Reklama

Reklama

Wolf's Rain

(seriál)
Japonsko, 2003, 9 h 58 min (Minutáž: 23 min)

Kamera:

Kósuke Arakawa

Hudba:

Jóko Kanno

Hrají:

Mamoru Mijano, Kenta Mijake, Akio Sujama, Hiroki Šimowada, Majumi Asano, Acuko Tanaka, Unšó Išizuka, Akio Ócuka, Maaja Sakamoto, Masaja Onosaka (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Kdysi byl svět stvořen vlky. Z nich pak vzešli lidé, jenž později začali vlky pronásledovat a podle mnohých jsou již vlci 200 let vyhubeným druhem. Svět pomalu zaniká a je nyní pod vládou Aristokratů - pánů alchymie a technologií, jejichž zatím nejpovedenějším výtvorem je dívka Cheza, kterou vytvořili z bájné měsíční květiny. Vlci ale nevymřeli - naučili se přijímat lidskou podobu a v jednom městě, kam je přivedla vůně květinové dívky Chezy, se setkávají čtyři z nich. Dívka jim má ukázat cestu k místu, kam se podle pověsti mohou dostat jen vlci a o němž každý sní - k Ráji. Než se ale vlci k dívce dostanou, unese ji aristokrat Darcia, který chce také z vlastních důvodů otevřít Ráj. Vlci se tedy vydávají dívku dále hledat, ale po jejich stopách jde i muž jménem Quent, který je přesvědčen, že mu vlci zabili rodinu a tak se svou polovlčicí Blue vyhledává a zabíjí vlky... (ČSFD)

(více)

Recenze (70)

mandes 

všechny recenze uživatele

24.2.2007 : tak po prvéj časti to velmi ťažko rozdýchavam.jednoducho úžasné,dokonalé,krásné.už po parádnom OPENINGU som vedel že toto nebude len niáký vysoký štandard (last exile,ergo proxy) na aký som bol posledný čas zvyknutý ale nová láska ktorá sa určite zaradí do mojej top 5 a dosť možné na prvé miesto.u anime je pre mňa prvotriédna technycká kvalita , a tá je zatial najlepšia akú som mal možnosť vidieť (hlavne vlci vyzerajú nádherne). čo stojí za pozornosť je ešte hudba a choreografia akčných scénok. ///// ked to celé dopozerám možno ešte niečo napíšem /////Ç ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Upozornenie: V komentári sa nachádzajú možné spoilery. Wolf ´s Rain je seriál, ktorý je zjavne pôvodne robený na to, aby dobyl západný trh. Ako spomína Horak posledné štyri diely boli vydané až na DVD, pôvodná stopáž má teda vlastne akýsi happy end. Animačne je WR výborný, dizajn postáv ale hlavne vykreslenie postapokalyptického sveta je úžasné a veľmi detailne prepracované. Príbeh ako taký je zaujímavý. Môj problém však nastal, keď som si mal obľúbiť postavy. Pretože s výnimkou Kibu a Blue to u mňa nešlo. Celé zloženie svorky mi totiž nápadne pripomína západné brakové animáky – drsňák, hrdý, hláškar a benjamínek. Čím samozrejme nechcem v žiadnom prípade WR uraziť, lebo od tejto „kvality“ má ďaleko. Celý seriál je však príliš rozťahaný a stopáž tridsiatich dielov je neúnosná. Toľkokrát prepierané diely 15-18 je skutočne lepšie preskočiť, lebo nemajú žiaden iný zmysel ako zopakovať predchádzajúci dej. Rovnako nielen niektoré scény ale aj celé niektoré diely sú len zdržovaním deja. V posledných štyroch dieloch seriál až príliš brnká na city naťahovaním pri umieraní, má to totiž už charakter vydierania. Zhustiť dej do 13 dielov, bolo by tu výborné päťhviezdičkové anime. Niektoré scény sú totiž absolútne geniálne; prvé stretnutie Kibu a Chezy, tanec Chezy a vlkov pri splne mesiaca, Darciov hnev pri strate Hamony a jeho hladký pochod k Jaguare, Quintove „osvietenie“, Tsumove slová nad mŕtvym Toboeom, to všetko sú jasne päťhviezdičkové scény, ktoré by bez spomínaného naťahovania u mňa priniesli WR absolútne hodnotenie. Hudba Yoko Kanno je skvelá, v niektorých častiach síce málo výrazná, v závere však vytiahne Yoko všetky svoje tromfy. Bohužiaľ seriál je natočený tak, ako je, ale aj tak sú to silné štyri hviezdy . 8/10 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Takže. Začnu od hudby: OST (obě dvě) už mám a poslouchám, protože hudební doprovod u Wolf's Rain je prostě skvělý, jako by hudba sama dokázala vyprávět tenhle příběh, je v naprostém souladu s anime. Co říct k příběhu? Nenudila jsem se. Fandila jim. Věřila, že najdou ráj. Věřila jsem na začátku ve spoustu malicherností, které jsem u konce zavrhla, protože mi začalo docházet, že chmurám, šedosti a smrti se prostě nevyhneme. Není souzeno jít do ráje všem. V posledních asi čtyřech dílech byly scény, které mě dohnaly k slzám. Je to smutné. Co na plat. A vzhledem ke konci, nevím proč, ale tak nějak jsem podvědomě tušila, kam to všechno směřuje, takže sice nepřekvapená, ale spokojená. Bylo to zvláštní seznámení, ale jsem ráda, že se stalo. Klidně bych si ho zopakovala i přesto, že vím, že se mi znovu po tvářích budou prohánět slzy. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Naposledy jsem 4 díly v kuse brečela u Evangelionu. Jako obvykle jsem konec světa (a jeho zrod) nepochopila, zato jsem pochopila, co se zřejmě stane než se otevře ráj. Někdo totiž tady v komentářích napsal, že to očekával také a díky tomu, že jsem si to přečetla, mi to došlo taky. Vlastně jen co zemřela Cher. A pak šla řada smrtí přesně tak, jak jsem si představovala a já řvala víc a víc. Darcia byl zřejmě ztělesněním zrůdnosti světa, protože ke konci se mi z něj dělalo doslova nevolno. Můžu opět jen zavřít pusu z němého úžasu a pokleknout před uměním Japonců, kteří dokáží příběhu vdechnout život a vyjevit ho tak reálně, jako by existoval a nebo jako by to byla budoucnost, která nás čeká. Seriál jsem shlédla za dva dny. V paměti ho ale budu mít navždy. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

"Až se svět bude blížit ke svému konci, někde na zemi se objeví ráj.... Ale pouze vlci k němu budou znát cestu." ____ Ze všeho nejvíce mě na seriálu zaujala kresba: design lokací i postav je naprosto úchvatný, jeden z nejlepších, co jsem kdy v anime seriálu viděl. I když onen postapokalyptický svět (ve kterém se používá azbuka a mluví japonsky) doopravdy vypadá nepřívětivě, zároveň jsou to "překrásné" obrazy, které bych si klidně vystavil doma. Dalším kladem je podle mě velmi zajímavá mytologie, jejíž postupné odhalování se vine celým příběhem, který je radost sledovat. A nakonec též zmiňuji hudbu, Yoko Kanno opravdu umí. ____ Ovšem je tu (IMHO) jeden velký zápor, již zmiňované nudnější pasáže. U některých anime seriálů je zvykem, že prostřední díl je "opakovací", tj. že některá z postav vzpomíná na to, co se již událo. Pokud sledujete seriál tempem jeden díl za týden, tak se to nepochybně hodí, ale jelikož mně trvá zkouknutí 26dílného seriálu 2-3 dny, tyto opakovací díly mě spíše nudí. Ovšem Wolf's Rain věnuje opakování celé 4 (!!) díly, pokaždé z pohledu jiné postavy. První opakovačku jsem zvládl, ale pak jsem již docela trpěl a veškeré "vzrušení" (excitement) z předchozích dílů, které byly skutečně skvělé, vyprchalo, a trvalo mi, než jsem se opět dostal do tempa. Takže pokud bych "neviděl" díly 15-18, bylo by to jasných 5* (a všem ostatním to tak doporučuji udělat), já ovšem dávám "pouze" 90%. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních anime seriálů, co jsem viděl. Vynikající, byť někdy silně depresivní a melancholický příběh smečky vlků (jevící se lidem jako lidé), kteří hledají ráj ve futuristickém světě, který bezvýhradně ovládá člověk. Motiv cesty, ceny za dosažení ráje, příběh o přátelství, lásce, zradě. Je velmi emotivně podán, postavy jsou velmi věrohodné, je na vás, které si oblíbíte. Vynikající hudba Yoko Kanno, která vždy dodá atmosféře, co je třeba. O dějové zraty a napětí je dokonale postaráno, a mohu slíbit, že i cynikové se u toho asi dojmou. Ze série jsem byl nadšen, tak silný příběh a emoce dlouho nepamatuji, ale tady to funguje i při reprízách. Ano čtyři rekapitulační díly, jsou tu zbytečné, ale jinak seriál nemá chybu! Zejména třicetidílná verze. ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Hlavní problém: Mytologie a zákonitosti světa Wolf's Rain, jak jsou mi předkládány, nedávají smysl. Jsou zde základní pojmy (ráj – lidé – vlci – konec světa...), ale přesvědčivých souvislostí jsem se nedobral. Jsou zde „vlci“ beroucí na sebe lidskou podobu; někdy jsou zobrazeni jako lidé, jindy jako vlci. V lidské podobě skáčí desítky metrů vysoko a jako stroje likvidují desítky vycvičených vojáků, na jejich tělech však zanechávají zranění způsobená vlkem. Vojáci o nich ovšem podávají hlášení jako o lidech; pokud je šálilo mámení a byla to jen iluze (které ale nutně podlehl i divák, protože ten je v tu chvíli vidí jako lidi), čím byla způsobena, když jindy je jako vlky vidět mohou? Vztahy mezi dvěma formami, které ústřední postavy na první pohled střídají, zde nejsou vůbec vysvětleny. Stejně tak vazby mezi lidským a vlčím pokolením; ke konci jsou poskytnuty alespoň nějaké informace, ale pořád zoufale málo, aby se dalo s jistou pravděpodobností usuzovat na to, proč a jak někteří ráje dosáhnout mohou a jiní ne a jak tato dichotomie vznikla. Po celou dobu seriálu se mi hlavou honily stále další otázky, ale odpovědi nepřicházely. Jistě, mohu si to všechno domyslet, prázdných oken je zde spousta, a dokonce mě i napadá několik silně metaforických významů, ale ty nemají v seriálových událostech dostatečnou oporu a nelze je považovat než za výplody mé fantasie. Pokud bych totiž WR očesal o tyhle ozdoby, zůstane pouze cesta několika individuí z bodu A do neurčitého bodu B, lemována řadou neuvěřitelně chatrných scénáristických odboček (neustálé znovushledávání postav). Všechny ty řeči o „nobles“, Ráji, vlcích, lidech (…) se mi jeví jen jako strašně-rádoby-cool smetí. No není úžasné mít ve filmu lidi, co se proměňují na vlky a naopak, směřující napříč zanikajícím světem do ráje, do nějž se mohou dostat jen vlci? Možná, ale jaký to má smysl, když to postrádá sebemenší špetku logiky? Epizodu 26 jsem zakončil se silným úšklebkem, ale co přišlo pak, nemá obdoby. Závěrečné 4 díly jsou tak šílené, že se zdráhám uvěřit, že vznikly s vážnou tváří a jasnou myslí scénáristovou. Každá z postav v nich alespoň 6x zemře, aby se pro někoho obětovala, 6x zase zázračně obživne, aby se obětovala znova, ztratí několik hektolitrů krve a vybrečí řeku slz. Wolf's Rain se mě snažil co nejsilněji přesvědčit, ať mu ten odpad dám, ale já jsem přece odolal. Je tomu tak pro grafické ztvárnění celého světa, především jeho architekturu. Závěrečné město, jeho pravidelné ulice, vysoké hladké zdi, sterilní čistota a nezaujatě procházející lidé ztrativší zájem o vše okolo... to je prostě nádhera. Za nejlepší považuji epizody z úvodu druhé desítky, v nichž postavy cestují napříč dekadentně vyhlížejícím světem, nic zásadního se neděje a já jen nasávám atmosféru a poslouchám občasné záblesky jejich hovoru. Bohužel takových chvil je málo a přijdou další slzoproudá setkání, KATASTROFÁLNÍ akční scény a papírem šustící řeči o konci světa. Už jen kvůli tomu dobrému (dalšími pozitivy jsou hudba a „Kibův barevný ráj“) by si seriál jako celek zasloužil vyšší hodnocení, bohužel nejasností je příliš a poslední 4 epizody překročily hranice mé tolerance už moc výrazně. () (méně) (více)

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Žádné Japonské anime mě zatím takhle nezklamalo. Seriál se navenek jeví sympaticky, jeho technická stránka je skvělá a jen málokterý konkurující seriál se může chlubit lepší. Při mírném zamyšlení však zjistíte, že příběh není konzistentní. Všude je hromada nejasností a ještě větší hromada logických chyb. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem moc nechápal, na co jsem se díval, jenže pak mě to upoutalo a už jsem pouštěl jeden díl za druhým. Skvělá animace, skvělá hudba, skvělý příběh ... a takhle bych jěště nějakou chvíli mohl pokračovat, ale je to myslím zbytečné. Jediná vada na kráse tohohle anime jsou díly 15-18, což jsou opakovací. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Místy až zbytečně natahované a osobně ten rozjezd celé série byl o dost pomalejší než jsme očekával, což bohužel ani nezachraňovaly opravdu výborné postavy. Škoda, že pořádné grády to začalo mít až někdy kolem 23 epizody, kdy už začalo být konečně opravdu zle a děj perfektně vystupňoval. Ale za finální díly jsem však hodně vděčný, asi největší přiblížení k mému ideálnímu seriálovému konci co jsem doposud viděl Nejlepší díly: 07 - The Flower Maiden 14 - The Fallen Keep 24 - Scent of a Trap 26 - Moonlight Crucible ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Házím podpis pod koment uživatele Marius. Proč bych se snažil vyjádřit něco, když to někdo jiný udělal za mě - snad jen s tím rozdílem, že já si postavy docela oblíbil, nejvíce pak Tsumeho, Toboe a Hubba. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Viděna verze dlouhá 30 epizod. ----- SPOILERy: Na začátku mě to zaujalo, mytologie zněla zajímavě a na příběh jsem byla zvědavá – bohužel, obojí mě zklamalo. Začnu mytologií, kde musím víceméně souhlasit s Ajantisem a i chápu, proč ho to tak znechutilo. Mytologie tady není nikdy pořádně vysvětlena: chybí představení nějaké země nebo území (třeba mapa), kde se příběh odehrává – bez mapy nebo nějakého náznaku velikosti území nám jsou jména měst celkem k prdu – k orientaci tak pomáhá akorát to, že příběh je hlavně o tom, že se někam jde (i když se stejně několikrát vracejí zpátky). Dále nám nejsou blíže představeni Aristokraté: absolutně netušíme, kolik jich zhruba je, jak velké má kdo asi území, a hlavně jak vznikli (nebo jak se dostali k moci) a jak se odlišují od obyčejných lidí, kromě toho, že ovládají technologie (což si myslím, že dovedou i lidi)? Legenda o vzniku světa, vlků a lidí je nám předávána tak sporadicky, aby nám ji vůbec připomněli, nikdy však není řečena v klidu a pořádně, natož s nějakou vizualizací (což by v animaci neměl být problém, že). Pak se přiznám, že jsem nepochopila to, jak se vlci mění na lidi a zpět. Nejsem si však úplně jistá, že to pochopit šlo. V jednu chvíli je ta proměna prezentována jako iluze, kdy chycení ruky je chycení tlamou, v druhé chvíli však vlk jako člověk nese druhou osobu normálně na rukou, a i různé činnosti, jako např. rozdělávání ohně, by tlapami určitě nemohli dělat. Co je tedy správně? Přijde mi, že tohle tvůrci tak trochu nedomysleli. Mimo jiné nechápu, proč ústřední vlčí čtveřici (+ později Blue) zobrazovali jako lidi, i když kolem nich nebyl široko daleko žádný člověk? Ani u květinových lidí nám toho není příliš odhaleno ani vysvětleno. Dozvíme se akorát, že vznikají z měsíční květiny, ale to, jak vznikají, není nikdy podrobněji řečeno natož ukázáno. Kromě Chezy je nám představen jediný další příslušník této „rasy“, že by to ale k něčemu bylo, to se říct nedá. Spíš mi to přišlo jen jako laciný prostředek k natahování příběhu. Mrzí mě, že to musím napsat, ale příběh Wolf’s Rain mi ve výsledku nepřijde tak úžasný, jak se ze zdejšího obsahu zprvu zdálo. Naprosto souhlasím s Mariusem, že tenhle seriál je zbytečně natahovaný, kdyby měl kolem těch třinácti epizod, bylo by to úplně ideální – seriál by měl rychlejší a svižnější tempo, kde by nebyl prostor pro zbytečnou výplň (nemyslím jenom ty naprosto zbytečné rekapitulační epizody) ani pro pochybnosti právě ohledně mytologie. Tvůrci by byli nuceni vyřešit osudy mnohých postav podstatně jinak a dřív, než to udělali v této verzi o 30 epizodách (to samé by ovšem platilo i pro verzi s 26 epizodami). Tady se osudy poměrně velkého počtu postav různě proplétají, jenže vlastně je to hlavně o tom, že se setkávají, rozcházejí, a to samé se děje znovu a znovu. I když to hned neřeknou, všichni by se chtěli dostat do toho Ráje (ze kterého také neuvidíme nic), ale tak nějak nám postupně začíná být jasné, že se do něj nedostanou všichni. Tady mě opravdu naštval způsob, jakým se tento „problém“ s přemírou postav cestujících do Ráje tvůrci rozhodli vyřešit. Místo, aby je postupně rozdělovali při cestě již před Jaguařiným hradem (což je 24 epizod, pokud jsem si ten předěl dobře zapamatovala), tak si vzpomenou až 4 epizody před koncem a začnou již nepohodlné a zbytečné postavy nesmyslně vyvražďovat. Nejednou to pak působí jako strašný klišé. On existuje způsob, jak zajistit postavám důstojný odchod ze scény, aniž by je bylo nutno zavraždit, tvůrci Wolf’s Rain však byli neuvěřitelně líní a vykašlali se na to. Rovněž tato závěrečné vyvražďovačka působí jako laciná ždímačka emocí. Na mě to nefungovalo, a to ze dvou důvodů: jednak mi to přišlo zbytečné a samoúčelné a druhak jsem si na to, aby mi jich bylo líto, oblíbila jen několik málo postav. Ani jedna z nich nebyla z hlavní vlčí čtveřice. No dobře, Toboeho jsem měla z těch čtyř asi nejradši, i když mi nějakou tu epizodu trvalo, než jsem si zvykla, že je to kluk a ne holka (kvůli tomu jeho účesu a obličeji). Nejvíc jsem si oblíbila lidské hrdiny Cher a Hubba. Užívala jsem si každou chvíli, kdy byli na scéně a epizody, ve kterých ti dva nebyli, mě bavily o něco méně než zbytek. Těm dvěma jsem fandila, ať se (zase) vezmou a mají děti, jak si přáli. A ono nic. Oba zemřeli z tvůrčího hlediska tak příšerně, že pro mě další dění ztratilo význam. ----- Jediné, co seriálu nelze vytknout, je audiovizuální stránka – animace je nádherná, souboje mě, když pominu tu ne-logiku iluze/přeměňování, hodně bavily, a s výjimkou openingu, který jsem asi po pěti epizodách začala přeskakovat, je i hudba opravdu povedená. Lehce nadhodnocuji i díky zajímavému nápadu, několika až filozofickým úvahám a tomu, že vlky mám hodně ráda. Výsledné hodnocení se u mě nakonec zastavilo na slabších čtyřech hvězdách. 7/10 () (méně) (více)

Zelilu007 

všechny recenze uživatele

Animák s velice zajímavým příběhem. Do postav jsem se nějak nemohla dostat jediný kdo mne ze začátku držel byla Cheza, Toboe a vztah rozvedených manželů. Taky nechápu proč seriál natáhli asi o tři díly vzpomínkami, ale líbila se mi pochmurná atmosféra probíhající celým seriálem. Nakonec jsem si oblíbila všechny vlky. Je dost těžké tohle ohodnotit po dokoukání uvidíme... Po dokoukání posledních dílů ve kterých bylo hodně emocí, dávám 5* ()

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Jhershawem, nemam co bych dodal. Snad jen ze ony zminovane dily 15-18 sem jen tak rychle projel (s tim, ze se na ne, treba, nekdy podivam zvlast) a tak to tedy na tech jasnych 5* je ;-). ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál miluju. Hudba, postavy, příběh, mytologie... to vše je na božské úrovni. Plus navíc spousta inteligentních myšlenek a dramatických scén. Když si tak zpětně vzpomenu, dokážu si vybavit téměř každou scénu, jak za sebou navazujou a jaké jsem při nich měl emoce. Přesto bych se kdykoli podíval zase a stejně tak si to užil. Snad každou postavu jsem si oblíbil, ač rozhodně nejsou nijak dobré, či zlé. Ono taky není nic snadného je rychle pochopit. A jak nemít rád někoho, komu rozumíme... Asi nejradši jsem měl Chezu, Hubba, Darciu a Toboeho, ač mi test osobnosti vyšel jasně na Kibu. Možná se nemám rád. Nesmím zapomenout ještě na dokonalou sovu, ale ta je tam bohužel jen chvilku. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce WR asi nelze vytknout zhola nic. Animace a soundtrack i jejich využití patří k nejlepším. Dalším kladem jsou určitě postavy, které se zde sice vyvíjí, ale žádná z nich se nezmění nějak nepravděpodobně nebo nesmyslně, jak je tomu u jiných anime bohužel až moc často. Přesto všechno ale 5* nedám. Příběh mi ze začátku přišel originální s dobrým nápadem a velkým potenciálem. Problém nastal asi v polovině seriálu, kdy se do všeho přimotává Jagara (o fillerech 15-18 nemluvě). Začalo to být natahované a místy až nudné... Závěr to sice naštěstí spravil, ale WR je anime založené na příběhu a ten by na 5* takhle pokulhávat neměl. Ani nevim proč, ale hodně mi to připomělo FMA. Tentokrát teda silné 4*. Btw, 4 sequelové OVA epizody jsou nutnost, skoro bych se přiklonil k tomu, prezentovat to jako 30-ti dílný seriál. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Wolf's Rain je veľmi kvalitný počin s dobrou hudbou a zaujímavým nejasným koncom. Nejasné konce mám rád, lebo sa dajú vysvetliť rôzne. Je tu teda priestor pre rôzne interpretácie konca. Podobný koniec dokážem prirovnať k umeniu (abstraktným obrazom atď). Správanie postáv je logické a nie je problém si ich zamilovať. O každej postave získame aj nejaké informácie a každej je venovaný priestor. Animácia je na rok 2003 na pokročilej úrovni a najlepšie sú spracovaný hlavný hrdinovia, keď sú vo vlčej forme. ;;;Trochu o čom je príbeh : Medzi ľuďmi žijú vlci a vlci stvorili veľmi dávno celý svet a všetky životné formy, aj ľudia vzišli z nich. Vlci sú medzi ľuďmi nerozoznateľný lebo sú v ľudskej forme. Jeden vlk Kiba má nutkanie hľadať v svete čo už za nič nestojí raj. Postupne sa k nemu pridávajú ďalší hrdinovia čo veria v jeho sen nájsť raj (paradise). Putujú po zbedačenom svete a jeden druhému "lížu" rany a veľa krát pochybujú či nejaký raj existuje (len Kiba nepochybuje). Zlo, alebo zlé je vlastne všetko čo im bráni sa dostať do ich vytúženého raja. ()

Reklama

Reklama