Reklama

Reklama

Trigun

(seriál)
Japonsko, 1998, 10 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Jasuhiro Naitó (komiks)

Scénář:

Jósuke Kuroda

Kamera:

Hisao Širai

Hudba:

Cuneo Imahori

Hrají:

Šó Hajami, Hiromi Curu, Sacuki Jukino, Masaja Onosaka, Tošihiko Seki, Akio Ócuka, Acuko Tanaka, Hirotaka Suzuoki, Iššin Čiba, Džúróta Kosugi, Ken'iči Ogata (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Vash the Stampede, Člověk-Tajfun, ničitel měst a postrach pojišťoven. Vash nejenom děsí, ale i láká, neboť kdo by nechtěl odměnu 60 miliard DoubleDollarů? Inu, třebas taková urostlá Milly a její šéfová Meryl nechtějí. Vashe hledají z jiného důvodu. Jakožto oddané zaměstnankyně Bernardelliho pojišťovny ho touží přemluvit, aby už tolik neničil, jinak přijde pojišťovna na buben. Vyzbrojeny informací, že Vash je chlapík v červeném plášti, jdou po jeho stopách v podobě zdemolovaných měst. A když ho konečně dostihnou, nevěří vlastním očím. Tenhle moula, který si ani neumí nabít svůj kolt, který nedokáže ublížit ani mouše a bezchybně zvládne přinejlepším spořádat krabici koblih, má být Tajfun? Těžko... Ale kdo tedy může za ta zničená města a proč je na Vashe vypsána taková šílená odměna? Vydáme-li se na cestu s tímto netradičním poslem Míru a Lásky, tak snad časem odpovědi skryté v jeho minulosti odhalíme. Love and Peace! Rabu endo Píso! (Subjektiv)

(více)

Recenze (56)

Zíza 

všechny recenze uživatele

No, začátek se mi líbil, vtáhl mě do děje. Čemu jsem opravdu byla vděčná, bylo to, že i když se Vash choval jako tatrdlík a takový ňouma, nebylo to náhodné štěstí, co vedlo jeho ruku při střelbě. Jenomže potom ten střed anime byl pro mě takovej trochu nudnější, nevim, asi na to nebyla nálada, ale ke konci se mi nadšení opět zvedlo, takže jsem to dokoukala a v pohodě. :-) Ten poslední souboj, jo, ten jsem si vychutnala, ten byl opravdu dobrej! Kolty nad hlavu! Navíc - hodně se mi také líbilo to, že na konci se vysvětlí všechno. Úplně. Skoro jednou větou, kterou pronese Knives. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

I když miluju anime a stejně rád se nechám pohltit westernovou pustinou, z Lidského tajfunu se srdcovka nevyklubala ani náhodou. Hlavně v první polovině jsem totiž jen kroutil hlavou nad křečovitostí jednotlivých dobrodružství nebo upachtěností vtipných průpovídek. Vash je sice fajn a holky vyloudí úsměv na tváři, ale až s hojnější účastí sympaťáka kněze a po naznačení velkého příběhu smutných vzpomínek konečně naskočilo to správné tempo. I přes několik výtečných zvratů a působivých scén ale téhle partě lepší než průměrné hodnocení vystřelit nemůžu. Chtělo to zkrátka trochu kompromisu a neskočit ze ztřeštěné postapokalyptické kovbojky do cesty s tragickým nádechem. Při pohledu na plakát se mi sice ozve v hlavě nenápadně nostalgická vzpomínka, ale vysloveně zbytečných dílů bylo zkrátka příliš. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Úprimne nechápem, prečo je toto anime hodnotené tak vysoko. Vash the Stampede má síce dosť cool look, ale správa sa ako totálny idiot (aspoň zatiaľ). Okrem toho nosí zbraň, ktorou by sa dala urvať hlava aj slonovi a nikdy ju nepoužije na zabitie. Takže zatiaľ je to typický klaďas čo ja nemusím. Anime mám totiž rád pre nevyhranenosť dobra a zla, čo je bližšie realite ako čiernobiele dobro-zlé americké animáky. Ostatné postavy nie sú tiež bohvieako profilované takže čo sa kladov týka ostáva pekná grafická stránka, ktorá však nie je natoľko ohromujúca aby som dal vyššie hodnotenie.6/10 ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

"Trigun: The $$ 60 000 000 000 $$ Man" První polovina seriálu je taková pohodová, vtipná, mile střelená a plná důvtipného chaosu. Druhá polovina je o dost vážnější a postupem času se příběh stává jasnější a temnější. Pevný děj, kostrbatá animace, sympatické postavy, hudba stejně trhlá jako Vash the Stampede. 80 % ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Kvalitně rozvíjený příběh, i když na můj vkus až moc "vytržený z nějakého tušeného většího celku". Počáteční rozjíveně praštěné vyznění ke konci pěkně zatuhne a šlape to a nedře to. Moc neváhám, jak hodnotit -- seriál má sice docela hodně slabin, ale silné stránky to celkem snadno vyváží. Co mi u spousty anime "odnikud nikam" chybí, je zde dost vrchovatě -- myšlenka :) // Váhám, jestli je mi sympatičtější Wolfwood nebo Vash (mimochodem, to je hodně typicky japonské -- co nejexotičtější jména, aby je nedokázali ani vyslovit). Ztotožnit se dovedu zpravidla lépe s Wolfwoodem, ale na druhou stranu, rád bych byl nekompromisním idealistou jako Vash, tak nevím... Nebo že bych se coby chlap ztotožnil s Meryl? :) ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Vash je fajn týpek, který nesnáší bolest, smrt a utrpení druhých.....přitom má na krku "wanted" (a to nejen tak ledajaký) a přezdívku Humanoid Typhoon....no, děj se nese v takovém "lehkém" duchu, jenže...nesmělo by to být anime, kdyby někde v druhé polovině seriálu nenastal zvrat, který udělá z tohoto fajn westernového seriálu TEMNÝ westernový seriál...a minimálně ve 24. epizodě při posledních minutách vám bude běhat mráz po zádech....snad nebudu moc spoilerovat, když budu citovat Legata: "I will make Vash the Stampede suffer eternal pain" ". Navíc musím vyzdvihnout i hudební doprovod....nejvýraznější nástroj je jednoznačně elektrická kytara. A čuměl jsem jak moc umí jen blbá kytara vytvořit horrorový moment. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Vash the Sampede je cvok, ale je to aj velky sympatak a nieje az taky idiot, ako sa na pry pohlad moze zdat. To, ako sa vam serial bude pacit, zavisi vo velkej miere od toho, ako sa dokazete stotoznit s jeho svojskym, extremne podanym humorom a s jeho idealmi, za ktore po cely cas v seriali bojuje. Inak je ale serial hlavne prehliadkou galerie tych najdivokejsich japonskych charakterov/monstier a exibiciou hlavneho hrdinu a jeho priatela "kazatela" (ktory bol mne osobne hadam este sympatickejsi ako hlavny hrdina, hlavne koli jeho uzasnej zbrani). Pribehovo serial nieje veru nijak komplikovany a ani objavny. O atmosferu sa stara hlavne westernove postredie, gitarove vybrnkavacky a mytmi opradeny hlavny hrdina, ktory aj napriek snahe cinit dobro posobi same katastrofy . Ja som sa celkom bavil. (7/10) ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Už od prvního dílu mi Trigun připomněl dva seriály: Tím, jak kombinuje (navíc docela umně) western a sci-fi, mi připomíná Brisco County Jr. Ale hlavně se tvůrci Trigunu inspirovali Rurouni Kenshinem. Hlavní hrdina, Vash the Stampede, je nejhledanější psanec na světě, na jehož hlavu je vypsána obrovská odměna (60 mld $$). Přesto to není bezcitný desperát, nýbrž člověk, který je odhodlaný nikoho nezabít, i za cenu