Reklama

Reklama

Don Giovanni

  • Francie Don Giovanni
Drama / Hudební
Francie / Itálie / Velká Británie / Západní Německo, 1979, 179 min

Don Giovanni, plným názvem Il dissoluto punito ossia il Don Giovanni (Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni), je dvouaktová dramatická opera Wolfganga Amadea Mozarta na libreto Lorenza da Ponte. Světovou premiéru měla v Nosticově (dnes Stavovském) divadle v Praze 29. října 1787 za účasti skladatele. Námětem je život a smrt svůdníka, známého v literatuře také jako Don Juan. Podle kritiků a mnoha milovníků oper jde o jednu z vůbec nejlepších oper, které kdy byly složeny.

Bohatý světák Don Giovanni (Ruggero Raimondi) má v životě pouze jeden cíl – svést tolik žen, kolik bude jen možno... Maskovaný Giovanni se za noci pokusí znásilnit Donnu Annu, ta jej ale odežene. Její otec, Komtur, vyzývá Giovanniho na souboj, ve kterém podlehne. Anna a její milenec, don Ottavio, přísahají neznámému vrahovi pomstu. Giovanniho sluha Leporello domlouvá svému pánovi, aby se napravil. Vyruší je Donna Elvíra, Giovanniho odložená manželka, která se za ním vypravila. Giovanni se vykroutí a Leporello jí vysvětluje, jakému sukničkáři vlastně slouží. Masetto a Zerlina mají před svatbou. Giovanni si vezme do hlavy, že ji svede. Zatímco hosté na plese tančí, Giovanni se pokusí vlákat Zerlinu do pasti. Dívka se ale ubrání. Společnost svůdníkovi spílá, ten ale stále uniká.

Giovanni by se rád vetřel do přízně Elvířiny služky, a proto si prohodí oblečení s Leporelem, kterému poručí, aby Elvíru nenápadně odlákal. Leporello a Giovanni, kteří prchají před rozzuřenými vesničany, hledají útočiště na hřbitově. U Komturova hrobu je Giovanni varován před blížícím se trestem. Giovanni poručí Leporellovi, aby ducha pozval na večeři. Komturův duch skutečně přijde a stáhne Giovanniho do pekel. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Cushing 

všechny recenze uživatele

Forman odtud často cituje v Amadeovi (už jen podoba, typový výraz, účesy a kostýmy Salieriho, jež očividně vycházejí z Raimondiho kreace Dona Giovanniho) -- bez tohoto filmově operního skvostu by oscarový "Mozart do každé rodiny" vypadal jinak. A řekl bych, že nějaká ta inspirace vydržela i pro Valmonta. Nic proti, naopak. Ale Losey to udělal dřív. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Naprosto strhující a diváka-posluchače do extáze přivádějící dílo. Milujete-li operu a Mozarta, bude pro vás patrně i "obyčejná" inscenace Dona Giovanniho zážitkem, jenž vás nadlouho oddálí pozemským starostem. Představte si pak, že nesleduje "jenom" jevištní provedení této geniální opery, nýbrž že se samotný příběh před vámi rozvíjí svým skutečným životem, v opravdovém prostředí, samozřejmě podáván vytříbenými filmovými prostředky. A při tom všem - je hudebnost díla zcela neporušená!!! Nejsme ochuzeni ani o jedinou árii, jediný trylek, jediné otevření úst. To vše v podání zkušeného a mistrovského Josepha Loseyho. Geniální koexistence filmu a opery, která má co nabídnout i po myšlenkové stránce a svojí hořkostí a ironií je labutí písní feudalismu nejvyšší úrovně! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Úchvatné, geniální, dechberoucí... prostě nemám slov. Tři hodiny nadpozemsky krásné Mozartovy hudby a dokonalé vizuální krásy - kompozice všech záběrů, masky, kostýmy, fantastické lokace, světelná atmosféra... ten film je absolutní slast pro ucho i oko a celou dobu jsem žasnul, jak mohlo něco tak neskutečného kdy vzniknout. Všechny postavy jsou dokonale typově obsazeny, Ruggero Raimondi v titulní roli je naprosto omračující, a obecně všechna pěvecká čísla zde nemají chybu (Là ci darem la mano je podle mě asi nejhezčí operní duet, co existuje) a herecké výkony rovněž. Film, který každého správného milovníka opery zavede do jiného světa, z něhož se nechce zpět. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Zatáhněte závěsy, zapalte svíčku, nalijte si víno a na tři hodiny zavítejte do rokokového světa plného ušlechtilých i zavrženíhodných vášní, nádherné hudby a fascinující podívané. Není přiléhavější jméno pro průvodce tímto světem než miláček boží (a můj)- Amadeus. Ale jak je možné, že v Madamina, il catalogo è questo zcela nedpustitelně chybí Češky?Leporello, Leporello...nevedeš seznam ledabyle :-)? ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama