Reklama

Reklama

Paměť stromů

(seriál)
Česko, 2003, 4 h 30 min (Minutáž: 18 min)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Paměti stromů navazuje na úspěch předchozího seriálu Rozhlédni se, člověče. Pozornost průvodce Luďka Munzara se tentokrát zaměří na památné stromy Čech, Moravy a Slezska. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele cheyene k tomuto seriálu (3)

Paměť stromů (2003) 

Na začátku nebylo slovo, ale strom. Sebejistě se rozkročil v prázdné krajině. Tak ho objevil člověk. Poseděl pod ním, sešel se pod ním s jiným člověkem, zmínil se o něm v kronice, podepsal pod ním smlouvu, počal nový život, ano, i umíral. A strom trval. Přežil desítky lidských životů a stal se památným stromem - živým organismem, který nás všechny přesahuje, dominantou krajiny a času. Postůjme pod ním s vážností a respektem, zamysleme se nad jeho existencí a hodnotami, které nám přináší. Nejprve jsem sledoval Zpět k pramenům, poté Stromy a na závěr mám Rozhledny. Postupuji tedy přesně obráceně, než v jakém pořadí byly tyto dokumenty točeny. Paměť stromů je opět zdařilým počinem, jehož největší sílou je vedle samotné přírody průvodní slovo a provádění Luďka Munzara za tónů chytlavé melodie Bedřicha Ludvíka. Za největší vadu na kráse považuji extrémně rušivé prostřihy na letící vrtulník. Člověk se vždy pomalu lekne a nadskočí v křesle. Nechápu tento tvůrčí záměr. Pointou mělo být, že se štáb přemísťuje na jiné místo, ale takto hrozným způsobem? V porovnání s Prameny je tento cyklus o vlásek slabší, ale stále na vynikající úrovni. A nezapomeňte. Stromy se na nás dívají. Tam v korunách se člověku dech zatají. Tam v korunách se člověk a strom potkají. Tam v korunách má člověk nebe na dosah Tam v korunách tam člověk ztrácí z času strach! ()

Stromy žijí s lidmi (2003) (E04) 

Mohutná Vejdova lípa, krásný strom. Tato epizoda má i úsměvnou "hororovou" pasáž. Závěrečné slovo Luďka Munzara má opět hloubku a váhu. Podobně jako jeho vyznání ohledně stárnutí a změně ve vnímání stromů. ()

Věkovité stromy nad hladinou (Třeboňsko) (2003) (E06) 

Jen jedna koruna je úctyhodná, koruna stromu, lidu ptačího košatý domov, měkká hnízda rodná, jen jedna koruna je úctyhodná a dává stín, jenž blaží bližního. ()

Reklama

Reklama