toho, že schytá nějakou tu ránu a kulku. I jeho minulost skrývá obrovské tajemství. Pochopitelně že není sám, pomáhá mu Nicolas D. Wolfwood, kněz, který pro ránu nejde daleko, a Meryl a Milly, dvě půvabné agentky pojišťovací společnosti, které mají ohlídat, aby škody způsobené Vashem byly co nejmenší. Podobnosti s Kenshinem nejsou jen v samotných hlavních postavách, ale i v jednotlivých příbězích: V prvním díle je záporákem obr, který je za Vashe omylem považován. Někteří další gauneři se přímo za Vashe považují. Další z těch, kteří jsou Vashovi na stopě, Nebraska family, připomínají obra řízeného trpaslíkem z Kenshinovských Kjotských dílů. A i samotný hlavní záporák má kolem sebe Gung-Ho Guns, skupinu těch nejlepších z druhé strany zákona; stejně jako ji měl Shishiyo Makoto. ____ IMHO zatímco v Kenshinovi jeho "odhodlání nezabít" docela fungovalo - soubojů se normálně zúčastnil, akorát že jeho katana měla obrácené ostří, Vash radši uteče nebo sebou nechá vláčet, než aby se postavil obyčejným lidem (ne že bych prahnul po krvi, ale přeci by pro něj nebyl problém jim tu pistoli vystřelit z ruky). To mi byl mnohem sympatičtější cynik Wolfwood, který si dobře uvědomoval, že občas je nutné zabít pro záchranu jiných. Tohle IMHO neuvěřitelné Vashovo "zakrnění" v dětinské realitě dosáhlo ke konci takových rozměrů, že jsem poslední 4 díly skřípal zuby a místo rozhodování se 5* nebo 4*, jsem se rázem dostal do dilematu, zda 4* nebo 3*. Ovšem vzhledem k těm 22 dílům jsou ty 4* tak akorát. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Hem znechutil si mi možnosť napísať komentár a nebudem sa tu rozčuľovať a vysvetľovať ti čo ti pravdepodobne uniklo v tomto seriály. Odpad si nezaslúži. Tento seriál veľmo dobre padol o 2 ráno. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Japonské akční anime, které velmi zajímavým způsobem proplouvá mezi žánry. Nejsympatičtěji na mně zapůsobily prvky humoru, hlavně v souvislosti s hlavní postavou, ale také mysteriózní pozadí, které se začínalo dostávat na povrch hlavně v závěrečných částech. 8,5/10. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Joooo! Super seriál! Nemám ráda anime, ale tohle je tak úžasný nápad, že jsem neodolala. Prostě trouba, kterému se vyhýbají všechny kulky a jehož pověst je silnější, než on sám. Má ale dobré srdce a to je to hlavní. Prostě double sympaťák v tomhle šílením westernovém doublesvětě. Kupodivu celý seriál má vlastní děj a výbornou myšlenku. Kam se hrabe Avatar. Pozor, ke konci je to fakt nářez, ale něco tak úžasného jsem dlouho neviděla. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Seriál bych doporučil spíše lidem, kteří mají více zkušeností s anime. Jednotlivé části jsou silně nevyrovnané. Prvních pár dílů je velice jednoduchých, vtipných a s morálním ponaučením na konci, takže určeno především dětem. To vše se časem změní. Vtip se omezí, vzroste brutalita, nastartuje se dějová linie a dojde i na hlubší existenční otázky, takže i ti, které neodradí začátek seriálu, budou pravděpodobně spokojeni. Animace není zdaleka na vrcholné úrovni, ale co nedokáže animace, to vynahradí výborně pasující hudba. Jinak hlavní postavu si musí oblíbit snad každý. ()

