Reklama

Reklama

Paměť stromů

(seriál)
Česko, 2003, 4 h 30 min (Minutáž: 18 min)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Paměti stromů navazuje na úspěch předchozího seriálu Rozhlédni se, člověče. Pozornost průvodce Luďka Munzara se tentokrát zaměří na památné stromy Čech, Moravy a Slezska. (oficiální text distributora)

Recenze (42)

hippyman 

všechny recenze uživatele

nezlobte se na mě, ale tohle je k čemu? k pravidelnému sledování? ne, to bych asi vážně nevydržel... Munzarovo předramatické filosofování a vyprávění je zdlouhavé, nudné, bezpředmětné... jako chvilka poezie dobré, ale jako seriál o něčem se to fakt nevyvedlo... a ta úvodní (průvodní) píseň... uff! oscilujíc nad odpadem, drží to jen těch několik hezkých záběrů a PÁR skutečně zajímavých informací... ale to je na dvacetiminutový dokument pro mě trochu málo, pardon. 20% ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Po rozhlednách se režisér Bedřich Ludvík a Luděk Munzar pustili do zmapování stromů, které v čechách po staletí tvoří přírodní monumenty. Litoval jsem každého dílu, který jsem "prošvihnul". ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byl stejně ten díl o jedné pět set let staré lípě, u které je pohřben jeden český bratr a kam mě jako malého caparta vodil dědeček na procházky. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku nebylo slovo, ale strom. Sebejistě se rozkročil v prázdné krajině. Tak ho objevil člověk. Poseděl pod ním, sešel se pod ním s jiným člověkem, zmínil se o něm v kronice, podepsal pod ním smlouvu, počal nový život, ano, i umíral. A strom trval. Přežil desítky lidských životů a stal se památným stromem - živým organismem, který nás všechny přesahuje, dominantou krajiny a času. Postůjme pod ním s vážností a respektem, zamysleme se nad jeho existencí a hodnotami, které nám přináší. Nejprve jsem sledoval Zpět k pramenům, poté Stromy a na závěr mám Rozhledny. Postupuji tedy přesně obráceně, než v jakém pořadí byly tyto dokumenty točeny. Paměť stromů je opět zdařilým počinem, jehož největší sílou je vedle samotné přírody průvodní slovo a provádění Luďka Munzara za tónů chytlavé melodie Bedřicha Ludvíka. Za největší vadu na kráse považuji extrémně rušivé prostřihy na letící vrtulník. Člověk se vždy pomalu lekne a nadskočí v křesle. Nechápu tento tvůrčí záměr. Pointou mělo být, že se štáb přemísťuje na jiné místo, ale takto hrozným způsobem? V porovnání s Prameny je tento cyklus o vlásek slabší, ale stále na vynikající úrovni. A nezapomeňte. Stromy se na nás dívají. Tam v korunách se člověku dech zatají. Tam v korunách se člověk a strom potkají. Tam v korunách má člověk nebe na dosah Tam v korunách tam člověk ztrácí z času strach! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál o krásách naší země. Poutavé a citlivé vyprávění Luďka Munzara o naší minulosti, filosofování o naší současnosti a budoucnosti. Kdo to nechápe, toho je mi líto. Harmonie, pokora, souznění s přírodou, s naší zemí a její bohatou historíí a tradicemi, to je oč tu běží. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Další ze serie dokumentů o přírodě tentokrát zaměřené na stromy , které přežili staletí a váže se k nim náká zajímavá historie. Krásné pohledy kamer a povídání Ludka Munzara a skvělá titulní píseň. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Pan Ludvík a spol. opět vytvořili nádherný dokumentární cyklus s krásnými záběry památných stromů a jejich poutavými osudy. To vše vyšperkováno krásnou titulní písničkou... radost pohledět (a poslyšet ;-) ()

adams89 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je prosím pěkně dokument s velkým D. Dost možná by v mém hodnocení předčil i leckteré válečné, na které také jinak nedám dopustit. A čím je tak vyjímečný? Člověk při jeho sledování absolutně zapomene na tu dnešní uspěchanou dobu plnou chaosu a techniky a skvěle si zarelaxuje pohledem na naši nádhernou přírodu. Luděk Munzar nejenom že je skvělým hercem, on i výborně vypráví. Jeho poučný přednes jistě každého zahřeje na duši. A opomenout nemohu téměř dokonalou ustřední píseň Bedřicha Ludvíka "Stromy", která je takovou tou pomyslnou třešničkou na dortu.100% ()

Aven 

všechny recenze uživatele

Připitomnělá průvodní píseň a povětšinou nudné žvásty jsou občas přebity povedeným záběrem. Na pravidelné sledování bych to (oproti cyklu s rozhlednami) neviděl. ()

Madlene 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se ponekud nepovedlo...Prilis pateticke, malo skutecne zajimavych informaci. Rozheldny byly zkratka jedinecne. ()

Luciášek 

všechny recenze uživatele

"Ne. Nevěřte lidem. A nemám je ráda. Oč lepší je voda, slunce, stromy, zvířata. I ta nejžhavější náruč jednou zchladne, i to nejvěrnější srdce jednou zradí. Nevěřte lidem, zklame vás každý. Stulte se v náruč přírody a nechtějte nic od člověka." Emma Destinnová ()

Reklama

Reklama