Reklama

Reklama

Černá díra

  • USA The Black Hole (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Posádka cestujúca naprieč vesmírom objaví stratenú loď blízko čiernej diery. Lodi velí doktor Hans Reinhardt (Maximilian Schell). Počas stretnutia s Reinhardtom astronauti zistia, že je šialený a myslí si, že práve oni mu bránia v jeho úsilí cestovať cez neďalekú čiernu dieru, priepasť, z ktorej nikto nemôže uniknúť. Vyhliadky na ich prežitie sa zhoršia, keď zistia, že Reinhardt drží v zajatí bývalé členky a bývalých členov posádky lode po tom, čo si uvedomil, že mu môžu pomôcť dosiahnuť svoj cieľ. Posádka musí nájsť spôsob, ako utiecť z lode, než bude príliš neskoro... (fefee)

(více)

Recenze (68)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $35,841,901Tržby Celosvetovo $37,100,000║ Jednoznačná odozva na Star Wars, chcelo sa to v tej dobe zviesť na vlne medzi galaktickej sci-fi a z časti to aj vychádza. Po technickej stránke na tú dobu ani nie je čo moc vytnúť, tam to zvládli, herci újdu, akcia tu je, občas nejaký ten zábavný heft padne ale v konečnom merítku to spadne len do priemeru, lebo nedokáže to dať niečo málo na vrch. /60%/ ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Disneyho odpověď na Star Wars s naprosto mimózním soundtrackem Johna Barryho, pípajícími popelnicemi, které nejsou roztomilé a robotem Maxmiliánem, ze kterého si dělají ve Futuramě šoufky. Na druhou stranu, v kolika filmech to Ernest Borgnine koupí na palubě vesmírné lodi? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Černá díra mě příjemně překvapila. Jako konkurenci k Hvězdným válkám ji rozhodně neberu, ale potěšila něco dětského ve mě, co nechce řešit vakuum nebo fyzikální zákony (věda v celém filmu v podstatě nemá místo) ve filmech a baví se. Po herecké stránce jsem dostal maximum, známá jména let minulých v 97 minutách plné příjemné atmosféry. Jasně, někdo to bude brát jako zaostalou scifi plnou zbytečně dětinského robota (což je pravda), ale i to může přeci být zvráceně zábavné... Jen ta poslední třetina je opravdu zbytečně přehnaná a konec zase vůbec nepasuje k zbytku filmu svou "hloubkou". Lehce nadhodnocené 4*, které berte s velkou rezervou. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Spojení "rodinný sci-fi film" obvykle lidem asociuje jméno Steven Spielberg. Je pravdou, že úspěch jeho průkopnického E.T. - Mimozemšťana (E.T.: The Extra-Terrestrial, 1982) odstartoval boom dětských a rodinných filmů osmdesátých let, které spojovaly dětská témata s elementy brakové fantastiky do velkolepých dobrodružství. Jenže kořeny tohoto trendu položilo již v druhé půlce předchozí dekády studio Disney. V té době ještě nebylo posedlé marketingovými poučkami o korporátní image a ovládnutím celosvětového zábavního trhu. Naopak se zaměřovalo na posouvání technologických hranic filmu a zkoušením nových konceptů i žánrových formátů. Byť již dříve najdeme ve filmografii společnosti tituly pracující s vědeckofantastickými elementy jako Roztržitý profesor (The Absent-Minded Professor, 1961) či The Computer Wore Tennis Shoes (Počítač v teniskách, 1969), jednalo se pouze o tematická ozvláštnění tradičních dětských či teenagerských vyprávění. Černá díra naproti tomu představuje start nejprogresivnějšího období v historii Disneyho konglomerátu, kdy (zřejmě v reflexi úspěchu Lucasových Hvězdných válek (Star Wars, 1977) u rodinného publika) obrátili dosavadní strategii a začali do žánrových příběhů vsazovat prvky pro dětské publikum. Film režírovaný Garym Nelsonem tak v prvé řadě je vizuálně i myšlenkově famózní sci-fi a až v druhém plánu, díky postavě hláškujícího robota, naznačuje inklinaci směrem k mladším divákům. Vyprávění o posádce průzkumné lodi, která hluboko ve vesmíru objeví černou díru a poblíž ní vesmírné plavidlo dávno považované za ztracené, je stejnou mírou spektakulární sci-fi dobrodružkou i příběhem o posedlosti pokrokem, který bývá přirovnávaný k Melvillově Bílé velrybě. Jedná se současně o průkopnický film v oboru speciálních efektů, z doby, kdy ještě počítačová grafika byla sama fascinujícím neprobádaným světem, který teprve začínal ukazovat své možnosti. [psáno pro LFŠ 2017] ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Něco mezi béčkovým sf hororem, náboženskou agitkou a disneyovkou ("komická" postava glosujícího létajícího robůtka). A černá díra je prostě velké těleso s tunelem uprostřed :)) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Horizont události podle Disneyho. Po Hvězdných válkách byl vesmír v kurzu a v roce 1979 jste si do kina mohli zajít na realistického a zatraceně nepříjemného Vetřelce nebo na tuhle roztomile zastaralou a naivní sci-fi od Disneyho se zadními projekcemi, dobrou hudbou, mudrujícími legračními robůtky, laserovými přestřelkami, parádní kosmickou lodí a... černou dírou. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dobre to bolo, ale nie uzasne. Viac Star trek nez Hviezdne vojny. Bohuzial to obcas posobi o stvrtstorocia starsie, nez to v skutocnosti je. Tym nemyslim technicku stranku, ktora je stale cool a vo finale je tam niekolko fakt EPIC eye candy momentov. 7/10 ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Spolu s Hvězdnými válkami, Star Trekem, Robotem Joxem a tunou kreslených seriálů byl i tenhle film sci-fi modla mého dětství. Zatímco Hvězdné války jsou stále skvělé, Černá díra je spíš k pousmání (silně nostalgickému). Triky (nominace na Oscara) však překvapují dodnes. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky hlavně z nostalgie. Drahně let už jsem tenhle film neviděl, a tudíž nevím, jak bych ho dnes hodnotil. Ale u filmů spojených s dětstvím člověk většinou přihmouří oko pokaždé. Viděl jse ho / na německé TV ZDF/ v době, kdy jsem si mohl o Star Wars nechat jen zdát a jediné sci-fi pro mne byl původní seriál Star Trek tamtéž. Po trikové stránce nebyl vůbec špatný - vesmír, samotná díra, kosmická loď. A samozřejmě hudba! Naprosto úchvatný hudební motiv, který člověku zní ještě dlouho po skončení filmu v uších. Temný a zlověstný. Démonický Maxmilian Schell mi trochu připomínal kapitána Nema....zpočátku. Dnešní divák snímek nejspíš neocení, na druhou stranu se ale točí tolik výpravné hrůzy, že tohle mnohé překonává. dodatek: 2015 - musím poznamenat, že Černá díra mě ani po letech nezklamala ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Podmanivé atmosferické scifi, ktoré napriek dobe vzniku (a posledným piatim minútam) patrí skôr do päťdesiatych rokov. Najväčšou prednosťou je, že sa tu nešetrí na efektoch a celý film je jedna úžasná vizuálna pastva pre oči. Taktiež oceňujem, že tu nemáme "pomalý rozjazd" a čierna diera a stratená loď sú nájdené už v prvej scéne filmu a môže začať show. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jsem z tohohle sci-fi docela na rozpacích, jde totiž o spektakulární a hvězdně obsazenou áčkovou podívanou, která zejména skvělými speciálními efekty a majestátní hudbou Johna Barryho dokáže diváky ohromit. Vypůjčuje se to sice hodně z 2001: vesmírné odysey (některé efektové sekvence, celé finále) a Hvězdných válek (nemotorní mluvící roboti), což by bylo ještě přehlédnutelné, ale chvílemi to sklouzává do tak imbecilních sfér (jak příběhově, tak v popírání fyzikálních zákonů), až to člověku vyráží dech. Ono vlastně finále tohoto filmu je tak úžasně přestřelená fantasmagorie, že to až neskutečným způsobem baví. Vidět tenhle biják jako malej kluk, tak ho dneska miluju! Takhle mám jen velmi zvláštně smíšené pocity z filmu, který rozhodně není dobrý, ale fajnově jsem se u něj bavil. Pro někoho tohle musí být solidní guilty pleasure! ()