Toshiro 

všechny recenze uživatele

Koukat na anime s odstupem od mánie je vcelku poučné :). Dal jsem si to znova jen kvůli tomu, že je to i v anglickém znění, takže jako večerníček. Trigun ma víc než solidní character a world design a hlavní dějovou linii (která, ale nestačí na 26 dílů). Zbytek nestojí moc za řeč - supernaturální přestřelky a odlehčující příběhy celou sérii strhují dost dolů. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Vynikající hlavní hrdina i většina vedlejších postav, dobrý soundtrack a originální prostředí je to, co dělá Trigun tak výjimečným. Jen škoda, že ten námět tvůrci nevyužili úplně podle mých představ. Za Legata nicméně 5* hvězd dám. Jak ale říká ve svém komentáři Jhershaw, hodně podobný Kenshin je určitě o dost lepší. A to vznikl o dva roky dřív. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Japonci či tvorcovia anime sa často zaoberajú myšlienkou koho je možné zachrániť, či sa má väčšina zachrániť na úkor menšiny a podobne. Aspoň takýto pocit mám s veľa počinov, ktoré pozerám. Trigun si berie tieto otázky koho zachrániť ako nosnú tému a k tomu pridáva lásku, humor obsiahnutý hlavne v prvých pár dieloch, zaujímavé westerno-sci fi prostredie, výborné hlavné a vedľajšie postavy. Hlavný hrdina Vash má veľmi zaujímavú osobnosť, ktorá neopustila detské rozmýšľanie o tom ako môže život a svet fungovať. Osobnosť Vasha teda naráža na rôzne ľudské problémy a správanie ľudí v rôznych situáciách je teda úplne kladnou postavou a nezožiera ho nenávisť čo mi nie je jasné či je možné. Dôležité teda bude sledovať či sa Vash za určitých okolností zmení, alebo tvrdohlavo zostane tým kým je. Vzťahy a láska medzi jednotlivými hrdinami sú prezentované dospelým spôsobom. Ženské postavy nepôsobia tak, že by do príbehu boli zakomponované umelo, ale sú tam veľmi účelne. Príbeh Nicholasa je veľmi kvalitný a robí konkurenciu hlavnému príbehu. Výborný hudobný opening a dokonca mi za hudbu nevadili ani stredové predeli jednotlivých dielov. Dostanem sa k tomu teraz čo ma najviac zaujalo a to bola filozofická časť, ktorá sa dostáva do popredia hlavne v posledných pár dieloch anime Trigun. Vo filozofickej časti sú predložené jednotlivé myšlienky nad ktorými sa môže zastaviť nejeden mysliaci organizmus a teda človek. Trigun teda nie je len na pobavenie a vyšumenie z hlavy, ale seriózne sa nad ním môžete pár hodín zamýšľať. Kto má vlastne nárok na prežitie? Máme chrániť toho silnejšieho či krajšieho? Dám teda na záver dve myšlienky, ktoré ma najviac zaujali a teda je to SPOILER : Prečo rastliny nemusia rozprávať? Rastliny sú silné. Sú tak silné, že myslia len na život. A slová vôbec nepotrebujú.... A druhé : Život je ako reťaz komplikovaných problémov s krutými obmedzenými voľbami a v obmedzenom čase. Najhoršou vecou je nerobiť nič, žiadne rozhodnutie a čakať kým ideálne rozhodnutie príde samo. Najdôležitejšie je urobiť to najlepšie v zlomku sekundy. Nie sme ako boh nie len, že sú naše sily obmedzené, ale niekedy musíme hrať ako diabol. KONIEC SPOILERA ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu něco jinýho, jakože hlavní hrdina bude zmrd co kosí všechno možný, na lásku a mír mu prcám (snad mě plně uspokojí Hellsing). Ale nakonec mě to dost bavilo a přemýšlím i o páte hvězdě. Supr hudba a westernový prostředí. Valím se mrknout na film(edit:film za 5*). ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Strašlivě mě rozptylovala ta „cartoon“ animace. A taky dvě nemožné slečny hlavní hrdinky. Asi chápu, proč že se tenhle seriál stal takovým profláklým příkladem dobrého post-apo anime... A zárověň, na to že je z roku 98 (není zas tak starý), nepřináší nic nového. Až na pár posledních dílů jsem si sledování vůbec neužívala. (Měla jsem ho ve skupině seriálů, které sleduji pouze při jídle, protože jinak by se příliš táhly.) Asi jsem už toho viděla příliš mnoho. Nebo spíš, před chozením okolo horké kaše a tím „necháme hrdinu půl seriálu zdánlivě bezdůvodně trpět a divák ať si bez jakékoli nápovědy láme hlavu“ dávám přednost přímočařejším zápletkám, které si to seznamování s prostředím a krutým životem protagonisty vyřídí během prvních dvou epizod a o to víc stihnou trable a dilemata dotyčného OTT jedince vygradovat. Jsem ráda, že současná tvorba tímto směrem jde. Přestože jsem zde věřila chování a motivům postav, nevzbudilo to ve mně špetku sympatie a seriál brzy zapomenu. ()

skretik 

všechny recenze uživatele

Momentálne som dopozerala 17. diel a nedá mi to nehodnotiť (aby som nezabudla, čo chcem napísať). Prvé diely, tak na tých som sa tak schuti zasmiala, potom to mierne zvážnelo, ale stále s bolo na čom smiať... A teraz 17. diel, ten dáva celému seriálu úplne iný rozmer. Silná časť... Zatiaľ to vyzerá tak, že mám ďalší seriál do top seriálov... Uvidíme na konci... Na konci sa to len stupňovalo, úplne som sa do tých postáv vžívala a občas aj tá nejaká slza vypadla (v 1 dosť tvrdom diely)... Fakt fantastický seriál... ()

Andrew_Deer 

všechny recenze uživatele

Vash the Stampede, Humanoid Typhoon působí jako blbec, ale vlastně je to fajn chlapík, který nemá rád bolest a naproti tomu je virtuózním střelcem, pravděpodobně typický klaďas, ač mně typický nepřijde. Hudba se zdá syrová, taky možná je, ale je drsná a Vashe dobře vystihuje. Příběh se rozjíždí pomalu, strávíte první spoustu dílů víceméně pouze vtipem, postupně se dozvídáte co se vlastně děje a když jistý Knives uzná za vhodné, humor začne ustupovat a atmosféra poněkud potemní... Nicméně na anime se jednalo o docela špatně předvídatelné dílo a to se mi hodně líbí i když ne na plný počet. Nakonec se mi hodně líbila práce s vedlejšími postavami - výborná ukázka je závěrečná bitva! Lepší **** ()

Reklama

Reklama