Reklama

Reklama

Paměť stromů

(seriál)
Česko, 2003, 4 h 30 min (Minutáž: 18 min)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Paměti stromů navazuje na úspěch předchozího seriálu Rozhlédni se, člověče. Pozornost průvodce Luďka Munzara se tentokrát zaměří na památné stromy Čech, Moravy a Slezska. (oficiální text distributora)

Recenze (42)

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tímhle mě pan Munzar totálně dostal!! Nevím, kdo je autorem oněch textů, které pronášel, ale jeho přednes byl tak fenomenální a přesvědčivý, že Shakespearův Hamlet je oproti tomu pouťový žvanil. Měl jsem pocit, jako by vyprávěl o mých významných předcích a já pocítil neuvěřitelnou hrdost, že s takovými stromy mohu sdílet stejnou planetu. A měl-li nějaký z těch stromů pohnutý osud, měl jsem pocit, jako by mně umřel člen rodiny. Jasně, trochu přeháním, ale tohle se zkrátka povedlo. Oddechový pořad plný rozjímání. A divák zjistí, že všechna ta klišé typu "jak jsme malí proti dlouhověkosti stromů, které toho tolik pamatují" opravdu platí :-) Třešničkou na dortu je nádherná titulní píseň. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Po rozhlednách se režisér Bedřich Ludvík a Luděk Munzar pustili do zmapování stromů, které v čechách po staletí tvoří přírodní monumenty. Litoval jsem každého dílu, který jsem "prošvihnul". ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byl stejně ten díl o jedné pět set let staré lípě, u které je pohřben jeden český bratr a kam mě jako malého caparta vodil dědeček na procházky. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku nebylo slovo, ale strom. Sebejistě se rozkročil v prázdné krajině. Tak ho objevil člověk. Poseděl pod ním, sešel se pod ním s jiným člověkem, zmínil se o něm v kronice, podepsal pod ním smlouvu, počal nový život, ano, i umíral. A strom trval. Přežil desítky lidských životů a stal se památným stromem - živým organismem, který nás všechny přesahuje, dominantou krajiny a času. Postůjme pod ním s vážností a respektem, zamysleme se nad jeho existencí a hodnotami, které nám přináší. Nejprve jsem sledoval Zpět k pramenům, poté Stromy a na závěr mám Rozhledny. Postupuji tedy přesně obráceně, než v jakém pořadí byly tyto dokumenty točeny. Paměť stromů je opět zdařilým počinem, jehož největší sílou je vedle samotné přírody průvodní slovo a provádění Luďka Munzara za tónů chytlavé melodie Bedřicha Ludvíka. Za největší vadu na kráse považuji extrémně rušivé prostřihy na letící vrtulník. Člověk se vždy pomalu lekne a nadskočí v křesle. Nechápu tento tvůrčí záměr. Pointou mělo být, že se štáb přemísťuje na jiné místo, ale takto hrozným způsobem? V porovnání s Prameny je tento cyklus o vlásek slabší, ale stále na vynikající úrovni. A nezapomeňte. Stromy se na nás dívají. Tam v korunách se člověku dech zatají. Tam v korunách se člověk a strom potkají. Tam v korunách má člověk nebe na dosah Tam v korunách tam člověk ztrácí z času strach! ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

nezlobte se na mě, ale tohle je k čemu? k pravidelnému sledování? ne, to bych asi vážně nevydržel... Munzarovo předramatické filosofování a vyprávění je zdlouhavé, nudné, bezpředmětné... jako chvilka poezie dobré, ale jako seriál o něčem se to fakt nevyvedlo... a ta úvodní (průvodní) píseň... uff! oscilujíc nad odpadem, drží to jen těch několik hezkých záběrů a PÁR skutečně zajímavých informací... ale to je na dvacetiminutový dokument pro mě trochu málo, pardon. 20% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál o krásách naší země. Poutavé a citlivé vyprávění Luďka Munzara o naší minulosti, filosofování o naší současnosti a budoucnosti. Kdo to nechápe, toho je mi líto. Harmonie, pokora, souznění s přírodou, s naší zemí a její bohatou historíí a tradicemi, to je oč tu běží. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Další ze serie dokumentů o přírodě tentokrát zaměřené na stromy , které přežili staletí a váže se k nim náká zajímavá historie. Krásné pohledy kamer a povídání Ludka Munzara a skvělá titulní píseň. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Pan Ludvík a spol. opět vytvořili nádherný dokumentární cyklus s krásnými záběry památných stromů a jejich poutavými osudy. To vše vyšperkováno krásnou titulní písničkou... radost pohledět (a poslyšet ;-) ()

adams89 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je prosím pěkně dokument s velkým D. Dost možná by v mém hodnocení předčil i leckteré válečné, na které také jinak nedám dopustit. A čím je tak vyjímečný? Člověk při jeho sledování absolutně zapomene na tu dnešní uspěchanou dobu plnou chaosu a techniky a skvěle si zarelaxuje pohledem na naši nádhernou přírodu. Luděk Munzar nejenom že je skvělým hercem, on i výborně vypráví. Jeho poučný přednes jistě každého zahřeje na duši. A opomenout nemohu téměř dokonalou ustřední píseň Bedřicha Ludvíka "Stromy", která je takovou tou pomyslnou třešničkou na dortu.100% ()

Aven 

všechny recenze uživatele

Připitomnělá průvodní píseň a povětšinou nudné žvásty jsou občas přebity povedeným záběrem. Na pravidelné sledování bych to (oproti cyklu s rozhlednami) neviděl. ()

Madlene 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se ponekud nepovedlo...Prilis pateticke, malo skutecne zajimavych informaci. Rozheldny byly zkratka jedinecne. ()

Reklama

Reklama