povýšeně smějou, jak že to tenkrát vypadali. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Film, o kterém se dnes téměř po více jak 10 letech nemluví. Bohužel i ve své době byl mediálně známý díky soudnímu sporu tvůrců s K.Basingerovou, která nakonec tuto roli na poslední chvíli odmítla. K.B. je jistě velmi zajímavá, ale pro konečně ztvárnění by byla asi kontraproduktivní. Škoda, ze film nerežíroval nekdo zkušenejší. Atmosféra je místy naprosto hutná, jen roztříštěnost a nebojím se říct, že přiblblý závěr mnoho pokazil. V každém případě i přes chyby či nedostatky je to víc než zajímavý a svým způsobem převratný a zcela nepochybně své místo ve filmové historii najde. ()

sud 

všechny recenze uživatele

S tím, že jablko padlo rovnou pod strom v žádném případě souhlasit nemůžu. David Lynch pro mne není režisérský bůh a mezi jeho fanoušky se neřadím (ale ani mezi odpůrce), je to ale naprostý profesionál (byť kontroverzní) a natočil několik filmů, na které mohu přísahat (namátkou třeba "Mulholland Drive" či seriál "Městečko Twin Peaks"). Jeho dceruška stvořila pouze nudnou odpudivou psychárnu, mající jediný úkol - aby se u toho divákovi udělalo blbě. Jednání postav je dosti nelogické, herecké výkony mdlé. Nebýt závěru, který na všechno vrhá zcela jiný stín, dal bych odpad. 20%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Že Dr. Nick toužil po ženě, která o něj nestála, i když mohl mít prakticky kteroukoliv jinou, je jev vcelku běžný. V pubertě má nedosažitelnou platonickou lásku spousta lidí a Nick je v sexuální oblasti ve fázi vývoje zhruba na úrovni 17 let. Že sní o tom, že ho žena jeho srdce bude potřebovat, odpovídá jeho mentální zralosti. Způsob, který si vysní je hodně úchylný, ale má potenciál. Konec z toho dělá něco jako epizodu z telenovely, zvrat ke škodě filmu i všech postav. Jsem málo chlap na to, abych dokázala slintat nad zjištěním, že nějaká ženská má prsa a krajkovou podprsenku. Helena se chovala tak, že narvat ji do krabice a poslat soudruhům do Číny by mi přišlo jako fajn nápad už asi deset minut po úvodních titulcích. Nepochopila jsem, proč by někdo chtěl mít tohle doma. Celé to tak je o tom, že když malého chlapce maminka nemá ráda, může to napáchat pěknou paseku, kde to, že se chlapec vykašle na práci, bude to nejmenší. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Helena v krabici je zvláštní film. Ale je to ten krásný druh zvláštnosti, který mě upoutal a nepustil prakticky po (ne)celé dvě hodiny. Když jsem se podíval na jméno režisérky, hned mě napadlo, jestli ona není tak čistě náhodou příbuzná jednoho Davida a světe div se, je. Jinak mě na tomto snímku zaujala především Sherilyn Fenn. Ta neprávem opomíjená skvělá herečka na sebe opět strhla veškerou pozornost a využila každou minutu na plátně. Julian Sands mi nejdřív neseděl, protože byl na mě moc slizký, jenže postupem filmu jsem si uvědomil, že on takový musí být. Rozhodně nezapomenutelný výkon. Film jako takový se bude líbit filmovým teoretikům a taky těm, které baví číst ve filmech různé náznaky. Já sám se řadím do druhé skupiny, proto se mi tento krásně podivný snímek líbil. Dát ještě o něco více prostoru vztahu hlavního hrdiny s jeho matkou, bylo by to na plný počet. 80 %. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Svojím spôsobom zvrátený film, ale v konečnom dôsledku nezáležalo na tom, či ma do kresla priklincovala jeho uhrančivá obludnosť, napätie z toho, čo sa stane, alebo nádherná Sherilyn Fenn. Je to už pár rokov, čo som ho videla a netúžim si tú traumu hneď zopakovať, ale stále si z neho dosť pamätám. A to o mnohých horších filmoch nemôžem povedať. Aj preto tie 4*. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Když je blbej den.. když se nedaří..  když doufám, že zítra bude líp.. když si myslím, že už jsem zažila všechno.. když jsem poznala paní Lynch.. když zjistím, že Helena mě totálně rozsekala. Když... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Přiúchylnělé porcování Heleny v kombinaci s kýčovitým softpornem a snobskou, i když chytře napsanou fraškou o posedlosti. Příšerný brak, ale má své prapodivné kouzlo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Vodku, citronový džus a granátová jablka..." Musím říci, že film mě opravdu velmi zklamal. Čekal jsem psychadelii, perverzní úchylárnu, jízdu na tripu, lynchovské mysterium (to byla asi největší chyba), krutou hru, která hrou nakonec nebude... Líbila se mi uhrančivě krásná S.Fennová i můj oblíbený herec J.Sands (který zde však hraje poněkud nemotorně - špatná práce režisérky). Velmi pěkný námět, slibující nás zavést do nejtemnějších koutů lidské duše, se nakonec proměnil v jakési nic. Ani konverzační drama o pošahanci poznamenaném matkou (Psycho se vybaví vícekrát), ani ohňostroj gore efektů, jak by ho předvedli nejspíš Italové. A nic nezachrání ani odkaz na slavnou fontánovou scénu ze Sladkého života. Korunu všemu nasadila režisérka závěrem, kde jako by se přiznala, že by mohla zajít příliš daleko. Takhle ale vše shodila. Průměrná kamera, diskotéková hudba. Právem zapomenutý film. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Tatínek David asi má z dcerušky radost, ale asi nedávala moc pozor, když jí vyprávěl o tom, jak zamotat divákům hlavu tak, že ani za několik let zcela nepochopí, o co vlastně jde:-)) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Dcerka se nám potatila, o tom žádná. Tolik nesmyslně po sobě jdoucích obrázků jsem naposled viděl před několika pětiletími při listování v katalogu Lega. Nicméně moc děkuju za inspiraci; až zase na otázku „kino?“ dostanu obratem odpověď „ne!“, budu vědět, co dělat. Stačí si nabrousit pilku… Za co jsou ty dvě hvězdy asi není v mém případě těžké uhádnout, což? První za krásu a sexappeal Sherilyn, a to dokonce i ve chvílích, kdy prochází největšími fyzickými proměnami od puberty. No a druhá ozdoba je za scénu, při které mi před očima blikal obrovský billboard s nápisem SEX, SEX, SEX… (Filmfest Hurghada 2012, 53/67) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Slibný potenciál a slabá režie strhává tento obtížně žánrově zařaditelný film do podprůměru. Jennifer Chambers Lynch nezdědila patřičně přesvědčivou šílenost po svém slavném otci. Přišlo mně to o ničem, ale v rukou schopnějšího režiséra by film mohl být zajímavý. ()

Reklama

Reklama