Reklama

Reklama

Ginga tecudó no joru

  • Japonsko 銀河鉄道の夜 (více)

Obsahy(1)

Dva přátelé v podobě antropomorfních koček vyráží na metafyzickou cestu za poznáním. Tajemný vlak je veze po noční obloze, na zastávkách se stávají svědky podivných událostí a potkávají velmi zvláštní spolucestující... Pomalý, meditativní animovaný snímek od režiséra Gisaburo Sugiiho je adaptací knihy japonského básníka a sociálního aktivisty Kenji Miazawy. Na první pohled vypadá jako film určený pro děti, ale zdání klame - ocení ho spíše přemýšlivé dospělé publikum. (SatuPeka)

(více)

Recenze (6)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kenji Miyazawa prý napsal toto dílko po smrti své sestry. Prázdnota, kterou po té ztrátě zjevně cítil, se nějak přenesla i do jeho tvorby, nejvíce zřejmě do tohoto díla. Ačkoliv, možná se pletu, a tento aspekt spáchali až páni adaptátoři. Je možné i to, že se pokusili vystihnout prázdnotu nekonečného vesmíru. Pak se jim ovšem dařilo skvěle. Konecnekonců na tom až tak nesejde. Z příběhu projíždění galaxie parním vláčkem, kde na každé (hodně vzdálené) zastávce potkáme symboly smrti a zmaru, ale vždy nalézáme i něco alespoň lehce pozitivního, jsem měl pocit, že se mě někdo snaží přesvědčit, jak je ten život děsně fajn, i když je v něm leckdy mnoho zlého, a při tom tomu onen člověk sám moc nevěří a vykládá mi to hlavně proto, aby přesvědčil sám sebe. Můžeme jen děkovat (Bohu, osudu či náhodě), že autory nenapadlo projíždět dálavami mezigalaktickými - to by teprve byla jízda. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

V první polovině jsem víceméně usínal (probděná noc s vámi zacloumá), u té druhé jsem byl u vytržení a vychutnával tu nádherně melancholickou atmosféru. (AkiCon 07) ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Snový výlet vesmírným vláčkem. Na první pohled vypadá jako pro nejmenší děti: v hlavních rolích mluvící kočky, velmi jednoduchá, až strohá animace i grafika. Ale nenechte se mýlit, tady se v extrapomalém, meditativním tempu řeší filosofické otázky života a smrti. Obzvlášť ve druhé polovině, kdy začíná být pomalu jasné, co celá cesta znamená a kam směřuje, se smutek, prázdnota nebo bolest ze ztráty blízkých stanou skoro hmatatelné. Ale nikoliv depresivní nebo beznadějné. I když se mi tedy atmosféra a vyznění díla líbily, vydržet neusnout bylo opravdu hodně těžké. ()

SatuPeka 

všechny recenze uživatele

Je to silné a inspirativní... Oslava pomalosti...Magický soundtrack vás vtáhne do děje... Mám rád kočky... Kenji Miyazawa byl zajímavý chlapík...Zvuk pražců... Zastávka... A potom zase dál... ()

KT_2011 

všechny recenze uživatele

Fantastická atmosféra, hudba. Výborný anglický dabing. Chybělo mi uzavření dějové linky s otcem, které se vysloveně nabízelo. ()

Reklama

Reklama