Webb odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film má docela zajímavé téma ale jeho scénáristické provedení mě hrozně vytočilo. Je to určené pro diváka, který o vesmíru neví nic a tím si paradoxně Black Hole protiřečí s námětem. Veliké zklamání. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Táto zaujímavá sci-fi z konca 70. rokov bohužiaľ zostarla viac, ako taká o 20 rokov staršia Zakázaná planéta, od ktorej celkom výrazne opisuje. Scenáristicky aj vizuálne výživné dielo predsa len trochu do iných, infantilnejších sfér ťahá dvojica robotov s vizážou a humorom ála Star wars. Hudba Johna Barryho je geniálna a okrem nej a slávnych hercov poteší filozofický až metafyzický záver, ktorý vás buď príjemne prekvapí, alebo rozosmeje. Treba pri ňom mať na pamäti aj vek filmu. Inak určite by nebolo od veci dnes nakrútiť vymazlený remake, schopných žánrových špecialistov by sa našlo relatívne dosť. Jeden z kultov mojej mladosti ohlodal čas, ale jeho pripomienka po rokoch bola veľmi príjemná. 70% ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Když se na začátku filmu točili s lodí v gravitačním poli jak na kolotoči, učurával jsem smíchy. A zrovna tak když se objevila na scéně umělá inteligence poťapanýho vědce. Fakt "roboti" k smíchu. Některý triky a nápady byly vážně strašný i na dobu vzniku, nejeden záběr naopak jak vystřiženej z reálu. Herci většinou šílený, i v emočně vypjatých situacích při kterejch šlo o život měli výrazy a chování jak když sedí na kafíčku. Chtělo by to prostě hodit do novýho a schopnějšího hávu, protože jinak to nebylo úplně blbý. ()

anais 

všechny recenze uživatele

20 000 mil pod mořem tak trochu ve stylu Hvězdných válek. Technická stránka přinejmenším zajímavá (matte malby), ale scénář staví celkem kvalitní obsazení do situací, ve kterých i sebelepší herci působí křečovitě. Výtvarně a technicky je to ale skvělé - jen ti létající ártůové s velkýma očima evokují Disneyho klasickou tvorbu snad až příliš... ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Disneyho reakcí na Star Wars byl tuctovej béčkovej film s na svou dobu špičkovými efekty, kterej se bere moc vážně. A navíc to je strašně nudný. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dejovo to je Star Trekovsko pojaté sci-fi o posádke prieskumnej lodi, ktorá narazí pri čiernej diere na dávno stratenú loď na ktorej už roky žije jeden chlapík, ktorý ma pod palcom loď plnú robotov. Samozrejme, že sa z neho postupne vykľuje zákerný magor. Bohužiaľ posádka prieskumnej lodi je totálne nevýrazná napriek celkom hviezdnemu obsadeniu. Snáď len Ernest Borgnine dokáže byť aspoň občas vtipný. Robert Forster ako chrabrý kapitán je totálna tragédia. Vyzerá jak keby ho to vôbec nebavilo. Vizuálom film zase skôr pripomína Star Wars. Je tu kopa akože roztomilučkých robotov, ktoré ale pôsobia skôr k smiechu. Proste neveríte, že to sú samostatne funkčné roboty, ale len kus šrotu zavesený na lanách. Nesmú chýbať ani paprskometové prestrelky a celkové ladanie je príliš detinské. Triková stránka už čo sa týka záberov z vesmíru strašne zastarala, ale nie dostatočne, aby to pôsobilo roztomilo ako v pôvodnom Star Treku. Oveľa lepšie sú na tom celkom veľkolepé kulisy vesmírnych lodí. Ale najväčším kladom celého filmu je inštrumentálny soundtrack s pôsobivou ústrednou témou. Hlavne kvôli nemu som rád, že som toto zabudnuté sci-fi o ktorom som doteraz nepočul, objavil. Film si už druhýkrát nepustím, ale soundtrack rozhodne áno. 4/10. ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Ponurá atmosféra, ktorú zahusťuje skvelá hudba! Vesmír, temno, tajomno, čierna diera, mŕtva posádka na vesmírnej stanici a šialený vedec dr. Reinhard a jeho robot Maximilian. Snímka v sebe skrýva veľa, ale neukáže vám to na prvý krát (viem o čom hovorím, páskou Black Hole som dával riadne zabrať videu počas môjho detstva, btw film som znovu videl ako 25 ročný). Niesom si však istý, či film ocení divák, ktorý ho v minulosti nevidel a chcel by ho vzhliadnuť dnes! Každopádne Disney mi vyrazil dych s tým, že stvoril takýto skvost. Ak sa viete odosobniť od niektorých dnes už "smiešnych efektov", smelo sa do Čiernej diery zahryznite!!! ()

Související novinky

Muži v černém bez srandiček

Muži v černém bez srandiček

18.07.2010

Tak nějak se dá popsat sci-fi thriller Archangels, který v produkci Ridleyho a Tonyho Scottových natočí Joseph Kosinski (foto). Z bývalého tvůrce televizních reklam pomalu roste hvězda žánru sci-fi.… (více)

Reklama

Reklama