Reklama

Reklama

Do cely věznice v jednom krajském městě je převezen odsouzený Josef Koval, který se zde druhý den má zúčastnit svého odvolacího řízení proti nespravedlivému rozsudku u krajského soudu. Během čekání na eskortu máme možnost seznámit se nejenom s obyvateli cely, ale i samotným osudem Josefa Kovala, který si odpykává trest v Jáchymově, údajně za utajení půdy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Všecko nadarmo. Všecko. Vosum let. Mrazivá reportáž z komunistického kriminálu, z něhož není úniku. Černobílá kamera, zachycující stísněný prostor vězeňské cely v její syrovosti a nehostinosti, ještě zesiluje naléhavost trpného údělu odsouzeného sedláka, člověka s pevným charakterem a buldočí vytrvalostí, kterého s překvapující bravurou sehrál Jaroslav Moučka. Ani se nechce věřit, že za deset let tentýž herec propůjčí svou tvář docela jiné televizní postavě, ostře kontrastující s tímto mimořádným (a zakázaným) dílem – komunistickému tajemníkovi Pláteníkovi v seriálu Okres na severu. Osud míní, doba mění. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mistrná "komedie" v celku i detailech, až na to, že to bylo tak nebo nějak tak. Aneb jak říkali poručíci Bejček a Hájek z blanenského STB: "Nejdříve budeme jednat ve věci Petra Ciblulky, potom Dušana Skály a nakonec ve vaší vlastní." - ale to byla jiná doba, to už se nestřílelo ani nezavíralo na dobu neurčitou. Na druhé straně: nenáročná inscenace, která si dělá nárok na "znamení doby". ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Krátké, ale úderné a dostatečně vypovídající o tehdejší komunistické moci 50. let. Větší právní úlevy byly možné poprvé až při rehabilitacích v r. 1960. Ačkoliv jsem herectví pana Moučky a Valy nikdy nevyhledávala, tady jim jejich role opravdu velmi sedly. Všichni herci v cele byli výborní, i mladý Štěpnička. A jak píše mchnk, hudba je taky moc zajímavá. Zázrak, že se tato perla šedesátých let uchovala, jistě díky pár osvíceným lidem. V 70. letech už neměla šanci být někde prezentována. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) ,,Nejste tady proto, aby jste dýchali čerstvý vzduch. Za odměnu se jezdí do Karlových Varů, za lumpárnama sem - nikdo vás sem nezval!" Díky některým dialogům mezi vězněmi i policejty je Dlouhé dopoledne film místy neuvěřitelně komický, ale jako celek spíše mrazivá záležitost. Odvážné téma politických procesů 50.let, v úžasném komorním zpracování se silným vystupňováním a životními výkony Jaroslava Moučky a Jiřího Němečka, naprosto jedinečný je i Jiří Vala jako uniformovaný náčelník. Nekompromisní, drsné, psychologické a současně obohacující mimo jiné v pohledu do (někdy hrůzostrašné) národní historie z hlediska společenského a politického. Vynikající trezorový snímek 60. let!! (95%) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film vykresluje profily a charaktery několika lidí, kteří se sešli ve věznici v 50. letech minulého století. Hlavní postavou je bývalý sedlák, nyní kulak a třídní nepřítel, který údajně zatajil půdu, na níž hospodařil. Má proběhnout jeho odvolací soud, proto je z Jáchymova, kde seděl už 8 let, přemístěn do normální věznice. Setkává se zde se čtyřmi dalšími vězni, s dozorci, s ředitelem věznice a nakonec i se soudcem, který soudil jeho proces. Jak film dopadl, je asi mnohým jasné. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama