Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nezaměstnaný syn bohatého průmyslníka James Walter Wayland je obviněn z brutální vraždy mladé prostitutky. Dvojice vyšetřujících policistů je přesvědčena o jeho vině, ale přímé důkazy chybí a tak se jej snaží sérií výslechů na detektoru lži přinutit k přiznání. Začíná strhující souboj nervů, na jehož konci nebude lehké odlišit co je pravda a co lež... Kasovně úspěšné, nízkorozpočtové komorní drama z r.1997 je postavené především na hereckých výkonech ústřední trojice - Tim Roth, Michael Rooker a Chris Penn. (Vojcl)

(více)

Recenze (29)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obrovský komerční (i Oskarový) úspěch Singerových Obvyklých podezřelých zřejmě vedl k tomu, že Jonas Pate zfilmoval hodně podobnou látku - geniální a vysoce inteligentní jedinec (IQ 151) rozehraje svou složitou psychologickou HRU s policií zastupovanou dvěma detektivy (IQ 105 a 130) obsluhujícími detektor lži, kteří sami nemají čisté svědomí a jejich pozice tedy nejsou tak pevné, jak by se mohlo v schématu vyslýchající - vyslýchaný zdát... Je zajímavé sledovat, kdo všechno je v tomhle filmu lhář a jak se vyvíjí zajímavě propracované psychologie postav. Snímek funguje v daném žánru bezproblémově, nezbytností je nečekaná pointa na konci filmu a překvapením téměř komorní rámec celého dramatu, Tim Roth je tradičně herecky skvělý a Renée Zellweger coby femme fatale přitažlivá jako už nikdy... Co více si od postmoderní noir detektivky přát? Podobné filmy: Obvyklí podezřelí, Interview, Nerovná partie ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsi trochu divný, Jamesi. Víš to? - Byl jsem informován!" Může být číslo 151 vyšší než součet 122+102? Jistě! Tedy pokud se jedná o porovnání IQ podezřelého s vyšetřujícími. Možná se při tomto souboji mozkových závitů poněkud pozapomnělo na zábavu, možná je to celé trošku přerafinované, ale já jsem se dokázal přiměřeně pobavit. Navíc to ve mně probudilo myšlenku, zda jsem vůbec někdy viděl film, ve kterém by na detektor lži připojili někoho, kdo by ho neuměl oblafnout. Zatím mě nic nenapadá. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Sugestivní filmek! . . . Na malé ploše výslechové místnosti - skvěle sehraná partie mezi dvěma detektivy, >neobvyklým< podezřelým a detektorem lži. Lhát mají důvod (krom stroje, ten se jenom může plést, že... ;-) všichni a jak známo, i polygraf se dá obelhat! A nakonec, i když je pravda, že PRAVDA JE jako vždycky JEN JEDNA, málokdy však vpravdě zvítězí! . . . Skvěle gradující atmosféru filmu nakonec >totálně< završí (i když z hlediska vývoje příběhu - viz tajemné pilule - trošku předvídatelné) stylové finále a je jen na divákovi, aby si sám ujasnil, cože byla vlastně pravda a nezvítězil-li jako obvykle ten největší lhář... ;-) . . . Čtyři hvězdičky tedy za film jako takový - a jednu beze lhaní navíc za famózní hereckou kreaci Tima Rotha, jehož epileptický piják absinthu (nebo to byla všechno jen lež? ;-) byl postavou hodnou jednoho opravdu zaslouženého Oscara, kterého - a to je pravda - za tuhle roli bohužel nedostal... - - - - - (Poprvé viděno kdysi dávno v tv, komentář zde /po znovuzhlédnutí v pravém původním znění na dvd/ jako opravdu sedmý - 14.9.2009) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Z tohohle fimu mi šla hlava kolem, a to nejen díky hutné atmosféře a parádnímu zdravotnímu stavu hlavního hrdiny. Shodou podivných okolností jsem totiž ke Lháři překládala titulky, aniž bych samotný film viděla. Srovnat si potom, co jsem jim to vložila do úst a co doopravdy řekli, bylo místy docela úsměvné. Co ovšem úsměvné nebylo, to byl vypočítavý bastard Tima Rotha, kterého bych si zfleku vzala domů do vitríny na koukání. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Psychologicky laděné kriminální drama, které spoléhá na rafinovaný scénář a herecké obsazení v čele s Timem Rothem. Není to ani tak film o jedné brutální vraždě, jako spíš hra na kočku a myš, kde se až do samého závěru neví, kdo přesně je tou myší a kdo kočkou. Souboj mezi dvěma vyšetřovateli a jedním obviněným si vystačí po drtivou většinu stopáže s jedinou místností a jedním detektorem lži. Drama je vystavené na dialozích, kameře a špičkovém herectví tří hlavních mužských postav. Díky nim chemie mezi protihráči funguje znamenitě a film je silný právě v těch momentech, kdy se střetávají jejich intelekty. Je to film o lžích a manipulaci. Ženy ve filmu nejsou podstatné, ani Renée Zellweger nemá velký prostor, je to konec konců film natočený ještě před tím, než se stala uznávanou hvězdou. Problémem je, že podobné thrillery jsou vystavené až příliš efektně, jsou zkrátka vykonstruované tak, aby diváka co nejvíc šokovaly, a celá ta složitá hra obvykle nepočítá s řadou zásadních detailů, jinými slovy logika jednání postav poněkud skřípe a sebegeniálnější plán nepočítá s tím, že by oběť mohla učinit krok stranou. Je to zkrátka hollywoodský film, nad kterým je lepší hlouběji nepřemýšlet. Schéma filmu trochu připomíná mnohem slavnější Základní instinkt s tím rozdílem, že na Sharon se holt koukalo mužskému publiku líp než na tři mračící se chlapy. Nejlepší herec na plátně pro mě byl Chris Penn, bohužel hodně nedoceňovaný herec, který dokázal svému policistovi vtisknout lidskost a naivitu zároveň. Celkový dojem: 60 %. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Jedna z nízkorozpočtových neo-noirovek, kterých se v půlce 90. let vyrojily v Hollywoodu mraky - podle mé teorie v reakci na obrovský komerční úspěch PULP FICTION. Tahle patří k těm relativně lepším, jelikož si vystačí prakticky se třemi výbornými herci, jednou místností a stylovou režií. "Překvapivá" pointa zas tak překvapivá není. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Dusná místnost, psychologická válka tří lidí a spousta zajímavých vedlejších figurek. A tak trochu nejednoznačný děj i vyústění. Prostě průměr, i když jistý potenciál na lepší výsledky by tu byl. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Origináln, nápadný a hlavně i přes svůj námět zatraceně zábavný film. Když jsem slyšel že film je o třech kecajících hercích, tak jsem čekal nudu a do filmu šel bez ambicí. ALE. Film mě hned v první polovině dostal. Dokonalý příběh, a naprosto ale naprosto famózní Roth. Jeho herecký projev je naprosto dokonalý, hlavně když měl záchvat. Úžasné! Vynikající hudba udělala také své, úžasný film ke kterému se určitě v budoucnu vrátím. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Rád mám ty herce: Roth, Penn (tebe ne Zelvégr), Rooker..ale byl bych LHÁŘ, kdybych napsal, že mě to nenudilo jak svině. O tom to celé je. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Netradicne pojata detektivka s tuctovym pripadom vrazdy nejakej prostitutky. Takmer cely cas sa to odohrava v jednej miestnosti v ktorej sa traja chlapici rozpravaju a snazia vzajomne prechytracit. Lenze pripad, ktory vysetruju je tak nezaujimavy, ze mi bolo uplne jedno kto z nich klame a kto je vrah. A nezachrania to ani skvele obsadenie a celkom slusne hrajuci herci. Prirovnania k Usual Suspects mi pripadaju uplne mimo, pretoze to ani zdaleka nedosahuje ich kvalit. 4/10. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Výborně zvládnuté komorní drama, kterému dominuje především fantastický herecký výkon Tima Rotha, ale zdatně mu sekundují i Chris Penn a Michael Rooker. Nechybí pořádně depresivní atmosféra, a to přestože se 90 procent filmu odehrává v jedné místnosti. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, možná s ještě zajímavějším Tim ROTHEM. Tento zaškatulkovaný záporák kostýmových dobrodružných filmů ukázal, že je velmi nadaným hercem i v mysteriózních filmech, kde hrál nemocného, ale vysoce inteligentního syna textilního milionáře. Já jsem sledovala jenom jeho, protože ostatní herci působili na mě jen jako nutný doprovod samostatného koncertu Tima Rotha. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Komorný (miestami až divadelne pôsobiaci) neo-noirový thriller, ktorý nemôže nepripomenúť Obvykle podozrivých (1995), samozrejme, v tej najviac možnej,minimalistickej podobe. Klaustrofobická až hypnotická atmosféra, dobrá psychologizácia postáv, herecky veľmi fajn (Roth tradične presný). Náhoda tu však hraje až príliš veľkú rolu. Určite stojí za pozornosť. 3,5 ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film, kde je herectvo na prvom mieste.Film je veľmi temný a tajomný. Veľká časť filmu sa odohráva v malej miestnosti, ale to pomáha filmu ešte vylepšiť tajomnú atmosféru. 7/10 ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Když si dáte pravej absinth a né ten falešnej, co je k sehnání všude, tak pak v epileptickým záchvatu jste schopní napsat minimálně takhle hustej scénář, jako je tenhle. Nejdřív si říkáte "o čem to kurňa bude?", pak si řikáte "kurňa, je to o tom, o čem si myslim?" a nakonec si řikáte "hmm, zajimavý, to jsem ani nečekal." Psychické hrátky podezřelého i policajtů jsou propracované a celkem logické. Nejvíc mě bralo pohrdání postavy Tima Rotha těma policajtama. Počítejte s tím, že je to fakt trochu divnej filmek, ale to je to, co my potřebujeme, ni? ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Film vytržený z reality, respektive vytvářející realitu vlastní (klaustrofobicky stísněnou a hlavně studenou). Nikdekdy: Noir atmosféra, snové pasáže, halucinogenní absinth, problémy s epilepsií a jako třešnička na dortu vražda. Excelentní Tim Roth, jenž na rozdíl od Michaela Rookera ví, že některé situace je lepší spíš "nedohrát", či hrát velmi uměřeně než přehrávat. Výborné, téměř hypnotické (nutno sledovat v původním znění). ()

Reklama

Reklama