Epizody(8)
Unikátní projekt sleduje pracovní i soukromý život devíti zaměstnanců vězeňské služby v sedmi českých věznicích – od těch alternativních po ty nejdrsnější... Drogy, rvačky, propašované mobilní telefony, opakující se přesčasy – to je jen zlomek toho, s čím se dozorci, strážní nebo vychovatelé musejí každý den vypořádávat. V českých věznicích je téměř 20 000 trestanců. Je to čtvrtá nejvyšší míra uvěznění v Evropě. Vůbec poprvé teď mohou diváci nahlédnout do míst, kam se kamery běžně nedostanou. Jde o unikátní návštěvu světa za mřížemi z pohledu odsouzených i těch, kteří na ně dohlížejí. Diváci budou například sledovat příběh Martina, který ve věznici pracuje jako vychovatel. Jako civilní zaměstnanec se stará o veškeré potřeby vězňů. Dalším je Radim, ten si v 39 letech koupil motorku, udělal si zbrojní průkaz a nastoupil k vězeňské službě. Hodně cestuje, je to jeho koníček. Jelikož pracoval v sociálních službách, snaží se odsouzeným porozumět. Zajímavá je i profese Petry. Ta je jedinou fyzioterapeutkou pro vězně (Pankrác) v České republice. Petra je od rány, a i když vypadá jako křehká blondýnka, boxuje a dělá lezeckou záchranářku. Diváci samozřejmě uvidí daleko více příběhů, jako je příběh nováčka, který absolvuje akademii vězeňské služby, ambiciózního strážného Lukáše, který se chce stát psovodem nebo třeba vyšetřovatelku Petru z Oddělení prevence a stížností, která neúnavně pátrá po způsobech, jakými se vězni snaží dostávat do vězení drogy a řeší další přestupky. (prima+)
(více)Recenze (4)
Ukázka zvrácenosti dnešní humánní doby. Na jedný straně muklové, kteří se mají jak v bavlnce a přesto si stěžujou. Jeden že nemůže spinkat kvůli hluku, druhý že nedostává muslimský jídlo, třetí že chce víc léků, aby se mohl zfetovat...Na straně druhé zaměstnanci, kteří za hlídání těch grázlů dostávají almužnu a proto je jich nedostatek. Nikdo to nechce dělat a není divu. Ženská co tam maká musí mít dvě práce aby se uživila a po neuvěřitelných ŠESTNÁCTI !!! letech slaví, protože si zasloužila služební byt. Byla to celkem drsná baba, ale ke konci mě zklamala svým výrokem, že "lidi by si představovali, že vězni budou v base s koulí na noze, ale není to správný. Je potřeba jim ukázat, jak se můžou změnit a žít lépe". Ne milá paní, pokud je recidiva 70% a veřejně na kameru tam ti miláčkové vykřikujou, že jim tam je líp jak venku, tak se nezmění nikdy. Právě že ta koule na noze a celodenní práce například v kamenolomu o vodě a suchÿm chlebu by je možná donutila přehodnotit, jestli se tam chtějí vrátit. Jako třešnička na dortu už bylo v posledním dílu jen nahlédnutí do oddělení pro devianty, znásilňovače a pedofily. To mi upřímně spadla brada, protože tak hezký prostředí v jakým žijou, nemá ani spousta pracujících lidí. Vrcholným bizárem byl už jen fakt, že pedofilové v base vyrábí hračky pro děti a dozorce - psycholog řekne, že oni vlastně mají k těm dětem dobrý vztah, protože mají tak trochu dětskou duši. Jen teda kdyby neměli ty sexuální choutky. Možná by pán mluvil jinak, kdyby mu jeden z tech dobytků sprznil dítě....No asi jsem primitivní, neempatický hovado, ale já bych takovýmu hnusákovi uřízl vercajk, provedl lobotomii a doživotně zavřel do klece. Hořkost a vztek aspoň trochu vyvážili ti "menší zloduši", co vychovávali ty slepecký pejsky. Dokument ukázal, že dnešní společnost nahrává grázlům a slušný lidi je potřeba všemožně dusit a hlavně je stahovat na daních, aby bylo pro nemakačenka a tady pro kluky a holky, aby v tom vězení tak netrpěli. Jdu zvracet, pa. ()
Díky tvůrcům i všem kdo se nebáli v dokumentu vystoupit... ()
Celkom slušný prierez českými väznicami a práce bacharov. Človek nahliadne do systému, zistí, že tí pedofili to tam nakoniec nemajú tak ťažké, ako by si človek prial, pretože sú chránení a údajne liečení. Tiež zistí, že drvivá väčšina zmrdov tam je oprávnene, lebo tá vychcanosť im ide už z očí a nie to ešte čo tam všetko robia a ešte sa chudáčikovia sťažujú. Prekvapila má tá prílišná humánnosť vybraných pracovníkov, všetci sa tvária, že treba jednať s kriminálnikmi ako v bavlnke, veď sú to ľudia, no ale dúfam, že možno to všetko bolo len na kameru a nejaká tá klobáska od obušku sa niektorým pravidelne na chrbte objavuje. Čo už neprekvapuje je, že veľmi veľká časť basmanov sú akýsi opálenejší. Ale našťastie my slniečKÁRI vieme, že to je chyba systému, ktorý je od gruntu rasistický. ()
Zajímavý dokument a přestože bych si asi dokázal představit ještě trošku lepší koncept (ač to upoutávka slibuje, chybí v dokumentu pohledy vězňů), protože od určitého dílu se tam opakovaly vesměs stejné věci, rozhodně je to velký přínos pro alespoň vzbuzení zájmu veřejnosti o tuto problematiku. Jen málokdo ze společnosti si dokáže představit, jaké to je pracovat s lidmi z okraje společnosti a o to smutnější je skutečnost, jak mizerně jsou příslušníci vězeňské služby za tuto práci zaplacení. Ani se nedivím, že tohle nikdo nechce dělat a mají podstavy. V každém případě palec nahoru všem příslušníkům vězeňské služby, co tu káru táhnou dál a díky všem, kteří se nebáli v dokumentu vystoupit. Vybrali jste si těžký způsob obživy. ***** ()
Photo © Archiv TV Prima