Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Geniální mladý programátor Milo Hoffman (Ryan Phillippe) dostává od charismatického milionáře Winstona (Tim Robbins) nabídku pracovat pro jeho mocnou softwarovou společnost. S vidinou velikých peněz a na naléhání své přítelkyně (Claire Forlani) prestižní místo přijímá. Zpočátku všechno vypadá ideálně, ale postupem času Milo pochopí, že některé praktiky společnosti jsou vyloženě zločinné. Potvrdí mu to i přitažlivá kolegyně Lisa (Rachael Leigh Cook) a Milo se rozhodne rozplést pavučinu machinací, kterými Winstonovi lidé potírají konkurenci. Je vůbec možné, aby pouhý programátor uspěl v boji s nelítostnou korporací a svůj pokus o odhalení pravdy přežil? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Elita alias Firma aneb jak loajální počítačoví vyvolení byli záhy vyvalení...... A ke své hrůze jsem zjistila, jak je Tim Robbins schopen strašně zahrát. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Hodně naivní a chvílema napínavý thriller z prostředí špičkové výpočetní techniky. Ten, kdo dělá do počítačů, tak: a)tomu se to bude líbit...b)bude se tomu smát. Pro ostatní to bude průměrný thriller a pro jejich babičku španělská vesnice. AŤ žije OPEN SOURCE! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Schématicky nalajnovaný hollywoodský thriller, který napne hlavně příležitostné počítačové nadšence. A znepokojí skutečné hackery. 70% Zajímavé komentáře: kleopatra, Jordan ()

movie 

všechny recenze uživatele

Víceméně výborný počítačový thriller, který narozdíl od Sítě není směšný!Solidní herecké výkony (především Robbins a Phillipe) a především výborná režie tenhle snímek vystřelují do vysokého nadprůměru! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Umím PC bezchybně zapnout, při jeho používání se mírně zapotím a jsem donucen používat svůj široký rejstřík vulgarismů, ale po skončení nerovného souboje vypínám stroj opět na maximální profesní úrovni. Přes mou nespornou počítačovou negramotnost mne kriminalita mezi sloupci jedniček a nul vždy potěší a poměrně jsem se bavil, i když si tentokrát předvídatelný děj příliš často podával ruce s početným zástupem obvyklých filmových klišé. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Kde jsou zločinci a počítače, tam musím být i já. Fascinace takovými filmy mě ještě doposud neopustila a i nadále patří mezi ty mé nejoblíbenější. Proto pro mě byla Elita jasnou volbou. Šokující příběh mladého programátora, který se ze své ''garáže'' dostane až do největší počítačové korporace, sice nepatří mezi nejlepší přírůstky tohoto cyberžánru, ale stejnak si mě získal. Nejvýraznější postavou je bezpochyby hned vedle hlavního hrdiny především Gary Winston v podání skvělého Tima Robbinsona. Winston ví přesně co chce a jde si zatím tvrdě, přičemž něco jako překážky nezná. Jeho bankovní konto již pomalu praská pod návalem peněz, které lidi utrácejí za softwarové novinky a vývoj nového systému by mu finanční situaci ještě více zlepšil. Avšak je třeba si dát pozor na tvrdou konkurenci, která chce s novou technologií přijít na trh dříve. V tu chvíli, kdy začnou konkurenti - nejdříve Teddy, Milův kamarád, který odmítl do NURVu přejít - umírat se začne zdát být něco v nepořádku a mladý Milo začne odhalovat krutou pravdu. Divák má tak možnost zjistit, že veliké firmy si opravdu nehrají v rukavičkách a spory, které jsou mezi nimi v tisku jsou daleko menší než ty reálné, které nám zůstávají utajeny. V jedné části života můj oblíbený film. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dosť dobrý malý, nenápadný thrillerík, pri ktorom som si veľmi dobre oddýchol. Nebol to ani zas taký veľký nervák, ani nemal kopu zvratov, herci tiež len jemne potešili a cez to všetko to bolo tak dobre spracované, že som proste odkukal tento film dvakrát. Navyše ani nie je potrebné byť nejaký zvlášť IT odborník na pochopenie. 75%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mohl to být další z tuctových thrillerů, kde dobro zvítězí nad zlem. Moderní pohádka to sice je, ale filmové kvality bezesporu má. Milo Hoffman promoval na Stanfordu a je špičkovým programátorem, o kterého se zajímají movité firmy, které hodlají být díky jeho schopnostem ještě movitější. Lukrativní nabídka tak na sebe nenechá dlouho čekat a Milo se dostává do velkého světa, který představuje přesný opak toho, když spolu s kamarády doslova na koleně vyvíjel špičkový software. Jenže v mamutí firmě zdá se není všechno úplně košér.. a kostlivci brzy začnou vyplouvat na povrch.. Elita přesně rozděluje svět na ty hodné a na ty zlé (neskrývaně se tu kritizuje Bill Gates a jeho impérium) a sic se velmi úzce zaměřuje na určitou skupinu diváků, i „skoro“ naprostý laik si tu přijde na své. Napínavá podívaná totiž několikrát totálně promíchá kartami (už čtu ty žvásty, že zvraty ten či onen předpovídal po prvních patnácti minutách) a přehoupne se do vod konspiračního thrilleru, kdy nejen hlavnímu hrdinovi půjde o kejhák.. Pro mě zafungovalo i herecké obsazení – mladé tváře (příjemní Ryan Phillippe, Rachael Leigh Cook i Claire Forlani) doplňuje ostřílený Tim Robbins, který zřejmě více než pečlivě studoval Gatesovy gesta a grimasy, a dodává téhle happyendové báchorce další plusové body. Pro programátory povinnost, pro ostatní svižně natočené a rozhodně nejlepší filmové dítko Petera Howitta. Já se bavil.. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Označil bych Rájena Filipa za jednoho z nejhorších herců všem dob. Tima Robbinse budu zřejmě mít navždy spojeného s Vykoupením, tady to zase tolik slavně nedopadlo. Jeho variace na Billa Gatese působí místy až nedůvěrihodně. Odpustím filmu že okopíroval Firmu s Tomem Cruisem. Místy solidně napínavé scény jsou většinou hned vzápětí zase pohřbeny. 60% ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Napínavější film jsem už dlouho neviděla. Musím říct, že mě (nízké) hodnocení uživatelů csfd poněkud zaskočilo, nicméně za svým názorem si stojím. Elitu jsem viděla s mou mamkou (dawe.zs) na chalupě a je to skvělý film na osamělé večery. Jen lituju, že jsme neměla volnou VHS. Místy byl sice film trochu předvídatelný (naprosto jsem čekala pomoc od toho policisty), ale zas mě překvapila "zrada" počítačové spolupracovnice a Ryan mi dal znovu důvod, abych se zamyslela nad svou top10. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nepodarený odvar prinajmenšom tucta filmov s podobnou témou - na rozdiel od tohto ostatné mali lepších hercov, menej čudných absurdných nedomysleností a prečudesne postrihaných nesúvisiacich scén. Ryan zrejme nemal motiváciu hrať. Trošičku sa snažil Tim, ktorý v úlohe Billa Gatesa - Williama Gatesa - WG - GW - Garyho Winstona aj tak nepredviedol nič nové alebo snáď nadpriemerné, čo by sme od neho očakávali. Ale najpríšernejšia vec je, priatelia moji, tá otrasná neviem na čo sa hrajúca KAMERAAAAA. Preboha, čo to malo znamenať? Také veci by mali zakázať. FUJ ! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak máte úspech, kritizujú Vás úplne všetci, dokonca aj filmári v Hollywoode. Za neúspech tohto filmu určite može Bill Gates a jeho podprahová antireklama na nete, o ktorej nikto nevie, hlavne že na film nikto nešiel. Neboli producenti náhodou zavraždení sézamovými semiačkami?Po druhom pozretí zvyšujem hodnotenie o jednu hviezdičku. Vzhľadom na rýchly pokrok vo vývoji techniky by si film každých 10 rokov zaslúžil remake. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Rozdělit snímek burčákovou pauzou nebyl dobrý nápad, ale co by člověk pro své zdraví neudělal, že? Mám pocit, jako bych viděl dva rozdílné filmy. Jeden před burčákem a druhý po něm. Zatímco ten první byla neuvěřitelně debilně zahraná předvídatelná béčková sračka, tak ten druhý byl sice také béčko, ale poměrně napínavé o střetu jednotlivce s obrovskou korporací, která se infiltrovala dokonce i do vládních složek. Obě poloviny měly společné snad jen to hraní si na děsně technickou záležitost, když bylo třeba vysvětlit nějaký princip, tak tvůrci dali zkrátka do věty 4 po sobě jdoucí IT termíny, které dohromady nedávaly pražádný smysl. Takže to technologické pozadí je pouze jakási falešná kamufláž. Nicméně to špionážní popředí a s ním spojená thrillerová část, tak to nebylo vůbec marné. Dokonce několik scének bylo opravdu vydařených. Tim Robbins byl bohužel jedniný herec, kterému bylo možné herecký projev uvěřit. Ostatní byli opravdu otřesní a nejhorší byl paradoxně hlavní hrdina, na kterého je vždy upínána největší pozornost. Celkově tedy nedám více než 2 kousky, i když opakuji, že myšlenka filmu nebyla úplně marná a světlé momenty bylo možné zaznamenat. ()

dex2man 

všechny recenze uživatele

Přinejmenším pro ITčkáře velmi zajímavý thriller, už z toho důvodu, že na poli filmů s touto tématikou nemá zrovna velkou konkurenci. Myšlenka open source je tak trošku v rozporu s existencí autorských zákonů a práva na duševní vlastnictví, které všichni tak rádi (ne)dodržujeme, ale poselství tohoto filmu má ve výsledku celkem jasno: open source Vs velká zlá monopolní software company 1:0. PS: jakákoliv podobnost postavy Gary Winstona (Robbins) s Billem Gatesem je čistě náhodná:) ()

Reklama

Reklama